[Hamulce] Formula RX 2013 pękająca blaszka

Globox
Kontakt:

[Hamulce] Formula RX 2013 pękająca blaszka

Post autor: Globox »

Mam komplet hebli jak w nazwie tematu. Podczas zjazdu w tylnym zacisku zaczęło coś strzelać. Bo ściągnięciu zacisku okazało się, że pękła mi blaszka trzymająca klocki oraz cały lewy klocek. Mówi się trudno więc kupiłem nowe klocki. Zamontowałem, niby wszystko okey. Ledwo co przejechałem 50 metrów i znów strzelanie, tym razem poszła sama blaszka. Udało mi się nową dorwać samą bez klocków, dzisiaj ją zamontowałem i to samo... Chwila jazdy i pęka. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, na przodzie jest wszystko w jak najlepszym porządku. Jakieś sugestie? Nie widzi mi się znowu klocków kupować dla kolejnej blaszki :/
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Zobacz czy przypadkiem jakos źle nie montujesz tego i nie wkręca Ci się w tarczę. Postaw rower na stojak i obserwuj bacznie hamulec, a nuż coś zauważysz. Spróbuj tez zamienić zaciski miejscami, wyjdzie czy problem jest w zacisku czy np. w krzywej tarczy
Wlodzmin
Kontakt:

Post autor: Wlodzmin »

Albo zrób zdjęcie jak masz to wszystko po montowane i pokaż, może rzeczywiście coś źle poskładałeś.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Jaka tarcza?
Przypadkiem nie taka mocno odchudzana? Stawiam na tarczę.
Globox
Kontakt:

Tarcza Formula, dokładnie coś takiego:

http://img843.imageshack.us/img843/2295/1007407r.jpg

Zdjęcia zacisku porobię jak mi przyjdą nowe klocki z blaszką, bo mam same połamane.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

No niby może być, najgorsze są te z dużymi dziurami.
Popatrz czy nie ma gdzieś zadry, nierówności na tarczy. Według mnie to tarcza szarpie ci gdzieś klockiem i wyrywa.
Tłoczki oczywiście równe bez uszczerbień ?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Może to też być kwestia złego umiejscowania względem tarczy na adapterze i gdzieś haczy, spróbuj wyregulować zasisk. Jaka rama? Może wahacz się tak gnie :P
Globox
Kontakt:

Zacisk bez zadziorów, wygląda jak przedni a z nim nie ma problemów. Ramę mam sztywną, więc wahacz odpada :mrgreen: Mhm... Tarcza ma normalną powierzchnię, ale jak się teraz bliżej przyjrzałem to ma delikatne bicie w lewą stronę (zawsze urywa mi lewe ramię blaszki) :?
Możecie polecić jakąś dobrą tarcze do tego hebla?
Globox
Kontakt:

Przepraszam, że pisze post pod postem ale chciałbym wznowić temat.

Załączam link do zdjęcia jak mam klocki w zacisku założone. Czy to może być wina tego delikatnego bicia tarczy? Wcześniej też miałem małe skrzywienie i nic takiego nie było. Jak już to wina tarczy to jaką polecacie kupić? Najlepiej 203mm.

http://zapodaj.net/3238d1528a138.jpg.html
Wlodzmin
Kontakt:

Post autor: Wlodzmin »

A teraz zrób takie samo zdjęcie zamontowanego zacisku na rowerze. I jeszcze fotkę tej pękniętej blaszki.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Blaszka wchodzi w szczelinę na tarczę i już nie wraca na swoją pozycję. Może nie tyle blaszka co te palce które są z boku okładziny. Obetnij je, a zostaw tylko to co jest nad klockiem, czyli mocowanie i górną część. Pojeździj i zobacz czy pomogło. Przyczyna to nagar z klocków i brudu, lub mniej dokładne wykonanie tych blaszek.
.
Globox
Kontakt:

Dobra Panowie, dzięki za pomoc w końcu sobie poradziłem :D Dzisiaj przyszły mi nowe klocki. Udało mi się wyprostować tarczę, przeczyściłem ją dokładnie jak i zacisk hamulca, założyłem nowe klocki i wszystko śmiga aż miło :)
ODPOWIEDZ