Amortyzator do Dartmoor Hornet/Hornet 4X
Amortyzator do Dartmoor Hornet/Hornet 4X
Witam serdecznie.
Przede wszystkim chciałbym się przywitać, ponieważ jestem tu nowy.
W planach mam zakupić ramę Dartmoora. Będzie to prawdopodobnie Hornet z 2011 roku, albo Hornet 4X z 2014.
Rower ma być do długich, lecz raczej w miarę łagodnych tras. Czasami jakieś hopki. Głównie jednak szybkie, długie trasy, mało skomplikowane. Takie tereny w okolicy mi się trafiły.
Myślałem nad czymś większym jak 160mm np. RST STORM SUPER TA.
4X jest z tego co się orientuję inaczej zbudowany (ale ja się nie znam), więc tam musiałoby być coś mniejszego.
Myślałem nad czymś ok. 140mm może?
Budżet myślę, że w granicach 1000zł. Używane również wchodzą w grę.
Pozdrawiam.
Przede wszystkim chciałbym się przywitać, ponieważ jestem tu nowy.
W planach mam zakupić ramę Dartmoora. Będzie to prawdopodobnie Hornet z 2011 roku, albo Hornet 4X z 2014.
Rower ma być do długich, lecz raczej w miarę łagodnych tras. Czasami jakieś hopki. Głównie jednak szybkie, długie trasy, mało skomplikowane. Takie tereny w okolicy mi się trafiły.
Myślałem nad czymś większym jak 160mm np. RST STORM SUPER TA.
4X jest z tego co się orientuję inaczej zbudowany (ale ja się nie znam), więc tam musiałoby być coś mniejszego.
Myślałem nad czymś ok. 140mm może?
Budżet myślę, że w granicach 1000zł. Używane również wchodzą w grę.
Pozdrawiam.
Wiesz marka i model to musisz sobie pogrzebać bo tego jest mnóstwo ale myślę że coś z rockshox z ostatnich lat przed 2012 lub starsze foxy i skok 120-150mm. Kwestia bardzo indywidualna 
P.S. Nie pakuj się w RST chyba, że masz sprawdzony model bo RST ogólnie nie ma dobrej opinii lecz zdarzały się im amorki z których ludzie byli zadowoleni

P.S. Nie pakuj się w RST chyba, że masz sprawdzony model bo RST ogólnie nie ma dobrej opinii lecz zdarzały się im amorki z których ludzie byli zadowoleni

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Dartmoor Hornet 4x 14" amor 80mm
A do ramy dartmoor hornet 4x 14" wejdzie amortyzator o skoku 80 mm ?
Jak będzie za nisko to zawsze możesz dać więcej podkładek lub wyższą kierownicę
To kwestia preferencji więc nie umiem doradzić, ale jeśli nie dasz jakiejś płaskiej kiery to myślę że będzie OK. Ja jeździłem przez jakiś czas na 90mm skoku i było w porządku, ostatecznie pamiętaj że różne amorki mają różne wysokości nawet przy tym samym skoku (różnice spokojnie w granicach 20mm, np. Rock Shox Reba a Marzocchi 4x jeśli dobrze pamiętam).

http://brooce.pinkbike.com
Do downhillu się nie nada, ale jeśli zadajesz takie pytania to do Twojego DH pewnie starczy. Tyle że tutaj z amorkiem 80mm skoku w lesie będzie wyzwanie... choć w 4crossie i na takich rowerkach ciskają fragmenty ostrzejsze niż większość polskich tras DH
(np. Champery)
Nie pęknie, ta "raczej filigranowa i wylajtowana rama" (tzn starsza wersja, ale nowsze słabsze nie są) nie jeden raz mnie zadziwiła co potrafi wytrzymać, więc o to się nie bój. Szybko nie zakatujesz.

Nie pęknie, ta "raczej filigranowa i wylajtowana rama" (tzn starsza wersja, ale nowsze słabsze nie są) nie jeden raz mnie zadziwiła co potrafi wytrzymać, więc o to się nie bój. Szybko nie zakatujesz.
http://brooce.pinkbike.com