nie stosowal CNT jako resin (żywica), tylko stosowal CNT z żywicąSpaced pisze:Easton stosował CNT jako resin (brakuje mi Polskiego słowa na to) w swoich kierach ale nie była to podstawa budowy.
Empire Cycles projekt wylajtowanej ramy enduracza 1,4 kg
Re:
Pure Freeride
W sumie dopiero mam zamiar się zagłębić we włókna węglowe więc specem w tej dziedzinie nie jestem ale mam książkę w której był przykład włókien ze zwiniętego grafenu.
Więc wydaje mi się, że może być wiele różnych typów.
W każdym bądź razie wydrukowanie ramy z włókna jest ciężkie bo jego struktura nie może być jednorodna jak w przypadku stopów metali.
Taka drukarka podczas dobudowywania kolejnych poziomów musiała by idealnie trafić i dobudować włókno.
Ale jeszcze większym problemem było by wytworzenie tej struktury podczas drukowania.
Więc wydaje mi się, że może być wiele różnych typów.
W każdym bądź razie wydrukowanie ramy z włókna jest ciężkie bo jego struktura nie może być jednorodna jak w przypadku stopów metali.
Taka drukarka podczas dobudowywania kolejnych poziomów musiała by idealnie trafić i dobudować włókno.
Ale jeszcze większym problemem było by wytworzenie tej struktury podczas drukowania.
No z żywicą mniejszy problem i to by działało ale żeby rama miała wytrzymałość to włókna musiały by być położone wzdłużnie więc od razu by musiała wyciskać gotowy profil prosto w górę.
Na dodatek inne włókna musiały by być zaplecione poprzecznie.
Więc to by było bardziej tkanie 3D i chyba maszynka do tego była by nieco zbyt skomplikowana.
Na dodatek inne włókna musiały by być zaplecione poprzecznie.
Więc to by było bardziej tkanie 3D i chyba maszynka do tego była by nieco zbyt skomplikowana.
Już jest wszędzie coraz więcej kompozytów i na pewno będzie ich więcej.
Ale stopy metali mają wiele zalet i nie sądzę żeby szybko zostały wyeliminowane.
W wielu przypadkach stopy metali mają korzystniejsze własności od kompozytów.
Po za tym coraz częściej stosuje się takie wynalazki jak kompozyty metalowe dzięki czemu nie traci się pewnych właściwości które posiadają metale.
Na przykład jest takie coś jak aluminium wzmacniane nanorurkami węglowymi.
Ale stopy metali mają wiele zalet i nie sądzę żeby szybko zostały wyeliminowane.
W wielu przypadkach stopy metali mają korzystniejsze własności od kompozytów.
Po za tym coraz częściej stosuje się takie wynalazki jak kompozyty metalowe dzięki czemu nie traci się pewnych właściwości które posiadają metale.
Na przykład jest takie coś jak aluminium wzmacniane nanorurkami węglowymi.
Re: Re:
Mój błąd. Racja.Driver pisze:nie stosowal CNT jako resin (żywica), tylko stosowal CNT z żywicąSpaced pisze:Easton stosował CNT jako resin (brakuje mi Polskiego słowa na to) w swoich kierach ale nie była to podstawa budowy.