Mam kilka kwestii które muszę rozważyć. Zacznijmy od tego że jestem wysokim gościem - 193 cm i ważę 70 kg. Tutaj nasuwa się pierwsze pytanie - jaki rozmiar pozwoli mi na opanowanie roweru i manewrowanie nim a zarazem będzie na tyle kompaktowy że nie będzie utrudniał mi ruchu i nada się do DS.
Kolejnym dylematem jest fakt, iż chciałbym rower złożyć z części dobranych pode mnie a co za tym idzie wydać więcej pieniędzy na kupno roweru w częściach. Czy to się opłaci w takiej kwocie? Mógłbym też kupić jakiegoś seryjniaka w internetach (używki nie są mile widziane choć rozważę je jeśli to konieczne).
Kolejnym pytaniem jest to, na jakiej ramie polecacie składać rower jeśli już mam go składać? Chciałbym się też dowiedzieć jak wygląda kwestia z ramami zawieszonymi do DS.
Potrzebuję też parametrów owego roweru, tzn: preferowane skoki amortyzatorów, rozmiary ram, wielkości i szerokości kół, przerzutki, hamulce, wielkość tarcz, dobrze byłoby gdyby ktoś kto jest zapoznany z tematem wypowiedział się też na temat wagi przydatności poszczególnych części (czyli co nie musi być najwyższej jakości - chcę rozważyć też opcje uszczuplenia wydatków).
Rower ma służyć przez długie lata (także na zawodach) i chcę żeby był on lepszej jakości. Co prawda wymiany osprzętu będzie co jakiś czas przechodził ale to nieuniknione w tym sporcie. Jeździłem już chwilę w FR tak więc chciałbym zacząć jazdę w DS już na rowerze z wyższej półki. Zapraszam do udzielania się w temacie i nie hejcenia biednego mnie za to że piszę na forum w sprawie sprzętu