Fotografia wahacza SIGN FR

mebone
Kontakt:

Fotografia wahacza SIGN FR

Post autor: mebone »

Witam !
Mam do Was mała prosbę, czy może ktoś być tak uprzejmy i zrobić zdjęcie wahacza Krossa Signa od tyłu ? Chciałbym zobaczyć u Was odległości górnych rur wahacza od rury podsiodłowej. Z góry dziekuję.
Pozdrawiam Michał
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Jeżeli chodzi o to, to pamiętam mając Signa odległości te były nierówne. Nie wiem czy była krzywa, czy ja ją pokrzywiłem, a może wada fabryczna. Ale zdjęcia nie posiadam. Odległości są tam małe, czasem na zakrętach jedna część wahacza tarła i podsiodłówke
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ja mam problem podobny.
Tak jakby krzywy wahacz.
Jak przykręcę damper do przedniego trójkąta to w mocowaniu przy wahaczu damper ucieka na jedną stronę.

mebone
Kontakt:

Czyli to normalka... Oki dziekuje bardzo za odpowiedź. Bo włozyłem drugi wahacz do signa... i mam ten sam problem co z wcześniejszym wahaczem :shock: Czyli wahacz w signie jest asymetryczny ;)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

tylko ciekawe czy zamierzenie ;)
mebone
Kontakt:

Wiecie to jest totalna masówka... myślę, że została błednie zaprojektowana i cała partia ma taką wadę.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Jeśli oczko dampera ucieka w jedną stronę od mocowania to znaczy ze rama jest krzywa a sam damper sie niszczy. Wyciera się tłok, i rozbijają ślizgi. Miałem taki przypadek kiedyś i rozwiązałem problem asymetryczną tulejką montażową.
FRmaniak
Kontakt:

Dlatego nie zakładam jeszcze dampera, chcę zdjąć ten wahacz i coś z tym zrobić, a nie zrobiłem jeszcze nic bo tuleja w nim się zapiekła i czekam aż będę mógł iść do kolegi żeby to na prasie wyjąć.

mebone
Kontakt:

Ja bym nawet zasugerował, że to nie jest wina wahacza tylko... przedniego trokąta ramy. Przecież wahacz musiał być włozony pod kątem żeby było takie przesunięcie ... a tak nie jest. Czyli winna może leżeć w dówch rzeczach : źlem wspawanym łożu łożyska bądz w rurze podsiodłowej.... FRmaniak jak nie wiesz jak zdjąc wahacz to pisz na priva, opracowałem prostą i skuteczna metode, w której nie trzeba nawalać młotkiem.
FRmaniak
Kontakt:

Już wiem jak to zdjąć, prysnąć wd40 i wrzucić na prasę.
Jest jeszcze możliwość że poprostu wygięło się przednie mocowanie dampera

mebone
Kontakt:

dampera nie... bo przecież wahacz bedzie nadal w nierównych odstepach od podsiodłowki. :) Ja uzywam do zdjęcia 3 długości srub, podkładke oraz kawałek sterówki... Wykrecasz wszystkie sruby z ośki i wkrecasz śruby odpowiedniego rozmiaru i wyciągasz oś po przez wkrecanie śruby. Oczywiscie żeby wyciagnąc oś trzeba podłożyć jakąś rurkę (kawałek sterówki), która będzie stanowiła podparcie dla podkładki i śruby. Robota na 10min :)
ODPOWIEDZ