problem z zaciskiem osi 9 mm
problem z zaciskiem osi 9 mm
Witam.
niedawno zauwazylem w swoim rowerze, ze tylne kolo jest lekko przekrzywione wzgledem ramy. Oczywiscie od razu zdjalem i zalozylem prosto. Problem lezy w tym ze jakbym nie ustawil kola po kazdej jezdzie kolo delikatnie sie przekrzywia. Zauwazylem ze dzieje sie tak tylko,kiedy uzywam tylnego hamulca (na oko sily dzialajace podczas tarcia klockow o tarcze przekrziwiaja oske/kolo). Mocowanie kola to oska 9 mm z szybkozamykaczem . Natomiast w ramie mocowanie to tak jakby litera U skierowana ramionami w tyl, rownolegle do podloza. Nie mam pomyslu jak temu zaradzic. Probowalem lekko zmatowic rame jak i sam szybkozamykacz lecz nic to nie dalo. Czy w takiej ramie mozna zastosowac oske o srednicy bez szybkozamykacza i czy to cos by zmienilo. Czy moze znacie na to jakos sposob ?
niedawno zauwazylem w swoim rowerze, ze tylne kolo jest lekko przekrzywione wzgledem ramy. Oczywiscie od razu zdjalem i zalozylem prosto. Problem lezy w tym ze jakbym nie ustawil kola po kazdej jezdzie kolo delikatnie sie przekrzywia. Zauwazylem ze dzieje sie tak tylko,kiedy uzywam tylnego hamulca (na oko sily dzialajace podczas tarcia klockow o tarcze przekrziwiaja oske/kolo). Mocowanie kola to oska 9 mm z szybkozamykaczem . Natomiast w ramie mocowanie to tak jakby litera U skierowana ramionami w tyl, rownolegle do podloza. Nie mam pomyslu jak temu zaradzic. Probowalem lekko zmatowic rame jak i sam szybkozamykacz lecz nic to nie dalo. Czy w takiej ramie mozna zastosowac oske o srednicy bez szybkozamykacza i czy to cos by zmienilo. Czy moze znacie na to jakos sposob ?
-
- Kontakt:
napinacz tez mozesz po obu stronach zalozyc
http://allegro.pl/rowery-i-akcesoria-16 ... match=s0-2

Re:
lewa strona osi ucieka mi lekko do tylu ten napinacz bedzie jeszcze bardziej ciagnal kolo ku tylowi wiec tylko pogorszy sprawe. co do bolta napewno to rozwiaze sprawe ? mam rower zjazdowy z rama ktora ma wlasnie owe poziome hakisokol3miasto pisze:napinacz tez mozesz po obu stronach zalozychttp://allegro.pl/rowery-i-akcesoria-16 ... match=s0-2
Szybkozamykacz to kupa. Kub boltona za 15 zł i będzie grać gitara
ewentualnie spróbuj zacisnąć szybkozamykacz, weź kombinerki i dokręć mocniej. Zniszczy się trochę, ale jak będzie ok, to zakładasz bolta i po sprawie. Jak te napinacze mają ciągnąć koło do ramy? Przecież one są przystosowane do SS i NAPINAJĄ łańcuch, nie odwrotnie.
Lepszego foto nie mogę znaleźć:

To nie od hamowania ale od pedałowania się zwykle przesuwa

Lepszego foto nie mogę znaleźć:

To nie od hamowania ale od pedałowania się zwykle przesuwa

Z gówna bata nie ukręcisz.
Skoro się przesuwa, to znaczy, że nie daje. Zacisk koła ma trzymać koło w jednym miejscu. Jeśli tak nie jest to znaczy, że nie działa.
Istnieje taka możliwosć. Ale logicznie pomyśl, jak coś co ma 12 mm miałoby wejść w miejsce 9 mm... Musisz wtedy piłować haki. A nie wiem czy to dobry pomysł i czy jest tyle mięsa tam.
Istnieje taka możliwosć. Ale logicznie pomyśl, jak coś co ma 12 mm miałoby wejść w miejsce 9 mm... Musisz wtedy piłować haki. A nie wiem czy to dobry pomysł i czy jest tyle mięsa tam.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Re:
wojtasu pisze:Proponuje zakup wyżej wspomnianego zakupy zacisku bolt-on (czy jak to się tam piszę).
Miałem podobny przypadek w swoim rowerze i zadziałało. Dasz 20 złoty i problem z głowy.
Co do tematu haków, to moim zdaniem piłowanie ich mija się z celem
Bolta juz kupilem, czekam na przesylke. Marginesem, czytajac opinie czesto natrafia sie na negatywne komentarze (ze peka itp) tak wiec w najblizszej przyszlosci bede chetny zmienic piaste (tylko na jaka).