Formula The One vs Avid Code 5

skytex12
Kontakt:

Formula The One vs Avid Code 5

Post autor: skytex12 »

Nazwa tematu może być trochę myląca bo wiadomo że formuły lepsze ale chce wiedzieć czy warto przejść z Code 5 na The One.
W sumie to na obecnych avidach jeździ mi się bardzo dobrze. Siła hamowania według mnie ogromna, modulacja jest idealna jednak chce spróbować czegoś nowego, tak po prostu. Nie wiem też czy potrzebne mi 4 tloczki jak to jest w Code 5. Nigdzie w góry nie jeżdżę a sam rower wykorzystuję w taki sposób że te Code'y nie są nawet w połowie wykorzystywane. No i to już dosyć stara i ciężka konstrukcja. Dlatego chce się przerzucić na dwa porządne tloczki zamiast 4 średnich i do tego chce żeby klamka była na 1 lub 2 palce bo Code 5 są na 3 a to tak trochę mało wygodnie. Powyższe wymagania idealnie spełnia Formula The One. Bardzo mi się podobają a do tego są tanie jako używki.

Budżetu około 400 złotych, maksymalnie 500 ale to wchodzi w grę tylko wtedy jeśli trafi się jakaś okazja na coś ciekawego bo wolałbym 400zl nie przekraczać.

A jeśli nie The One to co w tej cenie jest warte uwagi? W grę wchodzą Hope'y ale o tym chyba mogę pomarzyć, Formula, Magura itp. W sumie rozważe wszystko poza Shimano. No i raczej wszelkie Avidy/SRAM również można skreślić :)

W grę wchodzą oczywiście używki. Dobrze by było żeby hamulce były razem z klockami.
http://www.pinkbike.com/u/bizon1807/
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Jak dla mnie the one spisują się bardzo dobrze, uszczelki nie puszczają oleju, duża siła hamowania, mała waga i nie wiem czy to wada czy zaleta, ale przy glebie klamka może łatwo się skrzywić za to idzie ją wyprostować w rękach :D
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nieznajomy, połowę zalet które wymieniłeś... Są bez sensu ;)
Każda uszczelka w każdym hamulcu nie puszcza oleju dopóki jest sprawna.
Przy glebie klamka może się łatwo skrzywić - to zależy choćby od tego jak mocno skręcisz zacisk.
Dobra, a teraz dalej ;p
Jeśli chodzi o dużą siłę hamowania - kurde, jeździłem na The One i muszę przyznać że są skubane dość mocne jak na dwutłoczki. Powiedziałbym że są mocniejsze od niektórych czterotłoków, chociaż Code raczej nie przebiją (tutaj jest jednak zdecydowanie więcej zmiennych - choćby klocki, czy tarcze hamulcowe).
Jeśli chodzi o wagę - zbijesz może ze 100-150 gram, niby warto ale tracisz po dwa tłoczki na zacisk jednak ;p

Najważniejsze jednak.
Odsyłam do Uzurpatora, a jak. Cieszę się na każdy jego kolejny wpis :D
http://uzurpator.com.pl/?konstrukcja-klamki-hamulca,135
Klamki Code i The One mają diametralnie inne konstrukcje i zachowują się zupełnie inaczej, dlatego między innymi te hamulce mi zupełnie nie pasują i dla mnie mają dużo gorszą modulację. Mam bardzo długie palce, Avidy są dla mnie wygodne ;)
Więc musisz wziąć pod uwagę inną konstrukcję klamki i najlepiej się do The One przymierzyć.
skytex12
Kontakt:

Nie no wcale nie tak bez sensu bo dobrze że napisał o tej "miękkiej" klamce. Wydaje mi się że jakbym próbował tak zrobić z Code 5 to bym ją po prostu wyłamał.

Uzurpator jak zwykle niszczy system. Pisze w taki sposób ze nawet jak temat mnie kompletnie nie interesuje i normalnie omijał bym go szerokim łukiem to dzięki niemu mogę o nim czytać pół dnia :)
I mam tu na myśli też ten wpis o klamkach, normalnie to w życiu bym go nie czytał bo połączenie fizyki i matmy to dla mnie najgorsze co może być :D

Są słabsze od Code? :O
Niedawno czytałem jakiś wpis sprzed lat kiedy The One miały premiere i był tam post który mówił że w rankingu światowym jeśli chodzi o sile hamowania to The One są na drugim miejscu zaraz za Gustavami. A teraz czytam ze sa słabsze od Code.Dziwne to trochę bo może i mają po dwa tloczki ale one są bardzo duże więc myślałem że w konfrontacji z Code 5 będzie to takie "jak wlał tak wylał". Skoro sa słabsze to odpadają bo ja chce coś mocniejszego albo takiego samego ale słabszego nie :)

W Avidach mam klocki EBC Gold i tarcze 203/203.

O znalazłem ten temat:
http://emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=2933
"Kiedyś Niemcy laboratoryjnie badali moc tych hebli i wyszło że po Magurach Gustawach (legendarna moc) jest to numer dwa na świecie."
Ten temat jest z 2010 a przecież wtedy już były Code 5
Zalas
Kontakt:

Re:

Post autor: Zalas »

skytex12 pisze:Nie no wcale nie tak bez sensu bo dobrze że napisał o tej "miękkiej" klamce. Wydaje mi się że jakbym próbował tak zrobić z Code 5 to bym ją po prostu wyłamał.
No i właśnie źle. Klamki w rowerze nie powinny być dokręcane za mocno (tak żebyś mógł je ręką obracać pod lekkim naciskiem) bo w razie gleby nie wyłamujesz klamki tylko obraca się np do góry. Wstajesz, otrzepujesz się, obracasz sobie klamkę do upragnionej pozycji i jazda dalej :) A metal jak to metal raz wygniesz to wyprostujesz, drugi raz też ci się może udać ale albo w końcu klamka pierdyknie albo będzie jak harmonijka.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
skytex12
Kontakt:

Ale mi chodziło o takie wyłamanie że jakbym przyłożył Codem to by się złamał A The One z tego co rozumiem się po prostu skrzywi. :)
A to że nie mają być mocno dokrecone to doskonałe wiem :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

The One są bardzo popularne... Z awaryjności. Niektórzy chwalą, większość nienawidzi. Nie ryzykowalbym, bo jest spore prawdopodobieństwo, że zamienisz siekierke na kijek. Code + 203 + EBC Gold to naprawdę potężny hamulec. Jak miałem pełny Code, EBC, tarcze XT na pająku i stalowy oplot, były to najlepsze hamulce pod względem siły / modulacji jakie miałem. Saint przy nich to on/off. Jedynie były paskudnie wykonane i klamka Code pełnego miała swoje wady. Teraz mam Hope Tech V2 Evo (również stalowy oplot, model 2012 czyli po liftingu) + Goldy, i moc jest mniejsza. Wystarczająca, ale mniejsza. Choć modulacja i wykonanie, luzy, twardość klamki, itp jest +1000.
skytex12
Kontakt:

Kurde, Code mocniejsze od Tech V2. Nie wiedziałem że mam aż takie dobre hamulce :D
Czyli co, lepiej nie zmieniać?
Vinrael
Kontakt:

W kwestii Avida - ogólnie Avidy to całkiem fajne hamulce ale są niesamowicie duże rozbieżności między egzemplarzami. Jeśli więc trafiłeś na dobry egzemplarz Avida to raczej będziesz zadowolony ;) Ja bym nie zmieniał i czekał na jakieś ewidentne zmiany na rynku, jeśli dają radę to nie widzę sensu :)
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Nie podawałbym Uzurpatora jako zaufanego źródła
Vinrael
Kontakt:

Też nie we wszystkim się z nim zgadzam i w wielu fragmentach trzeba na jego słowa spojrzeć krytycznie, ale jednak przywołuje tematy które mało kto porusza (a przynajmniej mało kto stara się to jakoś wyjaśnić) i je wyjaśnia. Z niektórymi metodykami obliczeniowymi się nie zgadzam, ale jako ogół Uzu wie o czym mówi i nie będę się krępował podawać jego strony ;)
Akurat w kwestii hamulców ujął coś co trudno mi było opisać osobie zupełnie nie znającej się na fizyce czy mechanice, a Uzurpator ujął to w na tyle prosty sposób że chyba każdy jest w stanie to zrozumieć ;)
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Nie wie o czym mówi tylko wydaje mu się że wie, tak samo jak wydaje mu się że to on ma tą jedyną słuszną rację.
ODPOWIEDZ