Serwis piasty NS Coaster

KoLO_o
Kontakt:

Serwis piasty NS Coaster

Post autor: KoLO_o »

Witam, mam problem z odkręceniem bębenka od piasty NS Coaster. Jest tam taki wielowypust do którego pasuje imbus 11mm po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się go zdobyć ale gdy próbowałem odkręcić to nie chciała puścić ta śruba, przedłużałem nawet rurą ale nie chciałem nic popsuć i zostawiłem go narazie. Ktoś już może miał do czynienia z tą piastą ? Możliwe że to jest aż tak mocno przykręcone ?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Może lewy gwint? Nie pamiętam już, ale sprawdź w drugą stronę
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

tam jest normalny gwint na 80%, a co dokładnie chcesz z nią zrobić?
koperr
Kontakt:

Post autor: koperr »

Dołączam się do pytania, także próbowałem odkręcic bębenek od tej piasty i nie było na to szans.. Jeśli ktoś ma jakiś patent na to to z przyjemnością wysłucham. W piastach Shimano to idzie bez problemu, śruba na imbusa ma normalny gwint, miska ma lewy a tej NS'a nie chciało nic ruszyć.. Próbować to grzać palnikiem i dopiero szarpać się z bębenkiem? Oczywiście po wyjęciu łożysk. Nic tam w środku nie ma, co mogłoby zostać uszkodzone wysoką temperaturą?
KoLO_o
Kontakt:

galgan bębenek strasznie huczy jakby chodził na sucho i chciałem przesmarować łożysko w bębenku ( chyba tam jest kulkowe ) i lekko zapadki. Zapomniałem dodać że odkręciłem od strony mocowania tarczy śrubę która wygląda jak ta od bębenka ale dalej ta bębenkowa nie chce puścić.
galgan
Kontakt:

Re:

KoLO_o pisze:galgan bębenek strasznie huczy jakby chodził na sucho i chciałem przesmarować łożysko w bębenku ( chyba tam jest kulkowe ) i lekko zapadki. Zapomniałem dodać że odkręciłem od strony mocowania tarczy śrubę która wygląda jak ta od bębenka ale dalej ta bębenkowa nie chce puścić.
Czyli odkręciłeś tą w środku piasty?
Bo ogólnie to jak zdejmiesz bębenek to zobaczysz uszczelke, a pod nią będą kulki... dużo kulek... Ale raczej nie posmarujesz tego tam niczym, bo jest strasznie mało miejsca między kulkami, musiałbyś jakoś pod ciśnieniem :P
Poszukaj jeszcze w necie, bo gdzieś jest pokazane jak wygląda bębenek od środka.
Ale ogólnie jak bębenek ma duże luzy to gra nie warta świeczki... Dobrą używkę kupisz za 30zł.
/Edit
Tak śruba łącząca bęben z piastą ma prawy gwint
A to coś zamykające bębenek ma lewy :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

żeby przeserwisować bębenek nie trzeba go odkręcać, wystarczy te górna nakrętke na lewy gwint ;)
galgan
Kontakt:

No tak, tak co nie zmienia faktu że łatwiej jest jak się zdejmie bębenek :P
KoLO_o
Kontakt:

Tak odkręciłem tą w środku piasty tylko że kluczem dochodziłem do niej od strony mocowania tarczy, ale tam od strony bębenka wygląda jakby była druga taka sama śruba
galgan
Kontakt:

http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/ser ... o-fh-m580/
Znalazłem to w internetach, lepiej pokazać się chyba tego nie da
Ciebie interesują punkty 11-24
ODPOWIEDZ