Witam,
Mianowicie mam rowerek z RS Boxxer RC 2015.
Jak dbać o niego?
Czy przed każdą jazdą w górach psikać/smarować go jakimiś preparatami? Jeśli tak to jakimi?
Jak chronić go przed kurzem i błotem?
Co ile serwis?
Ja znam tylko znany wszystkim Brudnox i tyle (czytaj jestem laikiem).
Brunoxem warto potraktować uszczelki przy każdym czyszczeniu. Możesz pod uszczelkę wsunąć cienki koniec zipa (plastikowej opaski zaciskowej) - Brunox łatwiej wpłynie, a przy okazji "spuścisz" podciśnienie tworzące się między uszczelkami.
Poza tym co parę miesięcy (a przynajmniej raz w środku sezonu) warto ściągnąć dolne golenie, nasmarować ślizgi i uszczelki i zalać nowym olejem smarującym. To zresztą warto zrobić już w nowym amorze, bo fabryka traktuje temat z przymrużeniem oka... Robota zajmuje ok. pół godziny i można ją łatwo wykonać we własnym zakresie (choć nie wiem, co na to gwarancja - sprawdź).
No i co rok wysyłka na pełny serwis.
Jak jeździsz dużo i w trudnych warunkach, warto częściej robić przynajmniej serwis dolnych goleni.
potwierdzę większość, poza brunoxa, który wypłukuje smar z uszczelek, który chcemy jak najdłużej utrzymać
co do preparatów do smarowania jest tu pare bliźniaczych tematów, więc sprawdź.
Jak juz napisali poprzednicy brunox to nie smar, tylko penetrant. Efekt smarowania jest krotkotrwaly. Nie za bardzo widze sens smarowania slizgow w sytuacji gdy smar zostanie z nich bardzo szybko "starty" przez ruch posuwisto-zwrotny goleni