MUSZEL pisze:moim zdaniem kółko powinno dobierać się również pod własne gabaryty - jest taka teoria i jestem z nią zgodny. Ja mam osobiście 177-178cm wzrostu i jeżdżąc na Giant Trance 27,5 jeździło mi się bardzo dziwnie. Zapewne w górach ma to zalety, ale ja na środkowoposkich nizinach i moim wzroście ich nie widzę i ubolewam, że większość producentów ram idzie tylko w ten wymiar zamiast dawać prawo wyboru.
Ale chyba robi się offtop
Dokładnie i to powinien być główny wyznacznik rozmiaru kół m.in. niemiecki Liteville zaleca dobierać rozmiar kół pod dany wzrost.
Offtop nie problemem przy obecnym ruchu Zwróciliście uwagę, że w demo 650B tylne koło jest niejako "upchane" wręcz ? Bardzo mała ilość miejsca na oponę.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
No chodzi o to, żeby w maksymalnie krótkim wahaczu upchnąć koło 650b. Przecież wiele firm przez wiele lat dążyło do skracania wahacza, a większe koła to trochę krok wstecz w tym wypadku, więc wszystko jest na styk. Mierzyłem i nie jest to ten sam wahacz co w starym demo, pomimo, że do starego też się mieści 650b.
Adas^^ pisze:No chodzi o to, żeby w maksymalnie krótkim wahaczu upchnąć koło 650b. Przecież wiele firm przez wiele lat dążyło do skracania wahacza, a większe koła to trochę krok wstecz w tym wypadku, więc wszystko jest na styk. Mierzyłem i nie jest to ten sam wahacz co w starym demo, pomimo, że do starego też się mieści 650b.
Podobno między starym a nowym wahaczem jest 5mm różnicy. Możliwe ?
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
Podobno między starym a nowym wahaczem jest 5mm różnicy. Możliwe ?
Nie, jest coś ok 10mm, nie powiem Ci dokładnie, bo nie zapisywaliśmy wymiarów. Chcieliśmy tylko sprawdzić, czy jest to możliwe, że Spec zostawił wahacze z poprzednich roczników, bo ilość miejsca faktycznie jest znikoma. Jednak wahacz jest troszeczkę dłuższy, ale nie o tyle ile wynikałoby ze wzrostu promienia koła (0.75").
Koło 650 b jest większe czyli opona waży trochę więcej czyli mamy przyrost masy w najmniej odpowiednim miejscu czyli trzeba większą siłę aby wprawić takowe koło w ruch obrotowy wydaje mi się że ten fakt niweluje plus lepszego przetaczania się przez pomniejsze przeszkody.
Kolejna sprawa owód zewnętrzny koła 26 z oponą schwalbe mudy merry 2,5 jest dokładnie taki sam jak koła 27,5 z oponą maxxisa 2,35.
To wszystko to tylko marketingowe pierdoły.
Ok w czystym ściganiu się na poziomie wc można urwać parę setnych ale dla przeciętniaka to tylko utrudnienie.
Pomyślał o tym trek i jest 88 park na kołach 26.
No właśnie zastanawiałem się, czy nie lepszy efekt dałaby koło 26" i opona nie tyle szersza co troszkę wyższa? Więcej mięsa do amortyzacji, większa powierzchnia styku z podłożem (przyrost pomijalny tak jak w 650b) i w końcu większy promień natarcia tak jak niby w 650b. Wzrost wagi też oczywiście by był. Problem to może jedynie mniejsza sztywność boczna wyższej opony niż większego koła.
akurat wzrost masy na kole to coś ok 5% więcej masy obręczy i opony, na szprychach ok 25-30g w przypadku cieniowanych na oba koła (liczyłem, nie z palca), więc ok 200g na komplecie kół z oponami (detki pasują te same). Zważając, że większość i tak jeździ na ciężkich 2play-ach zamiast np. spróbować lżejszych pośrednich EXO - większość różnicy tej w wadze nie odczują.
Mnie bardziej interesuje zwrotność, łatwość podbijania koła, wrzucania na manuala, długość wahacza