opona compound 42a

bandit_dh
Kontakt:

opona compound 42a

Post autor: bandit_dh »

Mam prośbę o poradę odnośnie mieszanki 42a (ST maxxis) w skrajnych warunkach: bite skały vs. błoto z korzeniami.

Rozumiem, że guma ST, będzie lepiej kleić tu i tu, będzie wolniejsza (miękksza - większy opór) i szybciej się zużyje. Czy ST na skały to nie jest za miękka mieszanka, nie chodzi mi tylko o ścieralność ale o trzymanie knobów, które będą się mocno giąć i tym samym obniżać przyczepność?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

A twardy klocek da Ci więcej przyczepności? Gdyby tak było to wszystkie buty miały by drewniana podeszwę :)

Planujesz jazdę na jakiś znanych trasach (Wisła, Koninki itp)? Co do mieszanki to zawsze możesz zastosować 42a na przód i 60a na tył. U mnie przód po 2 sezonach (jakieś 30 dni jazdy w górach, bardzo dużo kilometrów natłuczonych na dojazdach, jazda na okolicznych miejscówkach) wygląda niemal jak nowy. Tył też 42a jest łysawy ale coś tam z niego wystaje.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

42a klei się ładnie w zasadzie do wszystkiego, czy to na suchym czy mokrym (poza jazdą w zimę, bo wtedy ta mieszanka jest totalnie z dupy - twardnieje na kamień).
Ale jak planujesz częściej jeździć po trasach z wystającymi ostrymi kamieniami itp. to zastanowiłbym się nad 60a na tył.
Przy agresywnej jeździe 42a na tyle potrafi znikać bardzo szybko. I nie chodzi o ścieralność, a urywanie kawałków/całych bocznych klocków. Ścianki też mocno się ścierają np. przy częstej jeździe po dziurawych , kamienistych i "korzeniastych" trawersach. Zaczynają wyłazić nitki i powoli opona robi się szmaciana - chociaż zazwyczaj wcześniej znika bieżnik więc to nie jest aż taki problem ;)
Oczywiście spory wpływ na to, ile wytrzyma opona ma też styl jazdy i wybór linii na trasach, ale generalnie ja już na tył Super Tacky raczej nie założę :roll:

W skrócie: na przód 42a jak najbardziej. A na tył albo dużo trwalsze 60a, albo inna marka niż Maxxis (chyba że 3C rozwiązuje problemy - ale cena skutecznie zniechęca mnie do sprawdzania tego na tylnym kole).... albo po prostu częsta wymiana opony :wink:
bandit_dh
Kontakt:

dzięki za podpowiedzi!
trzeba to przetestować ;)

Plan mam taki, że w tym roku chce wyskoczyć w parę miejsc i chcę się uzbroić w "zwinny zestaw" na trudniejsze warunki. Na rowerze jeszcze dużo się uczę i chcę, aby opony mi tego nie utrudniały. Z dobrych opon na mokre warunki mam Muddy Mary 3C 2ply 2,5, ale są bardzo ciężkie i ogromne i trochę zamulają, ale można w nich pojechać na bardzo niskim ciśnieniu, więc na ultra mokre, korzeniaste trasy są dla mnie dobrą asekuracją.

Natomiast na trochę łaskawsze i suchsze warunki planuję zakupić maxxisy (przód/tył) DHF/HRII albo DHF/DHF i zastanawiam się nad mieszankami, ale teraz mam już jaśniej ;)
Pewnie będzie to DHF ST/HRII 60a lub DHF ST/DHF 3C.
miki_ck
Kontakt:

To masz jeszcze takie szybkie porównanie:

http://s11.postimg.org/dge1bw003/maxxisgeax1.jpg
http://s11.postimg.org/a6zm5fbwj/maxxisgeax2.jpg

Minion 2,5 42a i Geax Dhea 2,3 Rigid (boki 50a, środek 60a).
Obie używane w tym samym rowerze na tylnym kole, obie używane w sumie około 9 miesięcy (jak się odejmie kontuzje, brak czasu itd.), w większości na tych samych, lokalnych trasach.

Aha, przednia po około 2 latach wygląda tak: http://s23.postimg.org/a4tngkp3e/P1120339.jpg
bandit_dh
Kontakt:

miki_ck pisze:To masz jeszcze takie szybkie porównanie:

http://s11.postimg.org/dge1bw003/maxxisgeax1.jpg
http://s11.postimg.org/a6zm5fbwj/maxxisgeax2.jpg

Minion 2,5 42a i Geax Dhea 2,3 Rigid (boki 50a, środek 60a).
Popsułeś opony!
Dzięki za porównanie, no cóż, takie życie ;) Ale na zdrowiu nie można oszczędzać ;)
miki_ck
Kontakt:

No fakt, trochę je na własne życzenie zajechałem ;)

Dużo za późne, ostre hamowanie, próbowanie jakiś głupich linii, wbijanie się na kamienie na trawersach (tak się składa, że większość trawersów na lokalnych trasach mam na jedną stronę i była wyraźna różnica w stopniu zużycia opony po bokach).
Generalnie Maxxis nie wyglądał aż tak źle, dopóki nie ponadrywały się klocki. Wtedy to już bardzo szybko ściana resztę bieżnika i opona nadaje się na śmietnik.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

GgG pisze:Planujesz jazdę na jakiś znanych trasach (Wisła, Koninki itp)? Co do mieszanki to zawsze możesz zastosować 42a na przód i 60a na tył. U mnie przód po 2 sezonach (jakieś 30 dni jazdy w górach, bardzo dużo kilometrów natłuczonych na dojazdach, jazda na okolicznych miejscówkach) wygląda niemal jak nowy. Tył też 42a jest łysawy ale coś tam z niego wystaje.
Mały nie jesteś wieć ważysz 5kg i jesteś zrobiony z waty, że nie ścierasz przodu w 30dni? To jest dziwne dla mnie.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja tam nie narzekam :)
bandit_dh
Kontakt:

To ja jeszcze wrócę do tematu.

Może ktoś się orientuje jakie składy ma 3C maxxisa, bo mam w rencach i paczam na Minion DHF 3C EXO i HRII 2ply 3C i gołym palcem czuję, że to różne ma twardości. Tak na mój palec to bym obstawiał:
HRII: na środku 55a na brzegach 42a
DHF: na srodku 60a na brzegach 50a
czy ktoś może to zweryfikować?

A mam też pytanie przy okazji do tych co już testowali 3C maxxisa, jak to się sprawdza w porównaniu do 42a, bo to, że dłużej potrzyma to jest oczywiste, ale czy w trzymaniu gleby jest duża różnica? Bo ja na DHF 3C zrobiłem tymczasem jeden dzień w błocie i korzeniach i jestem bardzo zadowolony.
ODPOWIEDZ