Serwis piasty NS Coaster
Serwis piasty NS Coaster
Witam, mam problem z odkręceniem bębenka od piasty NS Coaster. Jest tam taki wielowypust do którego pasuje imbus 11mm po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się go zdobyć ale gdy próbowałem odkręcić to nie chciała puścić ta śruba, przedłużałem nawet rurą ale nie chciałem nic popsuć i zostawiłem go narazie. Ktoś już może miał do czynienia z tą piastą ? Możliwe że to jest aż tak mocno przykręcone ?
Dołączam się do pytania, także próbowałem odkręcic bębenek od tej piasty i nie było na to szans.. Jeśli ktoś ma jakiś patent na to to z przyjemnością wysłucham. W piastach Shimano to idzie bez problemu, śruba na imbusa ma normalny gwint, miska ma lewy a tej NS'a nie chciało nic ruszyć.. Próbować to grzać palnikiem i dopiero szarpać się z bębenkiem? Oczywiście po wyjęciu łożysk. Nic tam w środku nie ma, co mogłoby zostać uszkodzone wysoką temperaturą?
Re:
Czyli odkręciłeś tą w środku piasty?KoLO_o pisze:galgan bębenek strasznie huczy jakby chodził na sucho i chciałem przesmarować łożysko w bębenku ( chyba tam jest kulkowe ) i lekko zapadki. Zapomniałem dodać że odkręciłem od strony mocowania tarczy śrubę która wygląda jak ta od bębenka ale dalej ta bębenkowa nie chce puścić.
Bo ogólnie to jak zdejmiesz bębenek to zobaczysz uszczelke, a pod nią będą kulki... dużo kulek... Ale raczej nie posmarujesz tego tam niczym, bo jest strasznie mało miejsca między kulkami, musiałbyś jakoś pod ciśnieniem :P
Poszukaj jeszcze w necie, bo gdzieś jest pokazane jak wygląda bębenek od środka.
Ale ogólnie jak bębenek ma duże luzy to gra nie warta świeczki... Dobrą używkę kupisz za 30zł.
/Edit
Tak śruba łącząca bęben z piastą ma prawy gwint
A to coś zamykające bębenek ma lewy

http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/ser ... o-fh-m580/
Znalazłem to w internetach, lepiej pokazać się chyba tego nie da
Ciebie interesują punkty 11-24
Znalazłem to w internetach, lepiej pokazać się chyba tego nie da
Ciebie interesują punkty 11-24