Proto zjazdówki Speca... Hellooooooo?!
Tak tak, szczególnie, że niektóre zawiechy jak no 223 mają taki uciąg łańcucha, że potrafią kopnąć do tyłu korbą z taka siłą, że albo zablokujesz zawieche (jeśli masz uda pudziana), albo Ci cofnie nogi o 180 stopni. I to tylko jedna z możliwych was różnych zawiech... i damper akurat nic do tego nie ma, kopnie tak sam na Vanilli jak i na CCDB.
Re: Re:
Właśnie ramy w rozsądnym przedziale cenowym można podzielić na te "dające radę" i udane konstrukcje. Na przykład Sign FR po przeróbkach "daje radę", a Glorka to udana, dobra konstrukcja.uzurpator pisze:Nawet bullito-zawiasy będą dawać radę.
motomysz: mam wyciągnąć linkage i pokazać Ci ile łańcucha ciągnie 223 a ile np glorka, czy np demo? Bo to co opisujesz to fantastyka naukowa i nie ma prawa się zdarzyć.
Pietr3k: No i? Bullit to także udana konstrukcja, morewoody wszelakiej maści także, podobnie jak wszelakie commencale czy transitiony - wszystko jednozawiasy. A to, że sign miał porąbaną geometrię to problem signa a nie reprezentacja całej klasy rowerów.
Pietr3k: No i? Bullit to także udana konstrukcja, morewoody wszelakiej maści także, podobnie jak wszelakie commencale czy transitiony - wszystko jednozawiasy. A to, że sign miał porąbaną geometrię to problem signa a nie reprezentacja całej klasy rowerów.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Re:
jakby był przycisk w kształcie browarka to bym kliknąłuzurpator pisze:motomysz: mam wyciągnąć linkage i pokazać Ci ile łańcucha ciągnie 223 a ile np glorka, czy np demo? Bo to co opisujesz to fantastyka naukowa i nie ma prawa się zdarzyć.
Re: Re:
Ojezuuuu! Szkoda browarka marnowaćuzurpator pisze:motomysz: mam wyciągnąć linkage i pokazać Ci ile łańcucha ciągnie 223 a ile np glorka, czy np demo? Bo to co opisujesz to fantastyka naukowa i nie ma prawa się zdarzyć.

Nie potrzeba Linkage'a, aby zauważyć, że Orange 223 kopie dużo bardziej od Demo, co wyjaśniam:
- Demo ma główny punkt obrotu tylnego trójkąta przy samej puszce suportu wobec czego łuk zakreślany od środka suportu do końca tylnego trójkąta jest niemal niezmienny - stąd ta część praktycznie w ogóle nie kopie - promień łuku jest praktycznie stały.
- Co lepsze, dodatkowy element, do którego przykręcone jest koło i kolejny link połączony z przednim trójkątem, składają się jak pantograf bez znacznej zmiany kątowej na linii: oś koła - ogniwo Horsta - oś suportu. Można to łatwo zauważyć na rozprostowanym demo i całkowicie dobitym.
Bardzo nieznaczna zmiana kątowa powoduje również nieznaczną zmianę odległości i łańcuch nie kopie.
- Orange 223 jest prostszy do rozważań, bo oś koła porusza się po łuku, licząc od głównej osi obrotu wahacza. Pomiędzy nic już nie ma.
Gdyby suport Orange był w miejscu osi obrotu wahacza, to zawieszenie by nie kopało, bo promień łuku jaki zakreśla oś koła byłby stały - a tu suport jest dużo poniżej i z tyłu, co powoduje, że łuk poruszającego się łańcucha i łuk poruszającego się wahacza rozmijają się znacznie - to zawieszenie kopie bardzo mocno. Na dodatek kopie odrobinę bardziej od Signa, który ma oś wahacza bliżej BB.

Mnie generalnie strasznie cieszy, jak ludzie z forum, oceniają zawiechę przez pryzmat Linkagea 
Jedyny wyznacznik jakości zawiechy - Linkage ...
A to piwko to dla kogo ? Bo z tego co widzę, to Muszel dałby je Uzurpatorowi, a =Pietr3k= przyznaje racje mi
Nie ma racji się zdarzyć? Polecam wbić się z bandę z tylko jedną nogą na pedale z taką siłą aby przymknąć zawiechę
Miałem tez kiedyś Treka Session 77, wsadź do Linkaga i pewno też Ci wyjdzie, że rama nie kopie nie? Tylko weź jeszcze poprawkę na to, na jakich zębatkach znajduje się aktualnie łańcuch - to tez jest DOŚĆ ważne.
Od zawsze ludzie jeżdzą na Orangach narzekali na to, jak te ramy kopią, wszycy jeżdżący na Orangach, ale wg Ciebie to nie ma prawa się zdarzyć. Ok, nie kłóce się. Masz rację - pierdzielę głupoty, jednozawias z 223 to super zawiecha, inne się chowają i nie ma o czym dyskutować. Kopanie korbami to mit, stworzony zapewne przez hejterów marki albo jakieś lobby FSR czy VPP. Przepraszam.
EDIT:
Albo może nie, zmieniłem zdanie, sam wyjąłem sobie Linkage z kieszeni, i oto co mi wychodzi... może Ty masz innego Linkage w kieszeni, ale mój podaje takie dane:
Orange 222/223:
Chainstay wydłuża się o 54mm ! Przy pełnym ugięciu.
Glorka 2011 (taka jak moja z podpisu):
Chainstay wydłuża się o jakieś 13mm od punktu zero, aby w końcowej fazie skrócić się o -2mm od fazy punktu zero.
Demo 2012:
Podobnie jak w Glorce, najpierw się wydłuża, aby ostatecznie się skrócić o -2mm od punktu zero.
Trek Session 77: (bo opisany przeze mnie wyżej)
Chainstay wydluża się o 10mm.
Proszę zinterpretować więc te parametry z Linkage'a, bo może jam jest głupek i nie umiem ich poprawnie zinterpretować....

Jedyny wyznacznik jakości zawiechy - Linkage ...
A to piwko to dla kogo ? Bo z tego co widzę, to Muszel dałby je Uzurpatorowi, a =Pietr3k= przyznaje racje mi

Nie ma racji się zdarzyć? Polecam wbić się z bandę z tylko jedną nogą na pedale z taką siłą aby przymknąć zawiechę

Od zawsze ludzie jeżdzą na Orangach narzekali na to, jak te ramy kopią, wszycy jeżdżący na Orangach, ale wg Ciebie to nie ma prawa się zdarzyć. Ok, nie kłóce się. Masz rację - pierdzielę głupoty, jednozawias z 223 to super zawiecha, inne się chowają i nie ma o czym dyskutować. Kopanie korbami to mit, stworzony zapewne przez hejterów marki albo jakieś lobby FSR czy VPP. Przepraszam.
EDIT:
Albo może nie, zmieniłem zdanie, sam wyjąłem sobie Linkage z kieszeni, i oto co mi wychodzi... może Ty masz innego Linkage w kieszeni, ale mój podaje takie dane:
Orange 222/223:
Chainstay wydłuża się o 54mm ! Przy pełnym ugięciu.
Glorka 2011 (taka jak moja z podpisu):
Chainstay wydłuża się o jakieś 13mm od punktu zero, aby w końcowej fazie skrócić się o -2mm od fazy punktu zero.
Demo 2012:
Podobnie jak w Glorce, najpierw się wydłuża, aby ostatecznie się skrócić o -2mm od punktu zero.
Trek Session 77: (bo opisany przeze mnie wyżej)
Chainstay wydluża się o 10mm.
Proszę zinterpretować więc te parametry z Linkage'a, bo może jam jest głupek i nie umiem ich poprawnie zinterpretować....