Mondraker Summum - luźny tylni trójkąt

Freddy
Kontakt:

Mondraker Summum - luźny tylni trójkąt

Post autor: Freddy »

Czołem.

Kilka dni temu zauważyłem problem w moim Summumie(2010r). Tylni trójkąt jest luźny, tzn. gdy nawet rower stoi w miejscu i trzymam na hamulcu + napieram na korbę to ewidentnie lata (głównie w prawą stronę). Miał ktoś kiedyś podobny problem? Wina zużytych łożysk czy coś innego? Możliwe, że do wymiany oś dolnego linku? Gdzieś kiedyś słyszałem, że niektóre roczniki miały tą ośkę mega miękką...
dhmaniac
Kontakt:

Post autor: dhmaniac »

Łożyska do wymiany lub często odkręcające się śruby z dolnego linka, to wkręcane w ramę.
lisur
Kontakt:

Re: Mondraker Summum - luźny tylni trójkąt

Post autor: lisur »

Prawdopodobnie to tylko problem rozkręcającej się śruby. Tak było w moim przypadku. Śruba jest bardzo miękka wykonana z jakiegoś stopu aluminium, ja zamieniłem na stalową dodałem niebieskiego locklite i problem zniknął. Na rysunku to śruba nr 7 . Sprawdź z obu stron trójkąta.
mondraker1.jpg
Freddy
Kontakt:

Po ściągnięciu napinacza i korby faktycznie okazało się, że jedna ze śrub od linka była odkręcona. Problem rozwiązany. Dzięki :D
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Heh, ostatnio miałem to samo. Te śruby lubią się odkręcać, daj trochę loctite na gwinty
Freddy
Kontakt:

Gorzej jak dam loctite i później nie będę mógł odkręcić, jak będę chciał coś porobić. Trzeba przyznać, że śruby w tych Summumach to jedna wielka tragiedia. Nie przemyśleli tego inżynierzy...
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Niebieski będzie ok. Faktycznie, kiedyś dałem żółtego (najmocniejszy), bo akurat taki był pod ręką i naprawdę musiałem z tym walczyć żeby rozkręcić. Ale na niebieskim będzie wszystko w porządku.
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

Przepraszam co to takiego jest to loctite , jaki to ma kolory , i moc klejenia , czy to nie jest przypadkiem takie coś co zdarza spotkać na śrubkach nowych dodawanych z częśćiami.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Obrazek
Loctite to jedna z popularniejszych firm produkująca kleje i uszczelniacze. W temacie jest mowa o kleju do gwintu (niebieski - moc średnia).
MaxxisDH pisze:czy to nie jest przypadkiem takie coś co zdarza spotkać na śrubkach nowych dodawanych z częśćiami
Podobne, ale nie dokładnie to. Również zabezpiecza przed samoczynnym odkręcaniem się "gwintu" ale loctite to klej i jest on ciekły ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

lisur pisze:Śruba jest bardzo miękka wykonana z jakiegoś stopu aluminium, ja zamieniłem na stalową dodałem niebieskiego locklite i problem zniknął. Na rysunku to śruba nr 7 .
Jaką śrubę tam wsadziłeś? Miałem podobny problem i po zaklejeniu śruby
się już nie odkręcają ale myślę, że przy wymianie łożysk może bym je wymienił :)
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
MaxxisDH
Kontakt:

Pancu dzięki za odpowiedz
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
lisur
Kontakt:

Post autor: lisur »

Jaką śrubę tam wsadziłeś? Miałem podobny problem i po zaklejeniu śruby się już nie odkręcają ale myślę, że przy wymianie łożysk może bym je wymienił :)
Kupiłem u dystrybutora, cena żeby nie przekłamać za sztukę wynosi coś koło 35zł. Śruba jest wykonana nie jak w przypadku starej z aluminium(Widocznie Mondraker poprawiał ten element ze względu na częste rozkręcanie sie linku), ale ze stopu stali co widać i czuć w różnicy mas obu elementów. Dałem niebieski loctite i już 4 miesiące jeżdżę bez żadnych problemów.
marcin.g
Kontakt:

A ok :) Bo zastanawiało mnie czy można kupić "nieoryginalną" śrubę, która się tam zmieści.
Ze swojej strony mogę też polecić klej od CX. Także spełnia swoją rolę b.dobrze.
MaxxisDH
Kontakt:

A tak spytam ,bo właśnie przymierzam się do kupna summuma i może doradzicie coś biore pod uwagę summuma 2012 tego biało-czerwonego , albo ramke zielona 2012 , albo jeszcze summum podstawowy 2014 bo dla mnie jest ważne bo w 2012 można błotnika np przykręcić a do zawsze osłoni damper prawa a w 2014 już niema obcji błotnika i ogólnie co radzicie
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

lisur pisze: stopu stali .
przyczepie sie, ale stal to stop.

brzmi jak: stopu stopu żelaza
marcin.g
Kontakt:

Błotnik chroniący damper z tego co wiem był od początku w Summumie.
Co do wersji to przede wszystkim różnią się długością dampera (nie wiem w którym roku była zmiana).
I w nowych zdaje się że od 2013 są już seryjne mocowania do prowadzenia przewodów na wierzchu ramy.
ODPOWIEDZ