Rock shox Totem Shim stack

creeper
Kontakt:

Rock shox Totem Shim stack

Post autor: creeper »

Witam
Ostatnim czasem mój rock shox totem 2009r zaczoł dziwnie chodzić, postanowiłem wyminie olej w tlumiku i zaaobserwowalem ze "blokada skoku" chodzi mi o to duze kołko na koncu tlumika wykreciło sie, z amortyzatora doslownie wysypałem 3 uszkodzone shimy i 1 malutka kuleczke.
Móglbym ktos mi powiedzieć jak to zlożyc i skad wziasc nowe shimy, czym je zastąpic, ile wlozć kuleczek, co zrobic zeb sie nie rozkreciło ?
11.jpg
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Ten złoty to po prostu tłok. Kuleczka pochodzi z góry tłumika, ma swoje miejsce pod specjalną sprężynką metalową w kształcie pierścienia, jest po to aby kręcą regulacją czuć było kliknięcia. Jeżeli chodzi o shim stack to powinny być 3 shimy tych samych rozmiarów. Kuleczki powinny być dwie, jedna od regulacji lsc a druga hsc. Też mi się kiedyś rozkręcił ale na szczęście bez uszkodzeń. Tłok ten wkręcasz na trzpień tłumika i kontrujesz nakrętką która też jest na trzpieniu. Ten złoty tłok oczywiście nie może być wkręcony zbyt głęboko w gwint bo zaburzy to działanie blokady skoku, grzybek od dołu po prostu nie będzie się domykać, gdyż tłok będzie zbyt głęboko wkręcony.
creeper
Kontakt:

Ok, dzięki a Masz moze jakis pomysł skad moge wziaśc shiny, bo moja nie nadaja sie do użytku ...Planuje spilowac podkladke ale slabo to widze bo na pewno nie uda mi sie uzyskac takiej gietkości co shiny
Pisiont Tszy Grosze
Kontakt:

Post autor: Pisiont Tszy Grosze »

Ja robiłem shimy z blachy nierdzewnej, i wycinałem nożycami do blach :D

Robiłem cały zestaw do dampera, może piękne nie były, ale spełniały swoje zadanie bez problemu :)
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Albo szukasz dawcy np. dampera i wybierasz co chcesz (możesz nawet pod siebie zaworowanie zrobić, ale choć jeden tak duży średnicowo mus być, albo zamawiasz blachę stali sprężynowej o danej grubości (są to blachy precyzyjne) i wrzucasz to na laser. Nie próbowałem patentów z jakimiś nożycami, ale podejrzewam, że nie jest to zbyt ciekawe wyjście.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Pisiont Tszy Grosze gdzie kupiłeś taką blachę? Myślałem kiedyś o dorabianiu ale zawsze była 0,5mm grubości, a potrzebuję 0,15mm. Przynajmniej taka grubość była w zestawach o których czytałem.
.
creeper
Kontakt:

Dzięki, czyli muszę poszukać blachy ze stali sprężynowej o grubości 0,15mm. Popytam u siebie w mieści ale pewnie nie obajdzie się bez internetu.. Gdyby ktoś miał namiary na ową rzecz to prosze podać. Pozdraiwam
Pisiont Tszy Grosze
Kontakt:

Post autor: Pisiont Tszy Grosze »

Mam takiej w domu trochę jeszcze mam 0,15 i 0,2 mm.
Kupiłem kiedyś w firmie gdzie takie blachy tną laserem właśnie
mati56721
Kontakt:

Post autor: mati56721 »

Spróbuj napisac do Spider Suspensions ,powinni mieć.
Malowanie proszkowe :D
ODPOWIEDZ