Wybór ramy i amorka

niziolek
Kontakt:

Wybór ramy i amorka

Post autor: niziolek »

Witam jest to pierwszy mój post na tym forum.Chciałbym się od was dowiedzieć,która rama jest lepsza do zabawy po lesie.Miałem Scott'a voltage yz2, ale sie rozsypał.Nie skacze wyczynowo,tylko małe dropy i jazda po nierównościach.Chciałbym coś lepszego,ponieważ nie mam zamiaru co chwile kupywać roweru lub części do niego.Wystarczyła ,by mi Kona Stinky z 2002 roku?? http://tablica.pl/oferta/rama-kona-stin ... 304ec7e02d Taka Czy wybrać ramę Point Crusher? No i oczywiście amorek.Do Pointa wsadziłbym Suntour duro 130mm.A do Stnikacza Boxxera http://tablica.pl/oferta/rock-shox-boxx ... 80088f984e lub Marzzochi http://tablica.pl/oferta/amortyzator-ma ... stFromAd=1 Nie mam zbyt dużo pieniążków,więc chciałbym usłyszeć opinie na temat tych ram i amortyzatorów, z góry dziękuje.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Wnioskuję, że Twój budżet to około ~1000 zł na ramę i amortyzator. Moim zdaniem zamiast wiekowego full'a lepiej byłoby kupić jakiegoś ht do takich zabaw - pokroju surge/hornet, do tego może rs domain, czy coś od marzocchi, mieszczącego się w budżecie.
niziolek
Kontakt:

Rozumiem dziękuje,popatrzyłem na domaina no i w sumie fajny a jest on dobry i będzie pasował pod moje 65kg?? Ja nigdy nie miałem zaufania do sztywnych ram,no i dlatego szukam taniego fulla.A ten staruszek(Kona) nadawałaby sie?? (Ten co podałem)
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Możesz szukać w droższych ramach typu Surge/Hornet/Vodoo lub coś tańszego np. Dragstar(Polecam od siebie) i zainwestować w jakieś przyzwoite Marzocchi 66.
:*
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Osobiście czułbym się o wiele pewniej na nowej / nie dojechanej zbytnio sztywniej ramie, niż na 11 letniej ramie przeznaczonej do katowania, która pewnie już wiele przeżyła i zmęczenie materiału robi swoje. Tak jak napisali wyżej - kup sztywną ramę typu dartmoor hornet, NS bitch, NS surge, leader fox dragstar, leader fox cocaine, kross sign ds, bądź co w tym stylu i do tego jakiś amorek w stylu marzocchi 55, 66 (tylko lepiej unikać marzocchi z rocznika '08, '09, z powodu zmiany fabryki) albo rock shox domain, totem. Skoro nie latasz zbyt dużych rzeczy to full raczej nie jest ci potrzeby, a jak też używasz roweru do zwykłej jazdy to na sztywniaku nie będziesz się tak męczył pedałując.
niziolek
Kontakt:

http://tablica.pl/oferta/rama-gigant-at ... cad3a8aa7f a ta rama??Dla mnie na sztywniaku jest źle.po 1h bolą mnie ręce i nogi.Do tej pory nie miałem nic lepszego,ale jak przejechałem sie na fullu kuzyna to poprostu bajka.Dziękuje za odpowiedzi na pewno to przemyśle prosiłbym jeszcze o opinie tej ramki ;)
pixel991
Kontakt:

Post autor: pixel991 »

A gdzie wgl. jeździsz? Jaką masz wagę? Latasz jak duże skocznie? Moim zdaniem jest lepiej kupić w miarę nowszego sztywniaka niż kupować zabytkowego full'a. Jak już tak na serio korci Cię ten full to pomyśl na kross sign fr. Tak jak pisali najlepszymi wyborami są: Ns bitch (mam i polecam bardzo, nie do zajechania), dartmoor hornet, ns surge.
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

Post autor: easy_rider_1 »

komarek pisze:Osobiście czułbym się o wiele pewniej na nowej / nie dojechanej zbytnio sztywniej ramie, niż na 11 letniej ramie przeznaczonej do katowania, która pewnie już wiele przeżyła i zmęczenie materiału robi swoje. Tak jak napisali wyżej - kup sztywną ramę typu dartmoor hornet, NS bitch, NS surge, leader fox dragstar, leader fox cocaine, kross sign ds, bądź co w tym stylu
Jak używka to raczej odpadają ramy ze sterami zintegrowanymi / pół zintegrowanymi, chcesz dobrą niedrogą ramę kup Dangerous Mike Dual Slalom http://tablica.pl/oferta/dangerous-mike ... 3DUen.html gdybym miał miejsce to za 180zł kupiłbym ją i powiesił na ścianie.
komarek pisze:do tego jakiś amorek w stylu marzocchi 55, 66 (tylko lepiej unikać marzocchi z rocznika '08, '09, z powodu zmiany fabryki) albo rock shox domain, totem.

jeżeli budżet wynosi ~1000 to 55, 66, domain, o totemie zapomnij.
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Sorki, zapomniałem o budżecie, mój błąd. :P
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

kup se nowego cargo 178 i uzywana rame kross'a fr. W 1 tys sie zmiescisz. Ja mam taki zestaw i jak na tą cene nieźle to chodzi a i wyglada :)
niziolek
Kontakt:

Dobra dzięki chłopaki ja też znowu nie potrzebuje nie wiadomo jakiej ramy, a ten dangerous mike wygląda nieźle i powinien mi starczyć,przemyśle wszystko,jeszcze raz wielkie dzięki :)
niziolek
Kontakt:

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=91090 jeżdzę mniej więcej tak no moze nie aż takie skoki(jak na końcu np.)
pixel991
Kontakt:

Co, cargo to porażka moim zdaniem. Kup marzocchi drop off, z1 czy coś tego typu. Rama jak full to kross sign fr, chociaż to i tak jedna z brzydkich ram :D. Pisz na pw to się możemy dogadać i wyskoczyć z paroma kumplami na trasy w Zakopanym.
niziolek
Kontakt:

Jak złoże rower to bardzo chętnie mam 170km więc nie aż tak strasznie dużo ;) Ale zanim go złoże to troche minie :D
niziolek
Kontakt:

Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie ile jest warta ta rama Gianta ??(ten co podałem) Tylko serio,prosze jeszcze o to i zamykamy temat.
Kwiat126p
Kontakt:

pixel naucz sie argumentowac :) Jak zamontujesz maly amor do signa fr(np Z1) to bedzie geometria na zjazd średnia w sensie suport za nisko troche i kąt na strome zjazdy też. Poza tym nie sądze by sie w budzecie zmiescil z tym. Prastara uzywka co pamieta pewnie Gierka jeszcze. A jesli juz drop off to wersje 2połkową(wyższą) jak to:

http://allegro.pl/marzocchi-drop-off-dr ... 06692.html
pixel991
Kontakt:

Kwiat126p nie interesuje mnie kross sign fr i nie siedzę w temacie tej ramy. Kolega chciał się dowiedzieć jakiego full'a kupi w tak niskiej cenie. To że geometria będzie do dupy to wiadome, w tej cenie nie zrobisz konkretnej maszyny do dh. Jeśli chciałby zrobić coś lepszego to niech jeszcze zarobi trochę. Mógłbyś na przyszłość mniej chaotycznie pisać :D, nie rozumiem co mogłem argumentować jeśli napisałem dość zrozumiale i na temat. Podpowiadziałem jaki amortyzator może kupić do sztywnej ramy nie wspomniałem o amorku do kross'a. Pozdrawiam :D
Kwiat126p
Kontakt:

proponowales tak: rama kross fr i amor drop albo z1. Wszystko w niskim budzecie. Ja proponowalem tez tą rame ale amor inny taki gdzie geo bedzie lepsze.

" Kup marzocchi drop off, z1 czy coś tego typu. Rama jak full to kross sign fr," Mogles napisac ze "jak do hardtaila to...". A tak nie bylo wiec wywnioskowalem ze do krossa ma wsadzic np Z1. Nie mowie ze to tragedia ale sam mialem 150 mm w nim i se rozwalilem palca u nogi przy pedalowaniu o jakis kamień tak nisko byl suport :)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Generalnie rower w którym suport jest sporo nad poziomem piast jest niedobrym pomysłem.
Rower w którym kąt główki jest koło 70* jest jeszcze gorszym pomysłem.
Sign z niskim amorem ma suport na znośnym poziomie, ale kąt główki masakryczny, a z wysokim amorem ma suport w kosmosie.
Żeby złożyć rower na signie który nadaje się do jazdy to wątpie żebyś się zmieścił w takim budżetem.
Znośny sign to są takie koszta:
Rama 300-400zł
Damper 300-500zł
Adapter Dampera zrobisz za około 100zł
Do tego koło 24 na tył
I wypadałoby jeszcze dodać do tego tulejki offsetowe za ok 100zł.
Dodaj jeszcze do tego Shimowanie dampera pod taką modyfikacje i otrzymasz coś takiego:
aaaaa.jpg

ODPOWIEDZ