Długość szprych - popowiedź

Majster212
Kontakt:

Długość szprych - popowiedź

Post autor: Majster212 »

Witam,
Kupiłem niedawno nowe szprychy Cnspoke 262 mm pod taki sprzęt:
Obręcze Dartmoor raider 26"
Piasty : nukeproof generator dh QR20 i NS rottary casette 135x12
Zaraz po tym jak zaplotłem sobie tylne koło, okazało się ze szprychy są sporo za długie, fakt ten wyszedł dość szybko, szprychy były jeszcze bardzo luźne. Do kalkulatora użyłem tego co podawała stronka dartmoora odnośnie wewnętrznej średnicy obręczy, która rzekomo wynosi 537 mm, gdy w rzeczywistości wynosi ona 530 -531 mm. ( Nie wiem może to wynikało z różnych parametrów obręczy z poszczególnych roczników - mniejsza o to )
Teraz po naniesieniu poprawki, kalkulatory podają mi długość około 260 mm, osobiście mam zamiar kupić 258mm, chociaż zastanawiam się też nad 256 mm, co o tym sądzicie , ku którym lepiej się skłonić ? Osobiście myślę że te 258 mm powinny być dobre, ale z drugiej strony jeżeli się okażą znowu za długie to chyba je załatwię na kolanie i tyle :D
Nie wiem ile z długości szprychy zabierze dobre ich naciągnięcie- teraz szprychy będą 4 mm krótsze, i nie wiem czy znowu nie będzie klapy , i dlatego zastanawiam się czy nie wybrać 256 mm, wtedy będą krótsze o 6 mm w porównaniu do tych pierwszych szprych - 262mm. Niby to nie pierwsze koła które składam, ale tylko w tym przypadku napotkałem taki problem.
Wiem że takich tematów już było trochę, ale proszę o wyrozumiałość, sezon tuż tuż, sprzęt stoi no i kasa leci w plecy. Co sądzicie o proponowanych długościach ?
P.S w piaście nukeproof między otworkami jest jakoś 58 mm , a u NSa 58 lewy i 49 prawy )
Pozdrawiam
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Sprawdź czy sobie wszystko dobrze pomierzyłeś i dobrze wpisałeś w Spokemana.
Możesz zaryzykować i wziąć 256mm i do tego w razie czego długie nyple, jakby na krótkich nie dało rady zapleść. Komplet nypli to mniejszy wydatek niż szprych.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jeżeli masz starszego Raidera to jego ERD wynosiło 533 (starszy Fortress też) - ERD mierzy się razem z grubością ścianki, którą musisz sobie dodać do zmierzonego 530-531. Nowe mają po 537 i te się wyświetlają na stronie tylko. Ja śledziłem temat na bieżąco, stąd wiem ;)

P.S.
może się przyda, starsze pliki ze strony Darta:
http://wrzucacz.pl/file/7771427357421/r ... length.pdf
http://wrzucacz.pl/file/1731427357420/H ... clator.pdf

Piasta NukeProofa jeśli ma 58 kołnierz, to jest taka sama jak Dee-Force, więc wymiar wybierz jak dla Raidera i Dee Force (te pliki obowiązują dla ERD 533).
Piasta NSa ma zbliżone wymiary do Revolt Pro Cassette, tylko od strony kołnierza 49 daj 2mm więcej (Dart ma 2 kołnierze 58).

Mam nadzieje, że pomogłem ;)

Edit:
Sokół pisze:Sprawdź czy sobie wszystko dobrze pomierzyłeś i dobrze wpisałeś w Spokemana.
Możesz zaryzykować i wziąć 256mm i do tego w razie czego długie nyple, jakby na krótkich nie dało rady zapleść. Komplet nypli to mniejszy wydatek niż szprych.
nypel 12, 14 czy 16 mm - w każdym gwintu jest tyle samo, dłuższe nic nie pomogą na za krótkie szprychy (no może 0,75mm różnicy między 12 a 16).

Obrazek
Obrazek
Majster212
Kontakt:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ,
Już wcześniej porównywałem do piast darta, z tym że na stronie są znowu dane do nowych modeli, więc dziękuje bardzo za te pliczki które podałeś, sporo wyjaśniają. Po sprawdzeniu z tym co podesłałeś dla obu kół wyskakują długości 258 mm. ERD obręczy które posiadam wynosi 530-531 mm , ale bez grubości ścianek , więc tak jak mówisz - wraz ze ściankami będzie jakoś 533. Do wyliczania długości szprych używałem głównie tego : http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych
http://pro-bike.pl/spoke.frame.php
W tych tabelach te odległości kołnierzy to są liczone od środka piasty nie ?
A jeszcze powiedz o co chodzi Ci z tym dodaniem 2mm od strony kołnierza 49? Że szprycha ma być 2 mm dłuższa czy jak? Kołnierz z tego co rozumiem to specjalnie jest mniejszy, ponieważ znajduje się bliżej środka piasty - i dzięki temu można zastosować jednakowe długości szprych dla takiej piasty która ma 2 różne wymiary kołnierzy.
Tak jak pisałem chyba jednak wezmę 568 mm, jak myślicie ?

A porównując moje piasty z tymi darta co podesłałeś , to odległości poszczególnych kołnierzy czasem się różnią , ale max 2mm i to tylko w przypadku przedniej piasty.
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Czuję się oszukany
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Majster212 pisze: W tych tabelach te odległości kołnierzy to są liczone od środka piasty nie ?
dokładnie ;)
Majster212 pisze: A jeszcze powiedz o co chodzi Ci z tym dodaniem 2mm od strony kołnierza 49? Że szprycha ma być 2 mm dłuższa czy jak? Kołnierz z tego co rozumiem to specjalnie jest mniejszy, ponieważ znajduje się bliżej środka piasty - i dzięki temu można zastosować jednakowe długości szprych dla takiej piasty która ma 2 różne wymiary kołnierzy.
Tak jak pisałem chyba jednak wezmę 568 mm, jak myślicie ?
chodziło o to, byś wzorował się na piastach Darta, tyle że Dart ma oba kołnierze równe a Twój NS ma jeden mniejszy - więc sprawdź jak ma Dart dla 2x58 i tam gdzie masz 49 możesz dać ciut dłuższą szprychę. Generalnie 258 powinny być jak najbardziej ok, miałem S-type (ERD 532) zaplecione właśnie na kołnierzach 58 i 258 szprychach i było git ;)
Majster212
Kontakt:

Dobra dzięki za rady, zamówię chyba jak ostatnio - wszystkie szprychy równej długości , czyli teraz 258 mm. Tak jak mówiłem krótszy kołnierz ma swoje uzasadnienie, bo znajduje się bliżej środka piasty. Także zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję że nie będę musiał ich łamać na kolanie jak znowu coś nie pyknie. Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

A może użyj po prostu innego kalkulatora? Ja używam tego ze strony sapima i zawsze wychodzi ;)
TmOp1
Kontakt:

Post autor: TmOp1 »

Witam. Podepne sie pod temat i spytam,czy wie ktos co to za piasta,od kogo i jaki model? Chciałbym dobrac szprychy i nie mam jak zacząć ;)
Załączniki
20150312_202042.jpg
ODPOWIEDZ