problem z zaciskiem osi 9 mm

neejm
Kontakt:

problem z zaciskiem osi 9 mm

Post autor: neejm »

Witam.

niedawno zauwazylem w swoim rowerze, ze tylne kolo jest lekko przekrzywione wzgledem ramy. Oczywiscie od razu zdjalem i zalozylem prosto. Problem lezy w tym ze jakbym nie ustawil kola po kazdej jezdzie kolo delikatnie sie przekrzywia. Zauwazylem ze dzieje sie tak tylko,kiedy uzywam tylnego hamulca (na oko sily dzialajace podczas tarcia klockow o tarcze przekrziwiaja oske/kolo). Mocowanie kola to oska 9 mm z szybkozamykaczem . Natomiast w ramie mocowanie to tak jakby litera U skierowana ramionami w tyl, rownolegle do podloza. Nie mam pomyslu jak temu zaradzic. Probowalem lekko zmatowic rame jak i sam szybkozamykacz lecz nic to nie dalo. Czy w takiej ramie mozna zastosowac oske o srednicy bez szybkozamykacza i czy to cos by zmienilo. Czy moze znacie na to jakos sposob ?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

masz poziome haki. Kup Dartmoor bolt on albo zmiana piasty na nakrętek, popularny temat
neejm
Kontakt:

Re:

sokol3miasto pisze:napinacz tez mozesz po obu stronach zalozyc :) http://allegro.pl/rowery-i-akcesoria-16 ... match=s0-2
lewa strona osi ucieka mi lekko do tylu ten napinacz bedzie jeszcze bardziej ciagnal kolo ku tylowi wiec tylko pogorszy sprawe. co do bolta napewno to rozwiaze sprawe ? mam rower zjazdowy z rama ktora ma wlasnie owe poziome haki
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Jaką masz piastę? Osobiście założyłem piastę z przelotową, pełną osią. Możesz też zmienić oś na skręcaną.
.
neejm
Kontakt:

NS Coaster '06

Mnostwo ram ma w standardzie mocowanie tylko na sztywna os (np 20 mm)

Istnieje mozliwosc zastosowania takiej oski w ramie z poziomymi hakami (oczywiscie po wymienia piasty) ?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

20mm masz w amortyzatorach. Z tyłu możesz mieć 10 lub 12mm. Jeżeli nie chcesz zmieniać piasty to pomoże chyba tylko patent dartmoorowski lub dotoczenie nowej osi na nakrętki.
.
neejm
Kontakt:

Poprawka - Mnostwo ram ma w standardzie mocowanie tylko na sztywna os (np 12 mm)

Istnieje mozliwosc zastosowania takiej oski w ramie z poziomymi hakami (oczywiscie po wymienia piasty) ? I czy to by pomoglo ? Napisalem ze wymiana piasty tez wchodzi w gre .)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Szybkozamykacz to kupa. Kub boltona za 15 zł i będzie grać gitara :) ewentualnie spróbuj zacisnąć szybkozamykacz, weź kombinerki i dokręć mocniej. Zniszczy się trochę, ale jak będzie ok, to zakładasz bolta i po sprawie. Jak te napinacze mają ciągnąć koło do ramy? Przecież one są przystosowane do SS i NAPINAJĄ łańcuch, nie odwrotnie.
Lepszego foto nie mogę znaleźć:
Obrazek
To nie od hamowania ale od pedałowania się zwykle przesuwa :D
Z gówna bata nie ukręcisz.
neejm
Kontakt:

W moim przypadku szybkozamykacz daje rade przy nawet ostrzejszej jezdzie. Klocki hamulcowe zaciskajac sie na tarczy wyrywaja lekko zacisk do tylu. Bolt ma duzo opinii zlych. Nadal oczekuje na odp dot wymiany piasty
KubaLa
moderator
Kontakt:

Skoro się przesuwa, to znaczy, że nie daje. Zacisk koła ma trzymać koło w jednym miejscu. Jeśli tak nie jest to znaczy, że nie działa.
Istnieje taka możliwosć. Ale logicznie pomyśl, jak coś co ma 12 mm miałoby wejść w miejsce 9 mm... Musisz wtedy piłować haki. A nie wiem czy to dobry pomysł i czy jest tyle mięsa tam.
neejm
Kontakt:

Czyli najprosciej kupic piaste bez drozonej oski 9 mm tylko ze sztywna na sruby ?

Moze od razu podejme temat. Jaka piaste warto kupic ? Jak wiadomo - maszynowa, tania i dobra, z oska oczywiscie bez szybkozamykacza.
KubaLa
moderator
Kontakt:

wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Proponuje zakup wyżej wspomnianego zakupy zacisku bolt-on (czy jak to się tam piszę).
Miałem podobny przypadek w swoim rowerze i zadziałało. Dasz 20 złoty i problem z głowy.
Co do tematu haków, to moim zdaniem piłowanie ich mija się z celem :)
neejm
Kontakt:

Re:

wojtasu pisze:Proponuje zakup wyżej wspomnianego zakupy zacisku bolt-on (czy jak to się tam piszę).
Miałem podobny przypadek w swoim rowerze i zadziałało. Dasz 20 złoty i problem z głowy.
Co do tematu haków, to moim zdaniem piłowanie ich mija się z celem :)

Bolta juz kupilem, czekam na przesylke. Marginesem, czytajac opinie czesto natrafia sie na negatywne komentarze (ze peka itp) tak wiec w najblizszej przyszlosci bede chetny zmienic piaste (tylko na jaka).
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

posmaruj gwint i zobaczysz że nie pęknie. Miałem parę lat. Kumpel szybko złamał swojego a jak nasmarował to też jeździło póki nie sprzedał koła. także masz rozwiązanie na pekające bolty ;)
ODPOWIEDZ