U lock - jaki i za ile?

ToboSwarley
Kontakt:

U lock - jaki i za ile?

Post autor: ToboSwarley »

Witam,

staram się nie zostawiać roweru bez opieki, ale czasem na tripie trzeba wejść po picie czy zjeść coś. Zastanawiam się nad Ulockiem, bo to chyba jedyne rozsądne zamykanie. Najtańszy kosztuje koło 60 zł, najdroższy 300 zł. Pytanie mam takie, bo słyszałem, że kiedyś dało się te Ulocki otworzyć długopisem. Celować w Kryptonite czy coś jeszcze?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Stare modele kryptonite dało sie otwierać długopisem, teraz to zmienili i sie nie da.

Celuj w Kryptonite. Jak chcesz maksymalną osłone to seria New York (żółte) chociaż Pomarańczowe też ogarą. Pytanie na jak długo chcesz zostawiać rower.
ToboSwarley
Kontakt:

Ja raczej zostawiam nie na długo, na parę minut. Jeżdzę najczęściej sam, więc czasem jest lipa.
Z drugiej strony moja kobieta chce jeździć do pracy (6h do 12h) rowerem do galerii handlowej, a tam to już tylko chyba new york się zda.
Spaced
moderator
Kontakt:

Jak rower downhillowy to pamiętaj, że kup długi (na pewno nie mini) bo Ci ramy nie obejmie. Ja mam pomarańczke bo new yorka nie bylo ale ja do jazdy po mieście mam starą szosę. Odpicowaną ale na kradzieży maks 1500zł bym stracił (nie liczyłem bo powoli rower składałem)
tomko
Kontakt:

Post autor: tomko »

Też zastanawiam się nad U-Lockiem jednak przyszło mi do głowy czy nie lepszy będzie łańcuch? Łatwiej jest przewlec przez koło i ramę, łatwiej do torby wsadzić ale znowu cięższy. Jakieś za i przeciw z waszej strony?
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

tomko pisze:Też zastanawiam się nad U-Lockiem jednak przyszło mi do głowy czy nie lepszy będzie łańcuch? Łatwiej jest przewlec przez koło i ramę, łatwiej do torby wsadzić ale znowu cięższy. Jakieś za i przeciw z waszej strony?
Łańcuch jest łatwiej przeciąć jak ktoś ma grube cęgi i zaprze się nimi o ziemie. Ulocka musisz piłować i podważać więc zawsze zajmie dłużej. A koło fajnie zapiać ale najwazniejszy jest sam rower. Do koła zawsze linke mozna dokupic.
ToboSwarley
Kontakt:

https://www.youtube.com/watch?v=r7xAqdE4hEY
Test zabezpieczeń, jest tam drogi łańcuch, który również się poddał. U locki wypadają najlepiej.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Kryptonite Evolution 4 w wersji Long. Dobry najczęściej wybierany ulock.
Jak nie to żółty newyork ale to podwójny koszt
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

MLYNoBIKER pisze:Kryptonite Evolution 4 w wersji Long. Dobry najczęściej wybierany ulock.
Jak nie to żółty newyork ale to podwójny koszt
Mam takiego ale należy pamiętać, że Longi sa w opór nieporęczne i ciezkie. Dopasowałbym do ramy ulocka zwykłego od ziomka bo jak starczy to wolałbym takiego. Chociaz ja codziennie do pracy na rowerze jezdze wiec pewnie bardziej przeszkadza jak mam torbe z ulockiem, laptopem, ipadem, żarciem do pracy i cholera wie czym jezszcze.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Weź najtańszego ulocka od Kryptona. Prawda jest taka, że jeśli nie zostawiasz na długo tylko góra 10-20 minut to każdy złodziej widząc takie zabezpieczenie odejdzie i poszuka innego łatwiejszego łupu. Przy takim za duże ryzyko.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Ja bym wziął Abusa- nikt go nie uwzględnił :)

ODPOWIEDZ