Boxxer 2011 gwintowanie?

KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

MUSZEL pisze:pietryna...? ;> ale czy on czasem po prostu nie przegwintował za daleko? ;p
Nie, Bartek Baroon z Bikemi :)
Z gówna bata nie ukręcisz.
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Ludzie ogarnijcie się :) Może od razu wiertłem na wylot ? Śruba M7 znajdyje się przy wielu mostkach do xc, to jest szybszy sposób na rozwiazanie problemu. Frezowanie otworu pod tuleje.... hahah pomyśli, tuleja musi być jeszcze szersza niż śruba czyli sumując zewnętrzny kolnierz wyjdzie jakoś z 8 mm to jest już nieco za duzo. Po za tym nie ma jak jej umocować, nie wprasujesz bo pęknie, na kleju lepiej nie ryzykować bo na ogół takie wynalazki dla "hardcorów" się nie sprawdzają. Jeżeli masz wycięte 3-4mm zwoji początkowych wkręć po prostu śrubę głębiej i po problemie :roll:
KubaLa
moderator
Kontakt:

crossfader18 pisze:Po za tym nie ma jak jej umocować, nie wprasujesz bo pęknie, na kleju lepiej nie ryzykować bo na ogół takie wynalazki dla "hardcorów" się nie sprawdzają.
Podaj mi przykład gdzie się nie sprawdziły. Ja znam 2 gdzie się takie coś sprawdziło i daje radę. M.in. u ww. Baroona.
Jest na kleju do metalu i przeżyje dłużej niż widelec.
crossfader18 pisze: wkręć po prostu śrubę głębiej i po problemie
Nie jest po problemie w większości przypadków.
enyoui
Kontakt:

Post autor: enyoui »

Gwint ma objechane zwoje praktycznie do końca, śruba do końca może wejść i wyjść bez wkręcania, wykręcania.
KubaLa
moderator
Kontakt:

W takim wypadku ja uważam, że jedyne sensowne rozwiązanie to nagwintowana stalowa tulejka.
crossfader18
Kontakt:

Zrobisz jak będziesz uważał, każdy ma swoje sprawdzone sposoby, ale skoro jest na tyle materiału to po co cudować tak bardzo. Pzdr, klejenie tymi wynalazkami nigdy nie da Ci 100% pewności na wytrzymałość ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

crossfader18 pisze:Pzdr, klejenie tymi wynalazkami nigdy nie da Ci 100% pewności na wytrzymałość
Tak samo gwintowanie o 1 rozmiar większy. Zgodnie ze sztuką gwintuje się o 2 wyżej, czyli na M8. Co więcej rozwiercanie otworu w zacisku uważasz za bezpieczniejsze niż wklejenie na megamocny klej tulei o wielkiej powierzchni?
crossfader18
Kontakt:

KubaLaPL pisze:wklejenie na megamocny klej tulei o wielkiej powierzchni?

Ale pięknie wychwalasz zalety kleju :D

Wiesz mam troszkę doświadczenia w obróbce metali jeszcze nie zdarzyło się żeby coś co wyszło z pod moich rąk się rozsypało
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

A czemu by nie zrobić tego jak przy korbach się robi?
Nagwintować w mocowaniu amora na M8, wkręcić w to tuleję która będzie miała otwór w środku m6.

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

cały czas mowa jest o takim sposobie. Ja bym zrobił tuleje. Albo zrobił gwint z "mega mocnego kleju". Bałbym się powiększyć otwór i dać większą śrubę, bo mocowania zazwyczaj szerokie to nie są i nie ma tam za wiele materiału
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Zamiast cudować z wklejaniem tulei to juz lepiej zainwestować w zestaw do naprawy gwintu, wcześniej już zaproponowany,
http://allegro.pl/helicoil-do-wymiany-z ... 18253.html
dalej zostaje śruba M6, a gniazdo w ladze nagwintowane jest po zewnętrzny wymiar sprężynki, podejrzewam że M8

A jak masz gwintownik i wiertło to możesz kupić samą sprężynkę
http://allegro.pl/sprezynki-zerwany-spr ... 95420.html

Wychodzi trochę taniej od całego zestawu
ODPOWIEDZ