W sumie to na obecnych avidach jeździ mi się bardzo dobrze. Siła hamowania według mnie ogromna, modulacja jest idealna jednak chce spróbować czegoś nowego, tak po prostu. Nie wiem też czy potrzebne mi 4 tloczki jak to jest w Code 5. Nigdzie w góry nie jeżdżę a sam rower wykorzystuję w taki sposób że te Code'y nie są nawet w połowie wykorzystywane. No i to już dosyć stara i ciężka konstrukcja. Dlatego chce się przerzucić na dwa porządne tloczki zamiast 4 średnich i do tego chce żeby klamka była na 1 lub 2 palce bo Code 5 są na 3 a to tak trochę mało wygodnie. Powyższe wymagania idealnie spełnia Formula The One. Bardzo mi się podobają a do tego są tanie jako używki.
Budżetu około 400 złotych, maksymalnie 500 ale to wchodzi w grę tylko wtedy jeśli trafi się jakaś okazja na coś ciekawego bo wolałbym 400zl nie przekraczać.
A jeśli nie The One to co w tej cenie jest warte uwagi? W grę wchodzą Hope'y ale o tym chyba mogę pomarzyć, Formula, Magura itp. W sumie rozważe wszystko poza Shimano. No i raczej wszelkie Avidy/SRAM również można skreślić

W grę wchodzą oczywiście używki. Dobrze by było żeby hamulce były razem z klockami.