Dartmoor Wish 2012 vs Big Hit vs Norco Shore

FRguy
Kontakt:

Dartmoor Wish 2012 vs Big Hit vs Norco Shore

Post autor: FRguy »

Witam! Rozglądam się za ramą do dh/fr. Bedzie to moja pierwsza rama full suspension. Czytałem tutaj wiele tematów i w cenie jaką jestem gotów dać za ramę mieści się Specialized Big Hit 2009, Norco Shore oraz Dartmoor Wish 2012 (wersja do fr mnie interesuje). Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego co możliwe na temat tych ram; która waszym zdaniem lepsza pod kątem geometrii, wytrzymałości, wygody itp. Mam 180cm wzrostu i nwm jaki rozmoar wybrać, ale to tak przy okazji :p
Prosiłbym o podanie do czego dokładnie dana rama służy bo nie wiem do czego zakwalifikować Norco. Czy to DH, czy coś z pogranicza Enduro? Nie wiem także jaki każda z tych tam może mieć skok maksymalny, ktory nie zniszczy geometrii oraz jak duży widelec mógłbym tam wsadzić do poszczególnej ramy, gdyż myślę nad czymś 180mm-200mm. Głowie po głowie chodzi mi Domain ze względu na cenę (wersja jedno i dwu-półkowa) a także Marzocchi Bomber 888. Mam nadzieję, że mi pomóżecie, ramę będę kupował dopiero na wakacje ze względu na rozmaite wydatki. Jestem tu nowy i nie wiem czy dobrze założyłem temat, jeśli nie to przepraszam i pozdrawiam :D
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Ja mogę powiedzieć tak 180-200skoku do big hita 09r wejdzie i będzie fajne.
Jeżeli chodzi o amora bomber bardzo fajny i bardzo pływa :P jedynie sobie odpuść roczniki 08-09. Albo starsze albo nowsze.
Wish podobno pęka na wahaczu ale nie wiem wiem tego na 100% bo mi nigdy nie pękł bo go nigdy nie miałem :P
Norco Shore? a który rocznik?
A jeżeli chodzi o rozmiar to polecam M. Ja korzystam z M-ek a mam 183 cm wzrostu. Ale! Uważaj na oznaczenia S,M,L. Bo różni producenci różnie to podają i może sie okazać że M-ka jest wielkości S-ki itp. Więc najlepiej sobie porównać rozmiary w manualach i opisach które są dostępne w sieci a jak będziesz mógł się do rowerka przymierzyć to już w ogóle będzie miodzio ;)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Napisz najpierw ile wzrostu Ci Bozia podarowała.
Później napisz preferencje i na czym wcześniej jeździłeś.
Jeśli chodzi o Norco sprawdź czy jest to przedni trójkąt z dziurwą za główką (w tym takim trójkąciku naspawanym na główkę) czy bez dziurwy. Te bez dziurwy to trójkąt po reacallu Norco, który nie pęka tak jak tez z dziurwą.
@Zalas - nie wiem skąd wyczytałeś że Wish pęka na wahaczu. Wish czasami pęka na przednim trójkącie, na dolnej rurze między mocowaniem dampera a główką. Pierwszy raz słyszę o wahaczu.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

A Norco zawsze było produkowane w dwóch rozmiarach S/M i M/L nie wiem czy w nowszych ramach się to już mieniło.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Zalas
Kontakt:

Re:

Vinrael pisze:Napisz najpierw ile wzrostu Ci Bozia podarowała.
Później napisz preferencje i na czym wcześniej jeździłeś.
Jeśli chodzi o Norco sprawdź czy jest to przedni trójkąt z dziurwą za główką (w tym takim trójkąciku naspawanym na główkę) czy bez dziurwy. Te bez dziurwy to trójkąt po reacallu Norco, który nie pęka tak jak tez z dziurwą.
@Zalas - nie wiem skąd wyczytałeś że Wish pęka na wahaczu. Wish czasami pęka na przednim trójkącie, na dolnej rurze między mocowaniem dampera a główką. Pierwszy raz słyszę o wahaczu.
Vinrael, On napisał ile ma wzrostu ;)
A to może wisha pomyliłem z inną ramą ale fakt faktem coś tam czasem pęka ;P
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Dobra, czytałem to 3 razy i dopiero teraz zauważyłem to że 'przy okazji' podał wzrost w środku tekstu - po co ułatwiać czytanie.

'czasem coś tam pęka' w każdej ramie, bez wyjątku. Nawet Tomac poległ. Nawet Super Monster.
Podaje się co pęka w jakiej ramie żeby w razie zakupu człowiek wiedział na co zwracać uwagę, nie tak jak większość osób myśli 'pęka to nie biorę' - bo wszystko pęka jeśli jest źle użytkowane :)
Dlatego jeśli nie jesteś czegoś pewien - nie pisz tego proszę na forum. Od gdybania i 'zdaje mi się' są inne fora pełne teoretyków (pozdrowienia dla Bogusia :D), trzymajmy się sprawdzonych treści :)

Przy wzroście 180cm raczej bym Wisha wykluczył (chociaż sam jestem wyższy i mi to pasuje, dlatego pytam o preferencje) - to jest rama o dość długim reachu, ale niskim stacku i mikroskopijnej podsiodłówce. Norco wybitnie dużych ram nie produkuje, mają dość krótki reach ale za to są dość wysokie. Big Hit 2009 z tego wszystkiego raczej by najlepiej pasował (bardziej nowoczesna geometria w stosunku do podobnych rocznikowo Norco, a jednocześnie dostępna w większym rozmiarze niż Wish) ale dalej jest to kwestia preferencji i zastosowania.

Szczerze też żadna z tych ram nie jest typowym mułem do DH i każdą z tych ram widzę raczej z widelcem jednopółkowym. Do Wisha moim zdaniem nie ma zupełnie sensu wkładać dwupółki (tym bardziej 888) - widelec przekroczy wagę ramy ;p Do Norco raczej też nie, najbliżej dwupółki jest Big Hit - chociaż też nie widzę zbytnio sensu ograniczania tej ramy dwupółką, tym bardziej biorąc pod uwagę co nowoczesne jednopółki potrafią.
Zalas
Kontakt:

Re:

Vinrael pisze: Podaje się co pęka w jakiej ramie żeby w razie zakupu człowiek wiedział na co zwracać uwagę, nie tak jak większość osób myśli 'pęka to nie biorę' - bo wszystko pęka jeśli jest źle użytkowane :)
Dlatego jeśli nie jesteś czegoś pewien - nie pisz tego proszę na forum.
Do póki mnie nie poprawiłeś to dał bym se rękę uciąć za ten wahacz ale z tak doświadczonym użytkownikiem wisha nie będę się kłócił :P
FRguy
Kontakt:

A co powiecie na temat NS Soda fr 2012? Szukam czegoś na pograniczu dh/fr i z tego co czytałem to ta rama jak najbardziej się nadaje do freeride'u.
Bardzo slodobał mi się w niej regulowany skok.
Czy w granicach 1200-1500zł udałoby mi się wyrwać taką ramę? Czy w tej cenie mogę pozwolić sobie na nowszy model czy starczy mi tylko na 2012?
Nie mam zbytnio wygórowanych wymagań jak i gotówki, więc chciałbym do niej wsadzić Rock Shox Domain, ale tutaj moje pytanie, czy jest wersja tapered? Ewentualnie jaki jeszcze amortyzator byłby do niej spoko w cenie do 800zł? Dzięki za odpowiedzi ;)
Zalas
Kontakt:

O sodzie niech się najlepiej wypowie Muszel.
Ale soda to ramka do której sie trochę aktualnie ślinię więc powiem co nieco, co udało mi sie wyczytać i wysłuchać od innych ludzi. Ramka dobra, zwłaszcza pod Freeride, enduro też na tym poskładasz, ale z DH może być już ciężej, pojeździć można oczywiście ale raczej nie jest to konstrukcja do ścigania sie. Jeśli chodzi o budżet to soda 2012 oraz 2013-2014 przygotował bym się raczej na 1500zł okazyjnie no i w górę. A jeżeli chodzi o amor to rama ma główkę tapered więc jedynie amortyzatory z taką sterówką lub ze sterówką 1 i 1/8" ale wtedy musisz mieć stery z bieżną redukcyjną (to nie problem).
FRguy
Kontakt:

Aha, dzięki w takim razie wszystkim za pomoc :D
ODPOWIEDZ