Jak zadbać o dobrą kondycję amortyzatora?

artek89
Kontakt:

Jak zadbać o dobrą kondycję amortyzatora?

Post autor: artek89 »

Witam,
Mianowicie mam rowerek z RS Boxxer RC 2015.
Jak dbać o niego?
Czy przed każdą jazdą w górach psikać/smarować go jakimiś preparatami? Jeśli tak to jakimi?
Jak chronić go przed kurzem i błotem?
Co ile serwis?
Ja znam tylko znany wszystkim Brudnox i tyle (czytaj jestem laikiem).:)
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Brunoxem warto potraktować uszczelki przy każdym czyszczeniu. Możesz pod uszczelkę wsunąć cienki koniec zipa (plastikowej opaski zaciskowej) - Brunox łatwiej wpłynie, a przy okazji "spuścisz" podciśnienie tworzące się między uszczelkami.

Poza tym co parę miesięcy (a przynajmniej raz w środku sezonu) warto ściągnąć dolne golenie, nasmarować ślizgi i uszczelki i zalać nowym olejem smarującym. To zresztą warto zrobić już w nowym amorze, bo fabryka traktuje temat z przymrużeniem oka... Robota zajmuje ok. pół godziny i można ją łatwo wykonać we własnym zakresie (choć nie wiem, co na to gwarancja - sprawdź).

No i co rok wysyłka na pełny serwis.

Jak jeździsz dużo i w trudnych warunkach, warto częściej robić przynajmniej serwis dolnych goleni.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

potwierdzę większość, poza brunoxa, który wypłukuje smar z uszczelek, który chcemy jak najdłużej utrzymać ;)
co do preparatów do smarowania jest tu pare bliźniaczych tematów, więc sprawdź.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

To co napisał Wooyek tylko że lewa goleń co 2msc, a prawa raz na 6msc. Zamiast brunoxa finish line MAX albo finish line stanchion lube.
artek89
Kontakt:

Re: Jak zadbać o dobrą kondycję amortyzatora?

Post autor: artek89 »

Dzięki Panowie za dobre rady, na pewno je wykorzystam!:)
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Jak juz napisali poprzednicy brunox to nie smar, tylko penetrant. Efekt smarowania jest krotkotrwaly. Nie za bardzo widze sens smarowania slizgow w sytuacji gdy smar zostanie z nich bardzo szybko "starty" przez ruch posuwisto-zwrotny goleni
Miodożer.
ODPOWIEDZ