Projekt napinacza

.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Fajny projekt ;) za co mogę pochwalić to za możliwość zainstalowania taco ;p teraz zrób do tego koronkę ;p
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

easy_rider_1 pisze:A więc domniemasz że oczka są słabe nie mając zielonego pojęcia jak taco jest mocowane, śmiało mogę rozwiać twoje wątpliwości co do słabych oczek i wewnętrznych elementów literek, nie odpadną przy pierwszej i kolejnej bombie, a oczka jako takie są, ale raczej grają w tym sposobie mocowania drugie skrzypce.

Czy Taco ma kruszyć w pył granitowe skały hmmm wydawało mi się że Taco ma za zadanie chronić zębatkę i przyjąć/pochłonąć energie uderzenia ale nie kosztem mocowania (może się myliłem). Pancerne Taco jeden srogi dzwon, wyrwiesz śruby z ISCG i... żegnaj Heleno.

Ciesz oko tym że dolna klatka nie wychodzi poza obrys zębatki
A jak mogą być mocowane, jak nie przykręcone śrubami do pająka?
Wymyśliłeś coś nowego?
Wnioski wysuwa porównując konstrukcję Twojego taco z istniejącymi produktami na rynku.
Oczywiście, że nie mają kruszyć skał, ale też, wg. mnie, taco nie powinno być elementem "one-hit". Twoje nie budzi u mnie zaufania.
W E13 LG1+ klatka/prowadnica nie wychodzi o obrys taco... żaden ewenement.
pozdro

frango
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Taki mały UP
Była wersja ISCG 05 doszła wersja ISCG 03

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

P.S Nowe taco specjalnie dla obywatela frango będzie na dniach ;)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Jak miło :) Dziękuję za pamięć ;)
pozdro

frango
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Pewnie chodzi o to że taco opiera się krawędzią o płytkę napinacza .... wtedy faktycznie śruby mają znaczenie tylko utrzymujące na miejscu.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Gorzej jak dostanie strzała pod kątem ;)

Znajomy po tripie w Leo wrócił ze zmienioną geometrią taco ;) Całość ładnie wygięła się do środka ramy ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jedyne co bym tu zmienił to kółeczko na jakieś z tworzywa.
Po doświadczeniach z Weeze wiem że te alu strasznie głośne są, a ten dźwięk jest strasznie nie przyjemny.
Ciekaw jestem tylko ile by to ważyło jeśli wyciąłbyś to z tytanu,karbonu albo jakiegoś tworzywa które zdałoby tu egzamin.
No i chętnie zobaczyłbym coś innego w twoim wykonaniu np. mostek.
Może pomyślałbyś o produkcji części na jakąś większą skalę.

komarek
Kontakt:

Re:

Post autor: komarek »

FRmaniak pisze: No i chętnie zobaczyłbym coś innego w twoim wykonaniu np. mostek.
No ja też myślę, że jakby robił coś jeszcze na szerszą skalę, robił co jakiś czas coś nowego, robiłby to z głową i dobrze prowadził firmę, to byłby lepszy od weeze. Na razie zapowiada się bardzo fajnie.
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

FRmaniak pisze:Jedyne co bym tu zmienił to kółeczko na jakieś z tworzywa.
Po doświadczeniach z Weeze wiem że te alu strasznie głośne są, a ten dźwięk jest strasznie nie przyjemny.
Ciekaw jestem tylko ile by to ważyło jeśli wyciąłbyś to z tytanu,karbonu albo jakiegoś tworzywa które zdałoby tu egzamin.
No i chętnie zobaczyłbym coś innego w twoim wykonaniu np. mostek.
To ja powiem tak :)

- moje alu kółeczko nie jest głośne przynajmniej ja go nie słyszę :)
- tytan odpada, karbon odpada, tworzywo też... odpada
- napinacz zrobiłem dla siebie a to że przy okazji uszczęśliwię kilka osób które chciałyby go nabyć to mi po prostu schlebia :wink:
Produkcji seryjnej na większą skalę nie będzie... wolę mieć dobry kontakt z garstką użytkowników niż utonąć pod naporem setek niezadowolonych

A w przyszłości będzie: koronka, wyżyłowany napinacz na dwa blaty do roweru enduro, rockringi z alu, może jakiś mostek cyknę, oczywiście wszystko dla siebie pod swoje potrzeby :mrgreen:
komarek
Kontakt:

Dla swojej potrzeby, ale zrobię kilka więcej dla innych. :P A dałoby radę zrobić tarczę hamulcową?
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

komarek pisze:Dla swojej potrzeby, ale zrobię kilka więcej dla innych. :P A dałoby radę zrobić tarczę hamulcową?
- Kilka sztuk w tą czy w tamtą nie robi problemu :lol:

- Pewnie że dałoby radę zrobić, nawet bez rozhartowywania brzegów przy cięciu, tylko jest jedno ale... nie mam dostępu do takiej stali.
komarek
Kontakt:

A jeszcze pytanie co do zamówień, robisz tylko kilka sztuk i kto pierwszy ten lepszy, czy jak ktoś będzie chciał to w ciągu kilku tygodni mu zrobisz; i zajmujesz się tym tylko teraz, czy za pół roku, rok też będzie można coś dla siebie zamówić?
easy_rider_1
Kontakt:

Od strony kuchni wygląda to tak: jak jest zapotrzebowanie to robię tyle ile potrzeba i kilka dodatkowo lub jak mam wolny czas to "rzeźbię" napinacze na zapas, zazwyczaj małe serie 10 szt.
Wykonanie customowego trwa w okolicach dwóch tygodni, stocki są przeważnie od ręki.
Oczywiście zdarza się że jest obsuwa z terminem bo nie ma materiału na klatki i dwa tygodnie jedzie z Niemiec, nie ma śrubek, sam jestem zawalony swoją robotą itp. długo można by wymieniać czynniki wydłużające termin.

Za pół roku za rok, dwa, pięć, dziesięć będzie można coś zamówić, z czasem wzornictwo będzie zmieniane, tymczasem aktualny wygląda chyba schludnie i estetycznie.
easy_rider_1
Kontakt:

ISCG 05 :arrow:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ISCG 03 / OLD :arrow:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

frango czy taka osłona może być ? :D
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Jak dla mnie wygląda to dobrze, ale optymalnie byłoby gdyby oczko w bashu było podwójne tzn. też z drugiej strony korpusu tak jak w MRP, co oni mają chyba opatentowane nawet (?) :)
Tak przy okazji, z jakiego polimeru jest ten bash?
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
ODPOWIEDZ