Summum + Mozartt WoG
Summum + Mozartt WoG
Witam, mam problem z zamocowaniem i ustawieniem napinacza.Generalnie nie mogę ustawić napinacza tak by zębatka przechodziła przez środek górnej klatki. Na mocowaniu napinacza do ramy dałem po 1 najcieńszej podkładce, mimo to jest jakby zbyt daleko ramy, nakrętki górnej klatki blokują się o ramę, a jeśli dokręcę śruby górnej klatki to wyjdą one poza nakrętkę, i jeszcze bardziej oddali mi się napinacz od osi zębatki. Mechanizm korbowy Shimano fc-m820 pod mufę 73mm. Na zdjęciu widać o co chodzi. Jakieś pomysły ? Widziałem, że w Summumach ludzie latają na WoG'ach, więc musi działać.

ile masz podkładek pod suportem, między miską w ramą?
czy masz jakieś podkładki między łożyskiem suportu a ramionami korby?
Polecam poszukać instrukcji od korby tam jest napisane zazwyczaj jakie podkładki gdzie powinny być zastosowane dla opcji z napinaczem pod iscg, pod suport lub pod przednia przerzutkę.
Generalnie regulacja odbywa się własnie na miskach suportu/podkładkach pod korbę i w każdej nowej korbie dostajesz przeważnie dwie/trzy podkładki pod miski suportu i kilka pod korbę.
Ja akutalnie w mam założoną jedną pod miskę ze strony napędu i ok 4 z każdej strony pod korbami, żeby wyszła mi dobra linia łańcucha względem kasety i żeby napinacz dobrze pasował.
Nie widać tego dobrze na zdjęciu ale rozumiem że napinacz jest przykręcony tak żeby nigdzie nie tarł o ramę ani się nie odkształcał.
czy masz jakieś podkładki między łożyskiem suportu a ramionami korby?
Polecam poszukać instrukcji od korby tam jest napisane zazwyczaj jakie podkładki gdzie powinny być zastosowane dla opcji z napinaczem pod iscg, pod suport lub pod przednia przerzutkę.
Generalnie regulacja odbywa się własnie na miskach suportu/podkładkach pod korbę i w każdej nowej korbie dostajesz przeważnie dwie/trzy podkładki pod miski suportu i kilka pod korbę.
Ja akutalnie w mam założoną jedną pod miskę ze strony napędu i ok 4 z każdej strony pod korbami, żeby wyszła mi dobra linia łańcucha względem kasety i żeby napinacz dobrze pasował.
Nie widać tego dobrze na zdjęciu ale rozumiem że napinacz jest przykręcony tak żeby nigdzie nie tarł o ramę ani się nie odkształcał.
Zazwyczaj powinna być 1 dystans miedzy mufą suportu a łożyskiem , a na mocowaniach napinacza pi 1 szt cieniutkich podkładek.
Ja bym spiłował ta śrubkę u góry a jak to nie pomoże to jeszcze bym troszkę spiłował te plastiki między blatem.
Ja bym spiłował ta śrubkę u góry a jak to nie pomoże to jeszcze bym troszkę spiłował te plastiki między blatem.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
Między suportem a miską mam 1 podkładkę z prawej strony (tak wyczytałem, że montuje się hollowtech ii w 73mm), między łożyskiem a ramionami nic nie dodawałem, jedynie fabrycznie jakiś pierścień tam jest : http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 799254.pdf
Na razie jest luźno skręcony, bo właśnie nie chcę by odkształcił się. Czyli mam kombinować z podkładkami między ramieniem korby a łożyskiem ?
@Hugo, Maxxis, nawet spiłowanie podkładek nie pomoże, bo jeśli dokręcę śruby górnej klatki to wystają one poza nakrętki, i jeszcze bardziej wrzynają się w ramę.
Na razie jest luźno skręcony, bo właśnie nie chcę by odkształcił się. Czyli mam kombinować z podkładkami między ramieniem korby a łożyskiem ?
@Hugo, Maxxis, nawet spiłowanie podkładek nie pomoże, bo jeśli dokręcę śruby górnej klatki to wystają one poza nakrętki, i jeszcze bardziej wrzynają się w ramę.
użyj oryginalnych śrub.
W oryginalnym napinaczu nakrętka mocująca klatkę chowa się w płytę napinacza i wystaje na ~1mm.
W oryginalnym napinaczu nakrętka mocująca klatkę chowa się w płytę napinacza i wystaje na ~1mm.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
chyba jednak trochę by pomogło. nie musiałby dawać tak wielkich dystansów.
zastanawia mnie tylko-jaki szczególny powód nie pozwala dopasować tam płaskich nakrętek i krótszych śrub?? tak aby nic nie wystawało.
na tym foto wyraźnie widać-że jest to najprostszy sposób.
http://www.pinkbike.com/photo/7453789/
zastanawia mnie tylko-jaki szczególny powód nie pozwala dopasować tam płaskich nakrętek i krótszych śrub?? tak aby nic nie wystawało.
na tym foto wyraźnie widać-że jest to najprostszy sposób.
http://www.pinkbike.com/photo/7453789/