A wiec temat dotyczy roweru nie górskiego... mojej pannie marzy się jej własny wehikuł - do tej pory na nasze "wycieczki" zawsze pożyczała Maxima Highlandera 401 od mojego taty. O dziwo, mimo moich upodobań, marzy jej się rower typowo miejski, z niską ramą, w błękitnym/miętowym pastelowym odcieniu, z koszykiem wiklinowym, hamulcem tylnym w ręku (no i przednim, ale podkreślając że na klamce, a nie w piaście) i przerzutką lub biegami w piaście. I białymi oponami :P koła raczej 26". Po prostu chciałaby siedzieć bardziej "wygodnie" (cokolwiek to znaczy) i pionowo. Przykładowo, bardzo podoba jej się rower pewnej znajomej:

Chcę takowy rower kupić lub odrestaurować coś starszego w dobrym stanie, tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Szczerze powiedziawszy nie mam czasu na budowanie takiego sprzętu od 0, chciałbym kupić albo półgotowca (coś w ładnym stanie) lub gotowca. Mój budżet to ok 500zł powiedzmy (nie jest bardzo sztywny).
Poradzicie coś? Na co zwracać uwagę szukając tego typu sprzętu, gdzie szukać, a może ktoś ma taki rower na "popchnięcie dalej"?
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :p
z góry dzięki za porady, propozycje, itp.
Pozdrawiam!