Rower Rose The Unchained 2

Daniel_I
Kontakt:

Rower Rose The Unchained 2

Post autor: Daniel_I »

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum :)

Użyłem wyszukiwarki stąd wiem, że rowery Rose nie cieszą się jakąś oszałamiającą popularnością - ale może ktoś ma jakieś informacje na ten temat.

Wpadł mi w oko rower DH The Unchained 2 - jak na konfigurację to cena tego roweru jest bardzo przyzwoita (a dodatkowym plusem jest możliwość wprowadzenia zmian w tej konfiguracji przy zamówieniu) ale kwestią budzącą wątpliwości pozostaje rama.

Nie chcę tu podawać linków do sklepu bo pewnie byłoby to naruszenie regulaminu, ale ta rama wygląda tak: http://media1.roseversand.de/product/18 ... nnkjjq.jpg. Miałem okazję przejechać się na takim rowerze (fakt, że rama o rozmiar mniejsza niż optymalna dla mnie) i wydawało mi się że jest OK, ale wielkim znawcą nie jestem - poza tym rower był cudzy, więc starałem się być bardzo ostrożnym. :D Cała reszta konfiguracji to raczej przyzwoite produkty, o których łatwo można znaleźć opinie w sieci - natomiast rama jest specyficzna dla tej marki, więc w pewnym sensie jest to wynalazek.

W związku z tym mam następujące pytanie: czy warto się interesować tym rowerem, czy może lepiej skierować swoje zainteresowania w stronę czegoś innego? Rower ma służyć do jazdy po górskich ścieżkach (kamienie, korzenie, itp.) i ma się przy tym nie rozlecieć. :twisted: Jestem dość ciężki :x co trochę utrudnia sprawę. :D Rose The Unchained 2 został wyceniony na ok. 3900 EUR - w podobnym budżecie bardziej renomowana marka będzie pewnie oferowała nieco słabszą konfigurację.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki.

Pozdrawiam, D.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Za 16 000zł masz każdy rower na zajebistej konfiguracji jaki sobie wymyślisz, wiadomo, bez hi endu w postaci demo s-works i samodzielnie skonstruowanych setów gdzie rama kosztuje 12k itd.

Ale czy bawił bym się w niespotykaną ramę? Jak z częściami zamiennymi? Jak miałem intensea to z USA musiałem sprowadzać byle pierdołę albo dorabiać na miejscu. Niech Ci strzeli link, wypadnie śruba itd. Mając 16k. szukał bym coś lepszego, tańszego itd.
Daniel_I
Kontakt:

Re:

Post autor: Daniel_I »

SegatiV pisze:Ale czy bawił bym się w niespotykaną ramę? Jak z częściami zamiennymi?
No właśnie z zaopatrzeniem w części jest całkiem dobrze - m. innymi z tego powodu wydaje mi się to przyzwoitą ofertą. O ramę pytałem bardziej w kontekście aspektów użytkowych - nie wiem, jak to się będzie sprawować.

Rose wycenia sobie tę ramę na 1750 EUR (z damperem FOX DHX RC4), więc w porównaniu do popularniejszych marek żadna rewelacja, ale z drugiej strony jeśli policzę, ile kosztuje widelec, napęd, koła, hamulce, itd. itd kupowane osobno, to rama i montaż wychodzą gratis. :)
SegatiV pisze:Mając 16k. szukał bym coś lepszego, tańszego itd.
Tylko właśnie pojawia się pytanie - czego szukać? :) Myślałem np. o Nukeproof Pulse Pro, ale dostępność jest fatalna. Jest Giant Glory 27.5 0 (cenowo trochę ponad budżet, ale jeszcze ujdzie) i nawet mam sklep i serwis w pobliżu, ale wolałbym jednak rower na kołach 26".
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Może Canyona albo YT?
ODPOWIEDZ