[Przerzutka tył] Albo wyrwana albo w kole

Dexter127
Kontakt:

[Przerzutka tył] Albo wyrwana albo w kole

Post autor: Dexter127 »

Witam wszystkich! Ostatnio mam dość uciążliwy i dość kosztowny problem. Mam sobie fulla o dość sporym skoku(190mm) i wczoraj latałem z 50 razy na dwu metrowych schodach z kumplem dla zabicia czasu a potem jak wracałem do domu, zeskoczyłem z krawężnika i przerzutka tylna wylądowała mi w szprychach. Przy czym pogieła mi cały hak itd. Nie jest to już pierwsza sytuacja, często przy dużej kompresji zawieszenia przerzutka mi się wyrywa w pół albo ładuje się w szprychy mimo że jest to 3 zębatka od strony koła... Macie jakieś rady by temu zapobiec? Jest to troche uciążliwe zmieniać ciągle przerzutke i prostować hak... Rower naprawiłem i teraz boje się troche że pojade do lasu i przy lądowaniu z czegoś większego znów zamelduje mi się ona w kole...
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Skoro mówisz że zdarza się to przy znacznej kompresji zawieszenia to sprawdź czy nie masz czasem za krótkiego łańcucha. Najlepiej wyjmij damper i złóż zawiechę, jeśli w pewnym momencie łańcuch ją zablokuje to znaczy że to jest powodem. Sprawdzaj oczywiście na wszystkich przełożeniach.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
raider1997
Kontakt:

Post autor: raider1997 »

Co to za przerzutka? Jaki masz wózek?
Dexter127
Kontakt:

Post autor: Dexter127 »

Wszystkie wózki były krótkie, wczoraj też rozwaliłem krótki (jakiś zwykły shimano sis), teraz na zastępstwo jest tourney z jedną zębatką megarange i właśnie łańuch jest teraz za krótki i jutro chcę go przedłużyć... ale mimo to, wydaje mi się że do poniedziałku przerzutka zamelduje się w szprychach :/
kgheraba
Kontakt:

Post autor: kgheraba »

mi problem ten ustał po zmianie przerzutki z manetką na shimano zee, wcześniej miałem sram x5
raider1997
Kontakt:

Post autor: raider1997 »

x-5 pękają jak głupie. Mam teraz x-7 2012. Te nowsze sramy chybą są porządniejsze. Hak nowy też i wszystko hula do teraz.
ps. Tourney napewno wyląduje w szprychach
ODPOWIEDZ