Dobra, czytałem to 3 razy i dopiero teraz zauważyłem to że 'przy okazji' podał wzrost w środku tekstu - po co ułatwiać czytanie.
'czasem coś tam pęka' w każdej ramie, bez wyjątku. Nawet Tomac poległ. Nawet Super Monster.
Podaje się co pęka w jakiej ramie żeby w razie zakupu człowiek wiedział na co zwracać uwagę, nie tak jak większość osób myśli 'pęka to nie biorę' - bo wszystko pęka jeśli jest źle użytkowane

Dlatego jeśli nie jesteś czegoś pewien - nie pisz tego proszę na forum. Od gdybania i 'zdaje mi się' są inne fora pełne teoretyków (pozdrowienia dla Bogusia

), trzymajmy się sprawdzonych treści
Przy wzroście 180cm raczej bym Wisha wykluczył (chociaż sam jestem wyższy i mi to pasuje, dlatego pytam o preferencje) - to jest rama o dość długim reachu, ale niskim stacku i mikroskopijnej podsiodłówce. Norco wybitnie dużych ram nie produkuje, mają dość krótki reach ale za to są dość wysokie. Big Hit 2009 z tego wszystkiego raczej by najlepiej pasował (bardziej nowoczesna geometria w stosunku do podobnych rocznikowo Norco, a jednocześnie dostępna w większym rozmiarze niż Wish) ale dalej jest to kwestia preferencji i zastosowania.
Szczerze też żadna z tych ram nie jest typowym mułem do DH i każdą z tych ram widzę raczej z widelcem jednopółkowym. Do Wisha moim zdaniem nie ma zupełnie sensu wkładać dwupółki (tym bardziej 888) - widelec przekroczy wagę ramy ;p Do Norco raczej też nie, najbliżej dwupółki jest Big Hit - chociaż też nie widzę zbytnio sensu ograniczania tej ramy dwupółką, tym bardziej biorąc pod uwagę co nowoczesne jednopółki potrafią.