Amortyzator do Dartmoor Hornet/Hornet 4X

Sjin
Kontakt:

Amortyzator do Dartmoor Hornet/Hornet 4X

Post autor: Sjin »

Witam serdecznie.
Przede wszystkim chciałbym się przywitać, ponieważ jestem tu nowy.
W planach mam zakupić ramę Dartmoora. Będzie to prawdopodobnie Hornet z 2011 roku, albo Hornet 4X z 2014.

Rower ma być do długich, lecz raczej w miarę łagodnych tras. Czasami jakieś hopki. Głównie jednak szybkie, długie trasy, mało skomplikowane. Takie tereny w okolicy mi się trafiły.

Myślałem nad czymś większym jak 160mm np. RST STORM SUPER TA.
4X jest z tego co się orientuję inaczej zbudowany (ale ja się nie znam), więc tam musiałoby być coś mniejszego.

Myślałem nad czymś ok. 140mm może?
Budżet myślę, że w granicach 1000zł. Używane również wchodzą w grę.

Pozdrawiam.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Wiesz marka i model to musisz sobie pogrzebać bo tego jest mnóstwo ale myślę że coś z rockshox z ostatnich lat przed 2012 lub starsze foxy i skok 120-150mm. Kwestia bardzo indywidualna :)
P.S. Nie pakuj się w RST chyba, że masz sprawdzony model bo RST ogólnie nie ma dobrej opinii lecz zdarzały się im amorki z których ludzie byli zadowoleni :D
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Wytrzymałościowo nie ma co porówywać Dartmoorów 2011 z 2014, to zupełnie inne okolice główki, nowsze roczniki są mocniejsze. O wytrzymałość bym się nie spinał, ale 160mm to dość dużo ze względu na geometrię, 140 powinno już być OK. Niedawno był z resztą podobny temat ;)
http://brooce.pinkbike.com
Vito
Kontakt:

Post autor: Vito »

Do długich tras to raczej bym jakiegos lżejszego amora szukał.
kariilbn
Kontakt:

Post autor: kariilbn »

Sjin napisz mi na PW mam dla ciebie ciekawą propozycję!
PavloSsDH

Dartmoor Hornet 4x 14" amor 80mm

Post autor: PavloSsDH »

A do ramy dartmoor hornet 4x 14" wejdzie amortyzator o skoku 80 mm ?
brooce
Kontakt:

Wejdzie spokojnie. Dla mnie rama (przynajmniej starsze roczniki) trochę lepiej skręca przy wyższych amorkach, ale 80mm też daje rade
PavloSsDH

rama dartmoor hornet

A nie będzie jakoś specjalnie nisko ?
brooce
Kontakt:

Jak będzie za nisko to zawsze możesz dać więcej podkładek lub wyższą kierownicę ;) To kwestia preferencji więc nie umiem doradzić, ale jeśli nie dasz jakiejś płaskiej kiery to myślę że będzie OK. Ja jeździłem przez jakiś czas na 90mm skoku i było w porządku, ostatecznie pamiętaj że różne amorki mają różne wysokości nawet przy tym samym skoku (różnice spokojnie w granicach 20mm, np. Rock Shox Reba a Marzocchi 4x jeśli dobrze pamiętam).
PavloSsDH

rama dartmoor hornet

A nic nie pęknie ?
PavloSsDH

Dartmoor Hornet 4x 14" amor 80mm

I będzie się nadawać do Downhillu ?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Po pierwsze nie pisz posta pod postem - nawet jako gość.
Nie, nie nada się do downhillu bo to rama do 4X. Tak, spodziewam się że dość szybko pęknie w DH bo to raczej filigranowa i wylajtowana rama.
80mm skoku widelca też nie podejdzie do DH...
brooce
Kontakt:

Do downhillu się nie nada, ale jeśli zadajesz takie pytania to do Twojego DH pewnie starczy. Tyle że tutaj z amorkiem 80mm skoku w lesie będzie wyzwanie... choć w 4crossie i na takich rowerkach ciskają fragmenty ostrzejsze niż większość polskich tras DH ;) (np. Champery)

Nie pęknie, ta "raczej filigranowa i wylajtowana rama" (tzn starsza wersja, ale nowsze słabsze nie są) nie jeden raz mnie zadziwiła co potrafi wytrzymać, więc o to się nie bój. Szybko nie zakatujesz.
ODPOWIEDZ