Scott.

Azerois
Kontakt:

Re:

Post autor: Azerois »

KubaLa pisze:Skoro zaczynasz to Rockzone i Whipzone jest wg mnie kiepskim wyborem. Chyba, że mieszkasz w górach i chcesz startować w zawodach. FRX Dropzone będzie lżejszy, przyjemniejszy do nauki, łatwiejszy do opanowania no i na rewelacyjnym osprzęcie.
Sam kiedyś też się zajarałem ciężkimi, wielkimi zjazdówkami. Po zbudowaniu sprzętu 200/216 mm okazało się, że na warunki w centralnej PL była to głupota i 160/160 byłoby zdecydowanie wystarczające a do tego lżejsze i przyjemniejsze do jazdy. Czołgi są na wojnę a nie do jazdy do pracy ;)
W górach nie mieszkam, ale do gór mam stanowczo blisko :) Np Wisłe mam 60 km od siebie, góre żar <międzybrodzie żywieckie> 40 km.

@Aczkolwiek przemyślę to jeszcze.
kycho
Kontakt:

Post autor: kycho »

I pomyśleć, że za stosunkowo tak nie wiele, można mieć już taki fajny rower... :) Rzeczywiście składanie dzisiaj nie jest zbyt opłacalne
Azerois
Kontakt:

Re:

kycho pisze:I pomyśleć, że za stosunkowo tak nie wiele, można mieć już taki fajny rower... :) Rzeczywiście składanie dzisiaj nie jest zbyt opłacalne
To prawda, aczkolwiek nie podoba mi się ten zakup tylko przez internet ^^ bo jednak wolał bym widzieć co kupuje.

Później problemy jeśli trzeba by było wysłać na gwarancje.. ale jak nic nie zostaje to trudno :)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

A co za różnica czy przynosisz sprzęt do sklepu i oni wysyłają na gwarancję czy Ty wysyłasz bezpośrednio sprzęt? Chyba w drugim przypadku nawet szybciej.
Azerois
Kontakt:

Tak jak mówił kolega wcześniej, tak to jest prawda. Canyon prowadzi sprzedaż bezpośrednią. Nie ma sklepu. (z tego co wiem, jeśli się mylę daj przykład sklep gdzię dostane rower canyona).
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

@Azerois
Stary, ile razy można wałkować w kółko że NIE MA sklepu canyona?
Azerois
Kontakt:

Re:

MLYNoBIKER pisze:@Azerois
Stary, ile razy można wałkować w kółko że NIE MA sklepu canyona?
Dobra przepraszam cię, nie zastanowiłem się pisząc tamtego posta. Nie ważne w każdym bądź razie, Zostaje przy whipzonie.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

A powiedz dlaczego whipzone?
Z gówna bata nie ukręcisz.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Nie no whipzone spoko, zwłaszcza na początek, no jasne że dropzone byłby dużo lepszy i za tą samą cene i głupota go nie kupić, ale jak kupi whipzone to powinien być zadowolony.
Azerois
Kontakt:

Re:

KubaLa pisze:A powiedz dlaczego whipzone?
Szczerze mówiąc znacie się lepiej, na pewno dropzone byłby lepszym wyborem i nie mam zielonego pojęcia dlaczego wolę whipzon'a, tak po prostu... ma to coś że tak to ujmę.

Tak wiem jest to głupota kupić rower tak po prostu.., aczkolwiek jest to moja decyzja i chciałbym abyście ją uszanowali ^^
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Bo wiesz, to są "kosiarze" forum, oni lepiej wiedzą co jest Ci potrzebne :)

Różnicy między tymi rowerami w osprzęcie nie widzę wielkiej, poza damperem, a ogólnie patrząc to whipzone jest ładniejszy i jako całość zgrabniejszy, a to, że ma trochę więcej skoku nie robi różnicy. Są na forach ludzie którzy niemal kazać Ci będą rozpoczęcie przygody z rowerowym EX od sztywniaka, ale jak masz w góry 40km to bez zastanowienia szedł bym w czyste DH.

A panu moderatorowi MLYNoBIKER polecałbym trochę uwagi, bo pierwsze 3 posty wyjaśniają, że chłopak chciał zjazdówkę, a potem nagle włączasz się do rozmowy i ze zdziwieniem stwierdzasz, że whipzone nie pasuje do kategorii voltagea.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

@SegatiV
No zgadza się, był zainteresowany voltagem, potem piszę że chce zjazdówkę. Trzeba dobrze wypytać żeby sam się określił co dokładnie chce i pokazać mu różnice tak? Nie rozumiem o co Ci chodzi?

W FRX możesz ustawić też 200mm skoku, a chyba lepiej mieć
Fox 36 Factory VAN FIT RC2 Kashima & Cane Creek Double Barrel Air itp
niż boxa RC i kage RC... W dhx. prawda?
SegatiV
Kontakt:

Przerabiałem rowery które udawały zjazdowe, niby fajnie ale nadal to nie było to co powinno. Ustawienie, a rzeczywiste wykorzystywanie w zjeździe skoku to dwie inne sprawy.
Mając ciekawe góry 40 i 60km od domu nawet bym się nie zastanawiał i brał rasową zjazdówkę.

Nie każdemu jest potrzebny DB zwłaszcza Air, co do widłów mogę się zgodzić, ale choć nie wiem jak rzeczywiście pracuje ten boxxer to ilość regulacji nie była by moim kryterium.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

@SegatiV
Ale chyba wiesz o tym że w Polsce nie ma tras zjazdowych w których byś wykorzystywał w pełni "rasową zjazdówkę". Zwrotne rowerki 180mm dadzą najwięcej frajdy.
A btw, serio według Ciebie amortyzatory różnią się tylko ilością regulacji?
Azerois
Kontakt:

Po pierwsze SegatiV ma racje że whipzone jest ładniejszy, po drugie MLYNoBIKER ma racje że w Polsce nie ma tras zjazdowych na których wykorzystywał bym w pełni "rasową zjazdówkę" ale podobają mi się rowerki z większym skokiem i w tym wypadku 200mm boxxera da mi więcej frajdy. Ale wiadomo każdy ma inny gust, więc nie ma co się spierać. Mimo to wiem że kompletnie nie trafiłem ze scottem... był to fail z mojej strony
SegatiV
Kontakt:

Nie musisz mi o tym mówić, ale takiego roweru nie kupuje się na jeden miesiąc, już wypad na Słowację to raptem kilka kilometrów dalej, a już trasy się zmieniają.
Jaka jest różnica w prowadzeniu roweru 180, a 200 z przodu?

Co do mniejszych 160/160 rowerów to też ogarnie, a Zielu we Wiśle na rowerze XC wymiatał na trasie DH - i co to dowodzi? Niczego, nie jestem prosem, Azerois też nie, więc chcemy jeździć na tym co się nam podoba, a nie na tym co myślą inni, że powinniśmy. A i tendencja na naszych krajowych zawodach jest podobna, mało kto jeździ na mniejszych rowerach zwłaszcza w elicie.

Po za tym między whipzone, a tym który Ty zaproponowałeś jest raptem 500g różnicy - wg. producenta, a zwrotność raczej od geometrii zależy i od samych ustawień zawieszenia.

O regulacjach przeczytałeś, to i o tym, że nie wiem jak pracuje tamten model boxxa też powinieneś, co za tym idzie łatwo się zorientować, że same regulacje są tylko częścią składową którą wybieram amortyzator i właśnie przez brak wiedzy o pracy podałem pod wątpliwość zaletę/wadę boxxera w whipzone.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

nie jestem prosem, Azerois też nie, więc chcemy jeździć na tym co się nam podoba, a nie na tym co myślą inni, że powinniśmy.
To po co zakładać temat i pytać? Skoro kupujecie rowery takie jak wam się podobają? Przecież w tym Ci nikt nie pomoże bo każdy ma inny gust wizualny.
Azerois
Kontakt:

Może po to żeby dostać kilka propozycji i wybrać tą która najbardziej danej osobie odpowiada?
SegatiV
Kontakt:

Jest wiele powodów, jednym z nich jest np. zaczerpnięcie opinii, a nie jej wpychanie na chama przez nie wiadomo kogo.
ODPOWIEDZ