Thule ProRide 591
-
- Kontakt:
Thule ProRide 591
Witam,
planuje zakup tego uchwytu. Zastanawiam się jak jest z tymi paskami mocującymi koło. Producent podaje, że do 2.5 opona wchodzi, ale wiadomo jak z tym jest, 2,5 Maxxisa nie jest do końca równe 2.5 od Schwalbe itd. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym bagażnikiem?
planuje zakup tego uchwytu. Zastanawiam się jak jest z tymi paskami mocującymi koło. Producent podaje, że do 2.5 opona wchodzi, ale wiadomo jak z tym jest, 2,5 Maxxisa nie jest do końca równe 2.5 od Schwalbe itd. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym bagażnikiem?
-
- Kontakt:
Re: Thule ProRide 591
Witam, mam pytanko do posiadaczy tego uchwytu. Przeczytałem gdzieś, że przy instalacji roweru z dużym skokiem z przodu (200mm), gdzie przednie koło jest odsunięte od dolnej rury w znacznym stopniu w porównaniu ze standardowymi rowerami, zachodzi tzw, zjawisko przesunięcia roweru do przodu w taki sposób że przednie koło znajduje się dosłownie na samym końcu rynny. Dla zobrazowania zamieszczam zdjęcie z neta:
Rowerek jaki chcę zamocować to Specialized Status.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje
wiem że jest możliwość przesunięcia mocowania z ramieniem które trzyma ramę do tyłu jak na zdjęciu, z tym że producent zaleca przesuniecie max 20 cm:
jak to wygląda w praktyce, czy po przesunięciu ramienia bardziej do środka przednia część rynny nie będzie za bardzo wisieć w powietrzu i tym samym nie będzie za wiotka albo nie będzie za bardzo sprężynować?Rowerek jaki chcę zamocować to Specialized Status.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje
Jeżeli masz w miarę duże auto to polecam bagażnik w którym rower jest montowany za oś
przedniego koła. Bardzo stabilne i solidne rozwiązanie.
Przetestowane na wielu tys. km.
Wiem, że Thule też ma taki bagażnik.
Ja osobiście używam bagażnika ze sklepu M-C-M koszt ok. 160zł o ile dobrze pamiętam.
Przetestowane na wielu tys. km.
Wiem, że Thule też ma taki bagażnik.
Ja osobiście używam bagażnika ze sklepu M-C-M koszt ok. 160zł o ile dobrze pamiętam.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Re:
może i jest to solidne rozwiązanie ale przy osi 20mm to jest 5 śrub do odkręcenia, a później trzeba to skręcić, raczej nie chcę się z tym bawić i dodatkowo koło będzie zabierać miejsce w bagażniku a tego chcę uniknąćmarcin.g pisze:Jeżeli masz w miarę duże auto to polecam bagażnik w którym rower jest montowany za oś
a czy takie przesuniecie ramienia z 20cm na załóżmy 35cm nie załatwiłoby sprawy? wtedy ramię nie ciągnęłoby roweru tak bardzo do przodu.slawkow68 pisze:Ja wożę demo 2011 w rozmiarze L, z 888 2012 i to jest max co bym wsadzał ...
Thule srule, kup sobie szyne z takim rozwiazaniem i bez problemu mozna pruc ile fabryka dala.
http://www.marka.com.pl/produkty/uchwyt ... werowy.htm
http://www.marka.com.pl/produkty/uchwyt ... werowy.htm
Kris_w, napisalem jedynie, ze w takim stylu bagaznik. Poza tym kompletne przednie kolo wazy spokojnie 2,7-3kg wiec spokojnie mozna sie zmiescic nawet w tych 15kg. Skoro ktos woli ryzykowac uszkodzenie dachu i czyjes zdrowie, bo odkrecenie 5 srubek to zbyt duzy wysilek, to nic nie poradze.
Malo ktory bagaznik udzwignie wiecej niz 17kg, wiec jak masz jakas kobyle to bedzie problem.
Zobacz sobie Yakime Highroller'a w takim razie.
Malo ktory bagaznik udzwignie wiecej niz 17kg, wiec jak masz jakas kobyle to bedzie problem.
Zobacz sobie Yakime Highroller'a w takim razie.
dywagacje na temat ryzyka uszkodzenia dachu i czyjegoś zdrowia są tutaj niczym niepoparte bo nie pisałem przecież że rower będę mocował na taśmę klejącątroyo pisze:Thule srule, kup sobie szyne z takim rozwiazaniem i bez problemu mozna pruc ile fabryka dala.

Thule od lat jest liderem na świecie jeśli chodzi o bagażniki samochodowe, co widać po rzeszy zadowolonych klientów, a na forach 591 zbiera bardzo dobre opinie wiec nie wiem skąd u ciebie to kąśliwe "Thule srule...", a pruć to oczywiście można ale nie po naszych drogach, chyba ze sam chcesz narazić kogoś na utratę zdrowia

591 ma udźwig do 20kg, więc to jest jeden z nielicznych bagażników który nawet z kobyłą sobie poradzi, wiec na przyszłość radzę przeczytać dokładnie posta w którym zaznaczyłem że nie chcę zajmować miejsca w bagażniku, bo przy trzech rowerach to już trzy koła a trzydrzwiowy hatchback to nie kombi.
Co do śrub to w przednim kole mam je skręcone kluczem dynamometrycznym, więc nie zamierzam wozić ze sobą "warsztatu" kluczy, a co najważniejsze chodzi o wygodę, na miejsce mam dojechać z kompletnie złożonym rowerem a nie bawić się w skręcanie i rozkręcanie.
dzięki za rzeczową odpowiedz, o to mi właśnie chodziłokris_w pisze:Mam Proride'a - wiozłem raz Glory kumpla, musiałem na poczekaniu przesunąć. Wystarczyło 10 cm od oryginalengo miejsca mocowania.
Dywagacje na temat uszkodzenia dachu i zrobienia komus krzywdy sa podparte tym, ze taka obejma srednio pasuje do ram zjazdowych. Taka klamra to mozesz sobie zlapac szosowa koze albo jakiegos mtb. Znajomi mieli takiego typu bagaznik i sam bylem swiadkiem jak rower zlatuje z dachu rysujac na szczescie polowe tylko naszego auta. Pozniej wiecznie jezdzili z tona zipow wokol tej klamry, bo zawsze byly z tym problemy. To rozwiazanie do zjazdowek jest po prostu slabe. Deal with it.
Tak, klucz dynamometryczny do m4 jest tak ogromny, ze na przyczepe go bedziesz musial ladowac. Litosci.
Skoro podjales decyzje przed zalozeniem tematu, to po co zawracasz glowe?
Tak, klucz dynamometryczny do m4 jest tak ogromny, ze na przyczepe go bedziesz musial ladowac. Litosci.
Skoro podjales decyzje przed zalozeniem tematu, to po co zawracasz glowe?
Pytanie i temat dotyczy uchwytu Thule 591 a nie uchwytu "takiego typu" twoich znajomych, nie masz, nie posiadasz to sie nie udzielaj bo nic rzeczowego nie wnoscisz do tematu. Czytaj ze zrozumieniem i nie kozacz, bo nie jestes alfą i omegą, moje pytanie było skierowane do posiadaczy tego uchwytu. Ostatniego twojego zdania totalnie nie rozumiem bo ma sie nijak do mojego pierwszego posta.troyo pisze:
Jeśli masz zamiar dalej coś wyjaśniac w temacie który cię nie dotyczy to zapraszam na PW, z mojej strony to tyle jesli chodzi o Twoja osobę w tym temacie.
Jesli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z tym uchwytem, proszę pisać.