moze ja sie tu wypowiem jako posiadacz umf freddy 2.
Puncu pisze:Jakie 5mm? One mają standardowe 10mm tak jak te na szybkozamykacz

po pierwsze 10 mm ma wydrazona oska piasty na szybkozamykacz, a bolt rzeczywiscie ma te 5 mm srednicy by mogl sie w tej osce zmiescic.
po drugie jedynym wyjsciem jest zalozenie takowego wlasnie bolta.
po trzecie napinacze dzialaja w druga strone - staraja sie zeby oska nie przesuwala sie w przod roweru, a tobie zalezy, by nie uciekala w tyl.
MUSZEL pisze:pamiętaj o posmarowaniu gwintu tego bolta, inaczej czasem pękają przy skręceniu

miałem i mogę polecić
po 4 nie widze logicznego wytlumaczenia smarowania gwintu - predzej klej do srub, by trzymal caly czas i sie nie luzowal, a nie smar by poslizg byl lepszy. ciekawe jest jednak to, ze moj pierwszy bolt pekl mi podczas skrecania, mimo ze byl posmarowany smarem, natomiast drugi po skreceniu go bez smaru dziala do dzis. Wszystko zalezy od tego jak dlugie masz imbusy i czy uzywasz mozgu skrecajac go (z wczuciem, nie na pale, nie ile fabryka sil dala w rekach)
mialem ten sam problem probowalem roznych patentow i nic nie zadzialalo - tylko bolt
szybkozamykacz to doslownie scierwo. nawet w pionowych hakach potrafi sie delikatnie przesuwac.
jj92 jezeli masz jakies pytanie odnosnie ramy, uderzaj smialo na pw. mam freddy'ego juz pol roku, rozbieralem ja na czesci pierwsze i co nieco o niej wiem .