Piszczenie w przednim kole.

ArtekEm
Kontakt:

Piszczenie w przednim kole.

Post autor: ArtekEm »

Dzisiaj ściągałem przednie koło w moim rowerze i nie było z tym żadnego problemu. Natomiast gdy już to zrobiłem nacisnąłem klamke hamulca przez co klocki się zwarły. Wsadziłem płaski przedmiot między klocki i je rozwarłem. Koło weszło bez problemu. Lecz gdy wybrałem się na jazde stwierdziłem iż w przednim kole coś piszczy. No i teraz nie wiem czy może klocek nie siedzi tam gdzie powinien? Dodam iż wszystko wcześniej działało bez problemu. Hamulec to Avid elixir r.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

wiesz dla czego nie działa? Bo to avid xD
A tak poważnie odtłuść klocki bo przedmiot który wkładałeś mógł być tłusty i mogłeś zatłuścić klocki skoro piszczą. Jeżeli je też rozpychałeś to może być tak że teraz tłoczki nie równomiernie się wysuwają i trzeba je wyrównać. Obejrzyj dobrze zacisk i sprawdź co przyciera
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Zalas, przestań z tymi avidami. Jeden z wielu mitów powielanych bez powodu.
Podczas gdy sławne 'shimano' ostatnio były u nas w sklepie odsyłane na gwarancje praktycznie non stop. Włącznie z SLXami m675 po 3-krotnej naprawie gwarancyjnej, aż zostały wymienione na XT z woli producenta.

Wszystkie hamulce mają tendencje do psucia się, nie zależnie od marki*.
*1 Chyba że to Hope i ich pedantyczna kontrola jakości, badź
*2 Chyba że to stary Hayes który nie nadaje się nawet na ozdobę choinkową bo jest ryzyko że sam z siebie zacznie lać olejem.

@ArtekEm - Ustaw jeszcze raz zacisk, możliwe że klocki się teraz inaczej wysunęły i będą z jednej strony ocierać. Choć wskazuje to na jeden delikatnie zatarty tłoczek, dokładnie jak Zalas napisał ;)
Zalas
Kontakt:

Re:

Post autor: Zalas »

Vinrael pisze:Zalas, przestań z tymi avidami. Jeden z wielu mitów powielanych bez powodu.
Zalas pisze:wiesz dla czego nie działa? Bo to avid xD
A tak poważnie
Oj no czepiasz się :P Tak pół żartem poleciałem ;)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nie no, ja to zrozumiałem ;)
Ale też w innym poście odrzucasz Code tylko i wyłącznie bo to są Avidy, podczas gdy są to naprawdę dobre, w miarę bezawaryjne hamulce :) Bez uprzedzeń proszę, trochę tolerancji :D
(W kwestii sprzętu, w kwestiach innych różnie ;p)
ODPOWIEDZ