Specialized Demo 650B !!

frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Czy można prosić o admina o wywalenie stąd wszystkich postów nie na temat? :|
pozdro

frango
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Po co wywalać posty?
Po to jest forum żeby tu o tym debatować.

Dobra może ram się nie robi z 7075, ale ze stopów 7xxx o niższej zawartości cynku na pewno zrobione jest wiele ram bo to dość łatwy do spawania i tani stop.
Nie chce mi się szukać po necie ale co chwile się natrafia na ramę z 7022 lub 7005 i chyba nie powiecie że niema wielu ram z tych stopów.
A stopy te mają trochę lepszą wytrzymałość od 6xxx.

Teraz jak coś naprawiam to wycinam paski z ramy zrobionej z 7005 i spawam tym pęknięcia na innych, i rezultaty są genialne.
I skoro dobrze zastępuje drut AlMg5 to na pewno ma dobrą spawalność.
A spoiny się trzymają dużo lepiej niż w przypadku używania normalnych ditów spawalniczych.

A jeżeli chodzi o spawanie 7075 to nawet jeśli powodowało by problem z korozją naprężeniową to przesycanie i starzenie kompletnie wyeliminuje ten problem więc nie sadzę żeby to właśnie to był główny problem.
A jeżeli jest tak jak mówisz to wszystkie części kute na zimno były by tykającymi bombami.

Mi wydaje się że głównym problemem może być jego obniżona temperatura topnienia i niska plastyczność.
Ciężko się to spawa bo łatwo dziurę zrobić a pospawana część się nie odkształci jak w przypadku mniej wytrzymałych stopów.
Ale jeżeli ramę spawał by robot to problem znika bo one w ogóle nie wprowadzają żadnych naprężeń do spoiny i idealnie trzymają parametry.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Tak jak Bogusia nie lubię to jednak muszę mu przyznać rację, na stopach się nie znam i nie czytam tych wywodów, ale spec jest przereklamowany, marketing, to że widzimy demo w każdej FR produkcji robi swoje, a jest to rama jak rama, nie widzę żeby jakoś Boguś tłukł jak worek ziemniaków (fakt, po krawężniku z muzeum widzę, może faktycznie nie umie albo niech zmieni sprężyne) Ale na pro filmach też demówki trzaskają na lądowaniu, tyle że na filmach nie widzimy pęknięcia i tego że pros co chwilę dostaje nową ramę. Ale po to jest gwarancja, i temu nie kupuje się ram z hameryki po super okazjonalnej cenie, bo gdy pęknie można wyrzucić. Ja bym chciał by moja rama pękła, dostał bym nową, fajnie. Na pewno nie wszedł bym na forum po to by narzekać jaka ona chu**** bo po 2 latach walenia dropów pękła...
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

MLYNoBIKER pisze:Tak jak Bogusia nie lubię to jednak muszę mu przyznać rację, na stopach się nie znam i nie czytam tych wywodów, ale spec jest przereklamowany, marketing, to że widzimy demo w każdej FR produkcji robi swoje, a jest to rama jak rama, nie widzę żeby jakoś Boguś tłukł jak worek ziemniaków (fakt, po krawężniku z muzeum widzę, może faktycznie nie umie albo niech zmieni sprężyne) Ale na pro filmach też demówki trzaskają na lądowaniu, tyle że na filmach nie widzimy pęknięcia i tego że pros co chwilę dostaje nową ramę. Ale po to jest gwarancja, i temu nie kupuje się ram z hameryki po super okazjonalnej cenie, bo gdy pęknie można wyrzucić. Ja bym chciał by moja rama pękła, dostał bym nową, fajnie. Na pewno nie wszedł bym na forum po to by narzekać jaka ona chu**** bo po 2 latach walenia dropów pękła...
Spec jest przereklamowany i nie lubie tej firmy ale jak na ilość sprzedanych ram to na prawde ich produkty spoko sie trzymaja. Wiekszość ich ram nie walczy o mase wiec ogarniaja wytrzymałość/

@Boguś - sam sobie odpowiedziałeś 7005 sie stosuje bo jest tanie czy ramy z niego są bardziej wytrzymałe? Nie koniecznie. Nie liczy się sama wytrzymałość materiału przy projektowaniu ramy. No chyba, że robisz hardtaila, który jest nawierconym profilem w kilku miejscach zeby partsy dało sie wcisnąć ;)
frango
Kontakt:

Re:

Post autor: frango »

Bogumil pisze:Po co wywalać posty?
Po to jest forum żeby tu o tym debatować.
Bo poziom Waszej dyskusji jest bardzo niski i kompletnie nie na temat... :roll:
pozdro

frango
Bogumil
Kontakt:

Duża masa nie oznacza dużej wytrzymałości i stare DEMO nie są tak mocne jak wszyscy mówią.
A zastosowanie wytrzymalszego materiału może dużo dać chociaż z 6061 też da się wykonać dobrą ramę bo ma minimalnie mniejszą gęstość od 7xxx.
Tylko że 6061 wcale nie kwalifikuje się do bardzo łatwo spawalnych stopów i ma dużą skłonność do powstawania pęknięć podczas procesu spawania.
Dlatego bardzo ważne jest dopracowanie i dbanie o proces spawania.
A patrząc na skłonność do pękania w demówkach wydaje mi się ze u speca z tym ciężko.
Skoro dość łatwo wytworzyć wadliwą spoinę to z tego względu gwarancja powinna być uznawana skro chcą tak ciąć koszty.
Bardzo łatwo znaleźć w niecie takie obrazki:
http://ep1.pinkbike.org/p4pb7353113/p4pb7353113.jpg

http://ep1.pinkbike.org/p4pb6993892/p4pb6993892.jpg

http://ep1.pinkbike.org/p4pb9254312/p4pb9254312.jpg

http://ep1.pinkbike.org/p4pb5487614/p4pb5487614.jpg

http://fcdn.mtbr.com/attachments/specia ... hjjy_0.jpg

http://fcdn.mtbr.com/attachments/specia ... g_0559.jpg

Co prawda nic nie jest wieczne i nawet klepanie tanich masówek dla zysku mi nie przeszkadza ale czemu ta firma ma takie podejście do gwarancji??
A wielka wytrzymałość DEMO to mit.
Może nie można powiedzieć że to bardzo słaba rama ale do ostrzejszego FR raczej jest zbyt delikatna zawiecha.
Dlatego pewnie w nowym DEMO jest tyle zmian, i wydaje mi się konkretniejsze od poprzedników.
Spaced
moderator
Kontakt:

1. Boguś nie jest? Poza 1 generacja z pekajacym koszykiem. to które nowsze pekały? Bo masz jedną z najpopularniejszych ram na rynku a peknietych znam bardzo mało.

2. Wow, znalazłeś pękniety obrazek jednej z najpopularniejszych ram na rynku. W takim razie Honda RN01 to najmocniejsza rama na rynku bo nikt jej nie ma i jest zero peknietych... Pomyśl.

3. Spec ma bardzo dobre podejscie do gwarancji, boli Cię dupa, że Ci nie uznali i dlatego pieniesz sie w necie.

4. W nowym demo jest tyle zmian bo jak rama wyglada inaczej to sie masy bardziej jaraja. To czysty marketing.

5. Czekam na mocne ramy z 7075. Gdzie moja lista?
komarek
Kontakt:

Re:

Post autor: komarek »

Spaced pisze: 5. Czekam na mocne ramy z 7075. Gdzie moja lista?
Może nie z 7075, ale odnośnie ogólnie 7xxx to ramy Zumbi są z 7020. Nie wiem czy coś wniosłem do dyskusji, bo nie znam się na metalach i się nie wypowiem na ich temat, ale tak tylko informuję. :lol:
Bogumil
Kontakt:

Druga i trzecia generacja też jest do dupy bo pęka w nich wahacz.
Nie latam kosmosów a pękło mi tak samo już drugie.
Po za tym nie powiesz mi że logicznym rozwiązaniem jest zmniejszanie przekroju w punkcie gdzie moment rośnie, a tak właśnie jest na wahaczu w DEMO i dlatego pęka.
Chyba nie powiesz mi ze ten kształt jest dobrze zaprojektowany: http://www.pinkbike.com/photo/8271402/
Tam gdzie od wewnętrznej strony kończy się spoina jest nagła redukcja przekroju i wzrost naprężenia a na dodatek wahacz się zwęża mimo tego że im bliżej suportu tym moment gnący jest większy.
2 delikatne niedoloty i pęknie bo jest stworzony do pękania.

Nowe DEMO nie jest czystym marketingiem tylko poprawili wady poprzedników.
Dzięki temu że wahacz dolny jest belką z dwoma przegubami, nie działa na niego żaden moment a tylko siła rozciągająca.
Pozbywając się górnego linka i wahacz oszczędzili dużo masy a nie stracili sztywności.
Podobnie z rurą podsiodłową chociaż to już może być trochę chwyt marketingowy, bo wydaje mi się że w przypadku włókna węglowego tak będzie taniej w wytworzeniu.

Jeżeli chodzi o 7075 to może i ram rowerowych się z tego nie robi ale wiem ze da się ten stop spawać i że są metody spawania nawet takich stopów jak 7136.
Ale ram ze stopów 7xxx o nieco niższej wytrzymałości jest od cholery.
Puncu
Kontakt:

Re:

Post autor: Puncu »

Spaced pisze:1. Boguś nie jest? Poza 1 generacja z pekajacym koszykiem. to które nowsze pekały? Bo masz jedną z najpopularniejszych ram na rynku a peknietych znam bardzo mało.
A propo pierwszej generacji. Demo pękało na koszyku (nie łamało się) ale pękniecie się nie poszerzało. Nic się z tym nie działo i ludzie jeździli tak kilka lat ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Dokładnie, poza tym czy ich rowery są przereklamowane? Są wszędzie widoczne, ale czy czy reklamy mijają się z prawdą? Mi tylko nie podoba się to, że mimo ilości jakie sprzedają, to, że ściśle współpracują z avidem windują ceny aż po sufit. No, ale jak z red bullem - marketing kosztuje i widocznie się opłaca, bo nic nie zwalnia jak na razie.
Bogumil
Kontakt:

Jeżeli w jakiejś części przenoszącej obciążenie powstaje pękniecie to znaczy że naprężenia podczas jej użytkowania przekroczyły naprężenia dopuszczalne przy nieograniczonej liczbie cykli.
Jeżeli powstało pęknięcie to znaczy że przekrój przenoszący obciążenie jest jeszcze mniejszy wiec naprężenia są jeszcze większe.
Przez to dużo mniejsze siły na pewno przekraczają wytrzymałość zmęczeniową przy nieograniczonej liczbie cykli.
I na pewno te pęknięcia z biegiem czasu się powiększają ponieważ przy niedużym naprężeniu w materiale naprężenie na krańcu pęknięcia może być kilkukrotnie większe.
Rozwój pęknięcia może trwać kilka lub kilkanaście lat ale w końcu przekrój będzie na tyle mały że siła przekroczy wytrzymałość statyczną materiału.

Pęknięcia mogą nie powiększać się jeżeli powstały podczas jakiegoś wypadku, w miejscu gdzie podczas normalnego użytkowania nie występują doże naprężenia.
Ale i tak pękniecie jest karbem jak cholera i większość pęknięć ma bardzo dużą skłonność do rozszerzania się.

Jeżeli chodzi o cenę to właśnie jedna z kolejnych wad DEMO.
Stosunek cena jakość w przypadku DEMO jest dużo niższy niż w przypadku innych ram.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Zapominasz o niedoskonałości produkcyjnej. W Intensie też tak miałem, pewna seria linków była po prostu źle wykonana/zaprojektowana, dochodziło do pęknięcia które "ustalało" właściwe wymiary i tak już zostawało na długie lata.
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Bogumil pisze:Druga i trzecia generacja też jest do dupy bo pęka w nich wahacz.
Nie latam kosmosów a pękło mi tak samo już drugie.
Po za tym nie powiesz mi że logicznym rozwiązaniem jest zmniejszanie przekroju w punkcie gdzie moment rośnie, a tak właśnie jest na wahaczu w DEMO i dlatego pęka.
Chyba nie powiesz mi ze ten kształt jest dobrze zaprojektowany: http://www.pinkbike.com/photo/8271402/
Tam gdzie od wewnętrznej strony kończy się spoina jest nagła redukcja przekroju i wzrost naprężenia a na dodatek wahacz się zwęża mimo tego że im bliżej suportu tym moment gnący jest większy.
2 delikatne niedoloty i pęknie bo jest stworzony do pękania.

Nowe DEMO nie jest czystym marketingiem tylko poprawili wady poprzedników.
Dzięki temu że wahacz dolny jest belką z dwoma przegubami, nie działa na niego żaden moment a tylko siła rozciągająca.
Pozbywając się górnego linka i wahacz oszczędzili dużo masy a nie stracili sztywności.
Podobnie z rurą podsiodłową chociaż to już może być trochę chwyt marketingowy, bo wydaje mi się że w przypadku włókna węglowego tak będzie taniej w wytworzeniu.

Jeżeli chodzi o 7075 to może i ram rowerowych się z tego nie robi ale wiem ze da się ten stop spawać i że są metody spawania nawet takich stopów jak 7136.
Ale ram ze stopów 7xxx o nieco niższej wytrzymałości jest od cholery.

1. Wymień mi te ramy, których jest od cholery ze stopów 7xxx, najlepiej nie z 7005.

2. Sam przyznawałeś, że lądowań nie kopiesz i technika nic nie daje. Pękło Ci wiec uważasz, że rama pęka. Statystyke miałeś? Bo wyciągasz troche pochopnie wniosku na podstawie małej próbki. Idąc tym tokiem to każda rama jest wadliwa bo w każdej trafi sie pajac co mu pękła. Tym bardziej katujący na pałe bez lądowań.

3. Tak to nie jest idealne rozwiazanie ale 2 delikatne niedoloty? Dziwne, mam tone znajomych z demo, niedolatują często i nic się nie dzieje. Nawet na dużych rzeczach. Wiec nie piernicz. Nie ogarniam, że musze bronić ramy, której nie lubie tylko dlatego, że zaspałeś na statystyke w liceum.
MikiLcaa
Kontakt:

Post autor: MikiLcaa »

Tak najeżdżacie na tego Bogusia, że aż musiałem obejrzeć jego filmiki na pb. Nie znalazłem ani jednego na którym według mnie Boguś robi coś głupiego i to demo mogłoby przez jego latanie pęknąć gdyby było tak mocne jak wy tu mówicie. Coś z tym demo jest bo moim dwóm znajomym pękło na wahaczu ale dostali nowe z gwarancji. Kompletnie nie znam się na metalach, spawach itd ale wydaję mi się, że mówi całkiem sensownie a wy go tylko próbujecie pocisnąć, że to z jego winy bo lata jak worek ziemniaków na płache.. w takim razie ja nie wiem co wy latacie, chyba krawężniki.
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

MikiLcaa pisze:Tak najeżdżacie na tego Bogusia, że aż musiałem obejrzeć jego filmiki na pb. Nie znalazłem ani jednego na którym według mnie Boguś robi coś głupiego i to demo mogłoby przez jego latanie pęknąć gdyby było tak mocne jak wy tu mówicie. Coś z tym demo jest bo moim dwóm znajomym pękło na wahaczu ale dostali nowe z gwarancji. Kompletnie nie znam się na metalach, spawach itd ale wydaję mi się, że mówi całkiem sensownie a wy go tylko próbujecie pocisnąć, że to z jego winy bo lata jak worek ziemniaków na płache.. w takim razie ja nie wiem co wy latacie, chyba krawężniki.
Boguś wiele razy pitolił sam, że technika nie pomaga i że nie ma co budować lądowań wieć sam sobie winien.
Bogumil
Kontakt:

@Spaced napisałem pewnie coś że kopie wybicia na naturalne górki żeby nie trzeba było sypać lądowiska a ty jak zwykle wyrwałeś coś z kontekstu.

A że technika nie wiele da to nadal twierdzę.
Czy polecisz na dwa koła czy na przód i idealnie wypompujesz to i tak uderzenie w rower pójdzie prawie takie same.
Może zamiast na przykład 2kN będziesz miał 1,75kN, i co to zmieni jak i tak idąc na większego dropa mimo idealnego lądowania będziesz miał 2,5kN.
I nie sądzę żebyś idealnie lądując oszukiwał bardziej grawitacje bo fizyki nie oszukasz.

A pękający wahacz w DEMO to nie wada, on jest cały gruby a miejsce gdzie jest największy moment jest super chudziutkie i na dodatek jest tam spoina.
Ten wahacz jest stworzony do pękania.
Spaced
moderator
Kontakt:

Boguś to co mówisz to definicja wady.

A co do lądowań to nie pisałeś nic o kopaniu. Upierałes sie w dawnej rozmowie o wishu, ze tam gdzie fote wrzuciles lądowania sie zrobic nie da i ono nic nie da. Twierdziłeś, ze strome lądowanie nie złagodzi lądowania.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Proszę pisać na temat, znów będę musiał czyścić kolejną wojnę:

@Frango, może napisz coś o nowym demo. W końcu jako pierwszy Polak miałeś przyjemność na nim jeździć.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
ODPOWIEDZ