Zbroje - dylemat

Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

orientuje się ktoś może w rozmiarówce dainese? na allegro są ciekawe zbroje, ale wszystko w rozmiarze L, zastanawiam się czy przy moich 172cm i średniej posturze dałoby radę dopasować L-kę, czy wisiałaby jak na mnie jak na wieszaku
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Akozz
Kontakt:

Re:

Post autor: Akozz »

Szakall pisze:orientuje się ktoś może w rozmiarówce dainese? na allegro są ciekawe zbroje, ale wszystko w rozmiarze L, zastanawiam się czy przy moich 172cm i średniej posturze dałoby radę dopasować L-kę, czy wisiałaby jak na mnie jak na wieszaku
Ja mam 186cm wzrostu i 90kg, szczupły raczej nie jestem ale za wielkiego bebecha też nie posiadam :D Zbroję Dainese mam rozmiar XL i pasuje jak ulał bym powiedział. Może to pomoże, generalnie radzę sprawdzić w sklepie jak masz opcję.

Co do ochrony to sam zwichnąłem sobie dobre kilka lat temu bark, przez kilka lat było dobrze ale teraz się odezwało i musiałem przestawić się na jakieś XC/Enduro na moim fullu :P zbroja nic na to nie pomoże i w żaden sposób go nie ustabilizuje i nie ochroni. To tak mówię żebyś miał świadomość.
tomciu888
Kontakt:

Post autor: tomciu888 »

@ sithas, dzięki za info, troche czasu mineło i już kupiłem coś innego.
Trafila sie okazja własnie na Dainese Wave pro w rozmiarze XL, podobnie jak kolega wyżej mam 186cm, jestem szczuplejszy bo 80kg, ale to nie przeszkadza - zbroja lezy bardzo dobrze, zdaje sie ze glownie chodzi tu o dlugosci, coby żółw nie był za krótki, czy rękawy.
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

A co myślicie o czymś takim:
http://www.bmx24seven.com/body-protecti ... acket.html

Zależy mi na wygodzie, dopasowaniu zbroi i żeby plecy nie podjeżdżały za wysoko.
Taki Kenny jest w zasadzie zbudowany na termoaktywnej koszulce, zakładam, że wbrew pozorom mniej się będzie człowiek w tym pocił niż w normalnym plastiku.

Wygląda to całkiem zacnie, chociaż trochę boję się o brak ochraniaczy przedramion.
Patrząc po mojej zbroi, są one najbardziej porysowane, podobnie jak żółwik :)
tomekborys92
Kontakt:

Re:

Post autor: tomekborys92 »

Szakall pisze:Przy wypadku, nadziałem się brzuchem na kierownicę, wydaje mi się że gdybym miał zbroje z ochraniaczem z tworzywa na klatce piersiowej to kierownica by się śliznęła po nim i może dzisiaj miałbym śledzionę. Dlatego właśnie przemawia do mnie zbroja x-factor, ale chciałbym też żeby wypowiedziały się osoby które użytkują zbroje z miękką ochroną klatki piersiowej, czy takie zbroje coś dają.
Też się nadziałem kierą na brzuch i miałem wtedy na sobie zbroję ( 661 Vapor 2012) i mi uratowała życie ,fakt miałem 2 operacje wątroby i krwiaka na sercu ,ale jakbym nie miał zbroi to bym miał pewnie połamany mostek bo kiera się ześlizgnęła po tej części ochraniacza na klatce piersiowej a później na brzuch ,oczywiście spełniła swoją rolę ,ale szkoda że nie ma żadnej zbroi chroniącej brzuch
ODPOWIEDZ