Piszczenie w przednim kole.
Piszczenie w przednim kole.
Dzisiaj ściągałem przednie koło w moim rowerze i nie było z tym żadnego problemu. Natomiast gdy już to zrobiłem nacisnąłem klamke hamulca przez co klocki się zwarły. Wsadziłem płaski przedmiot między klocki i je rozwarłem. Koło weszło bez problemu. Lecz gdy wybrałem się na jazde stwierdziłem iż w przednim kole coś piszczy. No i teraz nie wiem czy może klocek nie siedzi tam gdzie powinien? Dodam iż wszystko wcześniej działało bez problemu. Hamulec to Avid elixir r.
wiesz dla czego nie działa? Bo to avid xD
A tak poważnie odtłuść klocki bo przedmiot który wkładałeś mógł być tłusty i mogłeś zatłuścić klocki skoro piszczą. Jeżeli je też rozpychałeś to może być tak że teraz tłoczki nie równomiernie się wysuwają i trzeba je wyrównać. Obejrzyj dobrze zacisk i sprawdź co przyciera
A tak poważnie odtłuść klocki bo przedmiot który wkładałeś mógł być tłusty i mogłeś zatłuścić klocki skoro piszczą. Jeżeli je też rozpychałeś to może być tak że teraz tłoczki nie równomiernie się wysuwają i trzeba je wyrównać. Obejrzyj dobrze zacisk i sprawdź co przyciera
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Zalas, przestań z tymi avidami. Jeden z wielu mitów powielanych bez powodu.
Podczas gdy sławne 'shimano' ostatnio były u nas w sklepie odsyłane na gwarancje praktycznie non stop. Włącznie z SLXami m675 po 3-krotnej naprawie gwarancyjnej, aż zostały wymienione na XT z woli producenta.
Wszystkie hamulce mają tendencje do psucia się, nie zależnie od marki*.
*1 Chyba że to Hope i ich pedantyczna kontrola jakości, badź
*2 Chyba że to stary Hayes który nie nadaje się nawet na ozdobę choinkową bo jest ryzyko że sam z siebie zacznie lać olejem.
@ArtekEm - Ustaw jeszcze raz zacisk, możliwe że klocki się teraz inaczej wysunęły i będą z jednej strony ocierać. Choć wskazuje to na jeden delikatnie zatarty tłoczek, dokładnie jak Zalas napisał
Podczas gdy sławne 'shimano' ostatnio były u nas w sklepie odsyłane na gwarancje praktycznie non stop. Włącznie z SLXami m675 po 3-krotnej naprawie gwarancyjnej, aż zostały wymienione na XT z woli producenta.
Wszystkie hamulce mają tendencje do psucia się, nie zależnie od marki*.
*1 Chyba że to Hope i ich pedantyczna kontrola jakości, badź
*2 Chyba że to stary Hayes który nie nadaje się nawet na ozdobę choinkową bo jest ryzyko że sam z siebie zacznie lać olejem.
@ArtekEm - Ustaw jeszcze raz zacisk, możliwe że klocki się teraz inaczej wysunęły i będą z jednej strony ocierać. Choć wskazuje to na jeden delikatnie zatarty tłoczek, dokładnie jak Zalas napisał

Re:
Vinrael pisze:Zalas, przestań z tymi avidami. Jeden z wielu mitów powielanych bez powodu.
Oj no czepiasz się :P Tak pół żartem poleciałemZalas pisze:wiesz dla czego nie działa? Bo to avid xD
A tak poważnie

Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm