Próba wyłudzenia w OLX.pl

Kukel
Kontakt:

Post autor: Kukel »

Chciałbym podzielić się moją przygodą, której doświadczyłem podczas próby sprzedaży ramy w OLX.pl.

Oto przebieg całej historii.

Potencjalny kupujący wysłał do mnie SMS z prośbą o kontakt na wskazany adres email. Wiadomość SMS, którą dostałem, w miejscu nr telefonu ma tekst SMS.

W kontakcie mailowym, kupujący stwierdza, że jest z Hiszpanii i akceptuje cenę, stan ramy, co niespotykane, w ogóle nie próbuje się targować ;). Ponadto twierdzi że zorganizuje transport i pokrywa prowizję PayPal.

W kolejnym mailu twierdzi, że pracuje na platformie wiertniczej i nie może osobiście zamówić kuriera, więc prosi abym zrobił to w jego imieniu, po czym dostaję sfałszowany mail z serwisu PayPal (w moim przypadku email przyszedł z adresu service@intl-desk.com) z informacją o tym, że zostały wysłane do mnie pieniądze (koszt ramy + koszt transportu 420 euro). Pieniądze teoretycznie są zamrożone po stronie PayPal do momentu, aż zapłacę firmie kurierskiej koszt transportu (wspomniane 420 euro). Płatność miałaby być wykonana przez Western Union na adres firmy kurierskiej mieszczącej się w USA(!).

Potencjalny oszust przedstawiał się jako Marchan González (gonzalezmarchan@gmail.com), cała rozmowa w języku angielskim.

Pod koniec korespondencji udało mi się jeszcze zdobyć jego adresy IP, ale prawdopodobnie łączył się przez proxy lub coś w tym stylu, bo raz IP pochodziło z Nigerii, a innym razem z Niemiec.

Nie sądzę, żeby udało się namierzyć oszust, ale może dzięki tej historii komuś uda się uniknąć problemów.
Pupgo
Kontakt:

Post autor: Pupgo »

Stara sztuczka. Chyba nie ma już takich naiwnych ludzi, by się na to nabrać. Chociaż...
OKI
Kontakt:

Re: Próba wyłudzenia w OLX.pl

Post autor: OKI »

=]
jeden znajomy sprzedawał rozbite auto i to samo, niby jakiś marynarz, laweta do anglii itp
pół roku później inny znajomy sprzedawał motor... po 2 mailach wkurzył się zgłosił na policję i napisał do western union, oni o procederze wiedzą.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

I mnie to samo spotkało :) Numer stary jak świat ale nieco zmodernizowany. Poszperajcie w archiwum to znajdziecie stary temat o tym procederze.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Wszystko rozumiem oprócz tego :| ,, po czym dostaję sfałszowany mail z serwisu PayPal (w moim przypadku e-mail przyszedł z adresu service@intl-desk.com) z informacją o tym, że zostały wysłane do mnie pieniądze (koszt ramy + koszt transportu 420 euro). Pieniądze teoretycznie są zamrożone po stronie PayPal do momentu, aż zapłacę firmie kurierskiej koszt transportu (wspomniane 420 euro). Płatność miałaby być wykonana przez Western Union na adres firmy kurierskiej mieszczącej się w USA(!)."
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Starszy numer od węgla.
hacek
Kontakt:

Post autor: hacek »

no niestety są tacy oszuści. nie daj się nabrać!
foster
Kontakt:

Post autor: foster »

Miałem to samo jak sprzedawałem jedne z pierwszych w Polsce jak nie pierwsze 888 ze złotymi lagami. Na koniec naszej konwersacji napisałem mu po polsku "aby walną się w lep" :)
mgolabek

Marchan González

Post autor: mgolabek »

Dokładnie to samo mnie teraz spotyka ze strony Marchan González, ale nie jestem taki naiwny.
Dzięki za post.
lukk

Post autor: lukk »

witam jaks czas temu malem te sama sytacje z tym samym panem wec uwazajcie koledzy :lol:
kret321

dzieki

Post autor: kret321 »

dzisiaj ta sama historia- marchan.gonzalez11@gmail.com wielkie dzieki za zwrocenie uwagi.
kret321

dzieki

Post autor: kret321 »

na pytanie gdzie pracujesz otrzymalem taka odpowiedz:
" Thank your for your email,I have been searching for ages and have decided that this is exactly what I am looking for and want to purchase it from you! Can you assure me that i will not be disappointed with it. I’m ready to pay your asking price, and i'm satisfied with the condition too But the issue is I’m a marine biologist and i am on sea right now. Due to my contract on the sea, there is strictly no call due to the lack of reception on the sea area. But I’m able to access my mail anytime as i will make use of wireless laptop. i'm willing to pay through PayPal & i'll cover the paypal fees too, and about the transportation, since i am interested in the immediate purchase.Am buying it internationally to Spain and i will be making use of a shipping company to have this picked up from you and have it delivered to me.Further arrangements will be made with you in regards to the pick up once i have paid you,I would appreciate if you email me with more pictures (if available) too since i won't be be able to see this in person.If you agree with this, i would require the details below to proceed with payment:

Your PayPal e-Mail Address :
Your Full Contact address:
Your Phone# :
Total Amount :
Full name:

Note: i'll also include the Shipping company's fee so kindly Get back to me with your PayPal email account and your address for the pick up to be arrange? so i can proceed with the payment asap..

Regard's"

zastanawiam sie tylko po co chce kupic prase do slomy skoro na morzu pracuje??
AroArkadio
Kontakt:

Post autor: AroArkadio »

Wał, ode mnie kiedyś chcieli kupić cd player (pioneer cdj 1000).
Potwierdzenie z Barclays bank-u dostałem (na spam bezpośrednio :) ), adres do wysyłki w anglii. Jeszcze do mnie dzwonił z nigeryjskiego numeru.
Dlatego mówią na to "nigerian scam".

Ps Adres Ip z nigerii może być prawdziwy :D
drego
Kontakt:

Post autor: drego »

Dziwne przypadki macie, ja tam z zagranicznymi sprzedającymi nic nie załatwiam :)
basiq
Kontakt:

Post autor: basiq »

U mnie najczęściej jest odbiór osobisty i tyle ;) podoba się? płać i do widzenia :D
ODPOWIEDZ