Rock shox Totem Shim stack
Rock shox Totem Shim stack
Witam
Ostatnim czasem mój rock shox totem 2009r zaczoł dziwnie chodzić, postanowiłem wyminie olej w tlumiku i zaaobserwowalem ze "blokada skoku" chodzi mi o to duze kołko na koncu tlumika wykreciło sie, z amortyzatora doslownie wysypałem 3 uszkodzone shimy i 1 malutka kuleczke.
Móglbym ktos mi powiedzieć jak to zlożyc i skad wziasc nowe shimy, czym je zastąpic, ile wlozć kuleczek, co zrobic zeb sie nie rozkreciło ?
Ostatnim czasem mój rock shox totem 2009r zaczoł dziwnie chodzić, postanowiłem wyminie olej w tlumiku i zaaobserwowalem ze "blokada skoku" chodzi mi o to duze kołko na koncu tlumika wykreciło sie, z amortyzatora doslownie wysypałem 3 uszkodzone shimy i 1 malutka kuleczke.
Móglbym ktos mi powiedzieć jak to zlożyc i skad wziasc nowe shimy, czym je zastąpic, ile wlozć kuleczek, co zrobic zeb sie nie rozkreciło ?
Ten złoty to po prostu tłok. Kuleczka pochodzi z góry tłumika, ma swoje miejsce pod specjalną sprężynką metalową w kształcie pierścienia, jest po to aby kręcą regulacją czuć było kliknięcia. Jeżeli chodzi o shim stack to powinny być 3 shimy tych samych rozmiarów. Kuleczki powinny być dwie, jedna od regulacji lsc a druga hsc. Też mi się kiedyś rozkręcił ale na szczęście bez uszkodzeń. Tłok ten wkręcasz na trzpień tłumika i kontrujesz nakrętką która też jest na trzpieniu. Ten złoty tłok oczywiście nie może być wkręcony zbyt głęboko w gwint bo zaburzy to działanie blokady skoku, grzybek od dołu po prostu nie będzie się domykać, gdyż tłok będzie zbyt głęboko wkręcony.
-
- Kontakt:
Albo szukasz dawcy np. dampera i wybierasz co chcesz (możesz nawet pod siebie zaworowanie zrobić, ale choć jeden tak duży średnicowo mus być, albo zamawiasz blachę stali sprężynowej o danej grubości (są to blachy precyzyjne) i wrzucasz to na laser. Nie próbowałem patentów z jakimiś nożycami, ale podejrzewam, że nie jest to zbyt ciekawe wyjście.
-
- Kontakt: