Olej mineralny Shimano z allegro

prej
Kontakt:

Olej mineralny Shimano z allegro

Post autor: prej »

Siemano.
Chce zamówic olej mineralny z allegro, które są rozlewane po 100ml, ale chce miec pewnosc ze jest to oryginal gdyz dwoch kumpli ktorzy zamowili w ten sposob zostali wykiwani.Oleje te roznily sie zapachem, czy tez kolorem od oryginalnie zapakowanego shimano za 40zl/100ml.
I tutaj moje pytanie: kto zamawial taki olej i ma zaufanego sprzedawce na allegro od którego olej faktycznie był taki sam?
Pozdrawiam
mlody_gt
Kontakt:

Post autor: mlody_gt »

kup na rowerowym, bedziesz pewny w 100 %.
enigma
Kontakt:

Post autor: enigma »

Lub kup olej innego producenta fabrycznie zapakowany ;) za 100 ml od xlc zapłacisz poniżej 20 zł
prej
Kontakt:

na rowerowym jest oryginalnie pakowany za 40zl/50ml...Generalnie zamienniki nie mają super opinii po za finish linem za 40zl z wysylka, wiec wole wydac 20zl na shimano z allegro.Chce miec tylko pewnosc ze to prawdziwy shimano
EZrider
Kontakt:

Re: Olej mineralny Shimano z allegro

Post autor: EZrider »

Próbowałem już chyba wszystkich płynów jakie mi weszły w rękę w Polsce, więc pytaj o co chcesz.

Shimano się opłaca jak chcesz mieć właściwie neutralny płyn, nie wyróżnia się w żadną stronę.
FilipECki1
Kontakt:

Post autor: FilipECki1 »

Jak kiedyś kupowałem taki rozlewany to był rzadszy i jaśniejszy od oryginalnego Shimano.
A niby 100% oryginał był
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Bo samych olejów schimano jest parę rodzajów.W moich był oryginalnie blado różowy, prawie bezbarwny, dobiłem różowego i nic się nie dzieje więc bez przesady.
prej
Kontakt:

EZrider stosowales finish linea? Jesli tak jak ma sie w porownaniu do shimano?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ewentualnie citroenowy LHM, ja u siebie mam od kilku lat w saintach, między shimano nie zauważylem żadnych różnic, jedyne co to magura royal blood (niebieski) miał problem z grzaniem sie hamulców, ale może tylko mi się wydawało albo za mocno cisnąłem :)
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

GgG co do LHMu to bym uważał..... raczej gorzej niż lepiej, a oszczędność żadna. Długo tego używałem w LXach i Saintach starszej generacji i dupy nie urywało.
Jeszcze żeby faktycznie to było 10x tańsze ...

Jeśli chodzi o olej shimano to kup sobie 1litra za 100 zł i sprzedaj komuś 500ml za 50 zł :)
Ja tak zrobiłem. :) I po sprawie.

Znajomy testował różne oleje, shimano wypadł najlepiej. Finishline jest rzadki, a shimano lubią się pocić, na finishlinie pociły się bardziej, dużo bardziej.
Ronnin
Kontakt:

Mam Louise zalane LHM i nie widzę problemów. Swoją drogą nie wierzę że te oleje typowo do hamulców rowerowych to coś specjalnie innego. Kolor i konsystencja taka sama, przeznaczenie, punkt wrzenia itp... praktycznie też. A czy tańsze?
Oczywiście że tak i to sporo.

Jeśli ktoś ma jeden komplet hamulców i potrzebuje oleju tylko do odpowietrzenia to takie eksperymenty nie mają sensu, buteleczka 100ml oryginalnego oleju jest prawie na wieki.
Sprawa wygląda inaczej w przypadku jakiegoś grubszego remontu lub posiadania kilku kompletów.
piter krk
Kontakt:

Post autor: piter krk »

Jak cos to mozna miec Litr orginalu za 80zl.Wiec chyba nieoplaca sie jakis zamiennikow kupowac...
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Jeździłem na oleju LHM, magura royal blood, finishline i shimano.

LHM - zbyt lepki, klamka gumowata
Finishline - hebel super żwawo działa, jest twardy i mocny ale mała lepkość szybko powoduje że hebelki zaczynają sie pocić
Magura Royal Blood - bardzo zbliżony płyn do oryginału, ale droższy
Shimano - najlepszy kompromis i można kupić litr za ok 70 zł
Ronnin
Kontakt:

To może jeszcze uściślijmy jaki LHM bo LHM to nazwa potoczna kilku klas olejów hydraulicznych. Ja używam oleju klasy DexronII i co jak co ale lepkości to mu zarzucic nie można.
EZrider
Kontakt:

prej pisze:EZrider stosowales finish linea? Jesli tak jak ma sie w porownaniu do shimano?
Bardzo fajna twarda klamka się robi, i leciutko zaczyna działać. Olej do tego jest bardzo przyjazny dla uszczelek, nie puchną i przestają przycinać, także do starych i leciutko kapiących hamulców nie polecam. W tej chwili jeżdżę na tym oleju i nie zamierzam się przesiadać.

Wspominacie LHM - na Citoreonowskim przycinała mi się klamka, puchną uszczelki delitaknie od tego.

Magura - nic specjalnego a drogi, porównałbym do Shimano.

A2Z - troszeczkę bardziej lepki od Finisha, ale nadal płynniej działa od Shimano, nie wiem jak z gotowaniem.

Weldtite i Motorex są nijakie, Motorex jest dodatkowo dziwnie niestabilny, albo źle wtedy zalałem hampel.

Tyle mogę powiedzieć.
prej
Kontakt:

Okej, mysle ze zakupie Finish line.W moich pół rocznych zee nic nie powinno sie mysle pocic i bedzie to dobry wybór:p
EZrider
Kontakt:

Re: Olej mineralny Shimano z allegro

Zdecydowanie do nowych i szczelnych hampli nie wahałbym się w ogóle.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja jeździłem na shimano i FL i zdecydowanie FL na +.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Po zalaniu zee fl zacisk zaczął się bardzo mocno pocić po wymianie na shimano wszytko jest ok.
Wcześniej nukianuki.
ODPOWIEDZ