Klamki XT + Zaciski ZEE/Saint

FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ale kolego, ja mówię tylko o 1 tłoczkowych zaciskach shimano.

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Kolega =Pietr3k= przyrównał code i HFX jako identyczne ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Ejże.. co mają do obliczeń "powierzchnia robocza" i powierzchnia robocza "w pewnej części wystająca poza klocek" - ?

Jeżeli porównujemy średnice cylindrów (tłoczków) we wzorze z wcześniej cytowanej wikipedii, to znaczenie ma tylko powierzchnia tłoka od strony płynu, a to jak jest uformowana od strony klocka, nie ma wpływu na siłę F2.
off_road pisze:Kolega =Pietr3k= przyrównał code i HFX jako identyczne ;)
- to nie czaję, po co podawać porównanie Sainta i NIne i dziwić się, że nie są identyczne :D
off_road
moderator
Kontakt:

Re: Klamki XT + Zaciski ZEE/Saint

=Pietr3k= jedynie obaliłem Twoją tezę jakoby code i hfx miały mieć takie same zaciski.
Co do powierzchni łącznej tłoczków w CODE i HFX to możemy ją także łatwo sprawdzić. Strzelam, że jest ona identyczna lub bardzo bliska sobie.
Wyżłobienie w tłoczkach nie wpływa na siłę.
Liczy się całkowita średnica. a czy będzie tłoczek płaski czy wklęsły znaczenia nie ma.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

off_road pisze:=Pietr3k= jedynie obaliłem Twoją tezę jakoby code i hfx miały mieć takie same zaciski.
Co ja czytam? :D Po raz kolejny mówię - jak mogłeś obalić tezę o sumie powierzchni tłoków CODE, dając do obliczeń SAINTA? Saint ma tłoczki różnej średnicy, a CODE wszystkie takiej samej.
off_road pisze:Wyżłobienie w tłoczkach nie wpływa na siłę.
Liczy się całkowita średnica. a czy będzie tłoczek płaski czy wklęsły znaczenia nie ma.
Średnica służy do obliczenia pola powierzchni i to właśnie pole powierzchni występuje we wzorze (w Wiki jest tam błąd, bo tak samo nazywają średnicę i pole). Gdy tłoczek od strony płynu jest wyżłobiony - zmienia swoją powierzchnię pomimo tego samego promienia. Przyznam szczerze, że trochę mi to teraz namieszało, ale jestem pewien, że na Mechanice Płynów to były powierzchnie - co innego, że w większości przykładów obliczeniowych daje się powierzchnie płaskie. Należy to dokładniej sprawdzić.
off_road
moderator
Kontakt:

=Pietr3k= pisze:[

Co ja czytam? :D Po raz kolejny mówię - jak mogłeś obalić tezę o sumie powierzchni tłoków CODE, dając do obliczeń SAINTA? Saint ma tłoczki różnej średnicy, a CODE wszystkie takiej samej.

(...)
Średnica służy do obliczenia pola powierzchni i to właśnie pole powierzchni występuje we wzorze (w Wiki jest tam błąd, bo tak samo nazywają średnicę i pole). Gdy tłoczek od strony płynu jest wyżłobiony - zmienia swoją powierzchnię pomimo tego samego promienia. Przyznam szczerze, że trochę mi to teraz namieszało, ale jestem pewien, że na Mechanice Płynów to były powierzchnie - co innego, że w większości przykładów obliczeniowych daje się powierzchnie płaskie. Należy to dokładniej sprawdzić.
Właśnie o to chodzi :)
Czy powierzchnia 4 równych tłoczków w code jest równa powierzchni 2 tłoczków w HFX?

Staram się rozmyślania sprowadzić do maksymalnego uproszczenia ;)
Wypowie się ktoś po mechanice płynów odnośnie drugiej części Twojej wypowiedzi?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Dawno temu, dla zabawy połączyłem klamkę Hayes nine+ zacisk Code 08 :D
Hamowało to to ale jak V brake z marketu :)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
ODPOWIEDZ