System bezdętkowy i zaschnięte mleko.

Awaria
Kontakt:

System bezdętkowy i zaschnięte mleko.

Post autor: Awaria »

Witam,
od listopada po dziś dzień mój rower stoi w pokoju nieruszany.
Poruszał się na kołach deemax z minionami 2ply.
Ponieważ tylna obręcz nie we wszystkich miejscach jest prosta :mrgreen: tylne koło złapało laczka i osiadło sobie.
Ja niestety nie obracałem koła przez cały ten czas i dopiero ostatnio zdecydowałem się na to aby stworzyć prowizoryczny stojak, który odciążył tylne koło.
Opona w tym miejscu w którym dotykała podłoża zrobiła się płaska, ale już ją ukształowałem ponownie, tak, że na całym obwodzie jest okrągła.
Właściwie w związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy tylna opona jest do wymiany (nie pozginały się druty itp?) Czy też jest git?
2. Czy w związku z tym, że rower od miesięcy stoi w miejscu mleczko miało prawo zaschnąć i czeka mnie rozebranie układu, wyczyszczenie i zalanie go ponownie?
Oponki mają 80-90% bieżnika to też nie widzę sensu ich wymiany :D.
Póki co nie mam opcji odpowiedzenia sobie na powyższe pytania, bo za serwis roweru zabiorę się dopiero w poniedziałek - w związku z tym chciałbym wiedzieć jak bardzo mam przerąbane z czyszczeniem kół z zaschniętego mleka :D.
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

1. Opona jest ok
2. Tak, ogólnie raz na 3msc powiedzmy warto ściągnąć oponę, wyczyścić wszystko, wlać nowe mleko. Można też co 2msc dolewać np po 30-40ml, no ale chyba nie po to robi się TLR żeby co chwile dorzucać gramy :P

Opon z mleka nie czyść, tzn nie do ideału, niech jest biała w środku, zeskrob tylko te grube kawałki czyli ten pasek na środku zapewne, bo swoje waży. Na zimę nie ma sensu tubelessa robić po po przestaniu zimy na wiosnę trzeba robić od nowa btw :P
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Opona zdrowa, nic jej nie będzie po napompowniu :) ale i tak masz przerabane, bo masz mleko do czyszczenia, a pewnie zaschnelo Ci na dole wiec może powodować bicie koła, wiec musisz porządnie wyczyścić :P
ODPOWIEDZ