ci co jezdza dluzej... przemyslenia...

Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

kiedys robilem setki km nie patrzac w katalogi ... bo to za drogie bylo jak na moja kieszen...

nie jezdze moze bardzo dlugo... moj pierwszy rower do zrobienie wiecej km jest z roku 97 ... i tam lcizylo sie tylko zeby miec jak najwiecej km na liczniku ;] jak tak patrze... ile to czasu minelo OMG ... no ale trzeba isc za technologia o ile nie koliduje ona z naszymi idealami i przekonaniami... bo rozwoj jest potrzebny i nieunikniony... masa roweru jest wazna :)
Inur pisze:w ramach trialowych przestaja stosowac rury podsiodlowe co tez jest glupota, niektore posiadaja nawet zaworki do wypompowywania powietrza z rur.
to akurat mi sie podoba... :) kazdy gram jest wazny :) ale kiedys pedal kicki robili na canti... a teraz... "magura zle odbija" ...

pozdrawiam
BaDMaN
Kontakt:

Post autor: BaDMaN »

wszystko było piękne, teraz wielki hit sancia v10 lżejsza od starej o ileś, ale po co to jak przyjemnność czułem jadąc na czołgu i czując jego całą moc, ale dla każdego co innego.
Jednak najlepiej czuje ten klimat oglądając krankeda 1
Burning
Kontakt:

Post autor: Burning »

no ja smkigalem na rowerku od malego..
najpierw jako dzieciak.. te zjazdy z gorek na mazurach ;] przeprowadzka pod warszawe, zmiana roweru - niestety na gorszy z powodu kradziezy :/
nigdy nie szalalem za bardzo - jezdzilem po lesie, patrzylem jaka mam srednia itp. bzdety.. w koncu rower zaczal sie sypac i gdy postanowilem skladac nowy rower.. i tu nastapil przelom - zaczalem skladac rower nie do jazdy, ale do ostrego katunku.. no i skonczylem z czym skonczylem - cud toto nie jest, ale jestem szczesliwy - staralem sie zlozyc cos wzglednie tanio i bezawaryjnie.
i najwiekszy problem byl z amorem wiec wybralem? Juniorka 2000 :], zaden nowy sprzet mi sie nie podoba pod wzgledem pracy i solidnosci wykonania.. no i ceny - za 700zl nie wyrwalbym nic sensownego.
w sumie - pierodle glupoty, ale rzecz w tym, ze macie racje :D
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

zgadzam się z Inurem-racja!
www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
Koshal
Kontakt:

Post autor: Koshal »

bedę płakał ...
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

właśnie to było takie smutne, ale prawdziwe!
www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
Diamondback
Kontakt:

Post autor: Diamondback »

w sumie nie do konca sie zgadzam z wami
- zmienia sie styl jazdy zmienia sie sprzet- to proste popatrzcie jak bardzo zmienily sie tory dh w porownaniu do tych z przed np 7-8 lat.

Kiedys skok 80 uwazano za max - dzisiaj tyle maja rowery xc ;]
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Ja mam podobne zdanie co Diamondback - tak jest ze wszystkim, każda dziedzina się w jakiś sposób rozwija, jedna szybciej inna wolniej. Dyscypliny typu DH, FR czy 4X są mocno związane z techniką a tej się przecież nie zatrzyma. Inna sprawa to zmieniające się zapotrzebowanie - zmienia się styl jazdy, to też jest w pewnym stopniu wyznacznikiem dla producentów. To że garstce ludzi podobają się fulle po 25 kg z oponami 3,0" nie zagłuszy tysięcy innych użytkowników, którzy wolą freerideówki na których mogą sobie sami wszędzie dojechać małym nakładem sił.

Co do starego sprzętu to oczywiście, były fajne produkty, które się nieźle sprawdzały, ale były też inne - nieporównywalnie gorsze niż ich obecne odpowiedniki.
kiwibiker pisze:A slyszales o ramach Specialized z carbonowymi rurkami wklejanymi do muf z tytanu? Albo o aluminiowych Trekach, ktore nie byly spawane, tylko klejone klejem uzywanym przy produkcji wahadlowcow? Tych ram juz nie kupisz.
Hyhy, ja słyszałem i nawet mam takiego treka - 6500 z '97 roku - działa już tyle lat, chyba tylko rok wisiał na ścianie, a teraz jest znów na chodzie :))) Zawsze się ze mnie kumple zgrywali że mam sklejkę i że zaraz się to rozsypie, a i się na tym w górach zasuwało,i latało ze schodów, i nawet startowało w zawodach DS :))) Aczkolwiek gdzieś kiedyś wyczytałem, że zaprzestano produkci takich ram z powodu ich małej żywotności :)))
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

ja mam inne zdanie niz wy tez juz się troche kręce po świecie rowerów,
tez miałem kisiel na widok pierwszych karpieli, K2, garych fisherów i innych oldschooli kiedy w zjazdowce sie miało 60 mm skoku a jak powychodziły pierwsze marcochy typu monster, mr.T i ''zetki'' to sie zbierało kazda złotówke i odmawiało sobie przyjemności,
tyle że ten swiat poszedł do przodu teraz na zawodach nie ma juz takich rowerów 20 kg to jest max teraz (mowiac o sciganiu sie na skale swiatową), sam moj rower waży 18 kg ma w *** carbonu i tytanu( srobki sprezyny) bo są lzejsze, mi zalezy na wadze, bo waga daje lepsze wyniki, lepsze przyspieszenie, lepsze wyjscie z bramki,
Systemy typu Vpp ,spv, propedal śa rownierz uzyteczne nie tracisz cennej siły na zawieszenie tylko całą wkładasz w napęd,
Ja ciągle probuje odchudzac swoj rower, bo dla mnie full 25 kg mija sie z celem (dla mnie, i tylko dla mnie) , moj rower tesh wyglada jak krowa, a waży 18 kg, teraz zabieram sie za składanie bika do 4x i moj cel to 13 kg !!
Technika idzie do przodu stare zeczy w koncu i tak sie rozwalą i trzeba bedzie je zmienic na nowe
a naprzykład niektóre lekkie zeczy sam podam przykład na kierownicy easton ea 70 ktorom posiadam, po przypiłowaniu na moj rozstaw rak zostało mi z niej jakies 225 gramy jezdze ostro ostatnio mniej przez złamania kości
tej kierze jest nic a ma scianke z 1.5 mm, miałem kone dh o sciance duzo grobszej i sie wygiela, miałem raceface evolve dh tez sie wygieła
wcale to co lzejsze nie znaczy gorsze
(moja wypowiedz moze nie miec składni gramatycznej ani moze nie byc poprawna ortograficznie ale to dlatego ze nie ucze sie w jezyku polskim)

a to moj bike http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=434073
A tam
maniekOTT
Kontakt:

Post autor: maniekOTT »

zobaczcie co bylo np z motocyklami rajdy paryz - dakar kilka lat temu wtedy nikt o centralnym zawieszeniu nie slyszal byle przedni blotnik byl wysoko nad kolem i jez byl motorek enduro .wszystko sie rozwija w rowerkach tez niestety.ale najbardziej mnie drazni to ze wiekszosc ludzi ktorzy smigaja na bikach nie szanuja tego co dobre tylko to co najnowsze.chyba zaczela sie era pozerow na rowerach kto ma kase ten jest zauwazalny a nie ten co ma umiejetnosci
GG:5342672
sklep: http://www.hadronsport.com/
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

dualboy - twoj rower nie wygalda jak krowa :D

Raczej gangsterski xc/dh :D
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

wcale ze nie jest gangsterski a do xc sie nie nadaje :P
dla mnie wyglada jak krowa :D
A tam
AGANG_KRK
Kontakt:

Post autor: AGANG_KRK »

ja mialem treka 8000zx wlasnie takiego klejonego to bylo cudenko na starym czarnym lx to byly czasy zaluje ze go sprzedalem mam jeszcze z niego przezutke do tylu ma juz ze 7 tys przebiegu i nie ma luzow no moze minimalny a co sie dzije z nowym osprzetem po taki przebiegu rozsypuje sie jak w puzzle
AGANG ! ! ! GG 5022551
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

dualboy to dziwne macie te krowy na Wegrzech :)
n0 ridE n0 fUN
cwaniak71
Kontakt:

Post autor: cwaniak71 »

dhcyc pisze:haha......ja na pierwszym authorku, stalóweczce na cantliveracj jeżdziłem z 3 lata zanim coś wymieniłem, pierwsze zawody wygrałem, to były czasy, a teraz kupiłem rame do super jardkor dualu za połowe wartości tamtego CAŁEGO roweru i sie delikatnie mówiąc popsuła po 3 miesiącach.....ehhh......najlepiej inwestować w stare i sprawdzone ;)

hehe dhcyc ty jestes za mlody by pamietac takie czasy...nawet ja jestem mlody ale pamietam jak sie jarałem gdy skakałem na stalowym 19.5" wheelerze do cross country model z3800 na hopach i jak banego potrafiłem zrobic na 30 cm.to było cos.jak obręcze były tak miekie za jak dobijałes nimi o kant schodków to nie przebijałes detki tylko bok obreczy sie krzywił...ah to było cos...albo jak na stalowym macrko kaeszu który dostałem na komunie skakałem na muldach i jarałem sie ze skacze.
mojim mazenie wtedybył specialized p3 ma sztywnym widelcu.hehe az łezka w oku się kręci...hehe
http://ftmb.net/photos/image.php?imgid=1248

sprzedam rst gila sl za 180pln
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Nie pamietam w jakim filmie, a nie chce mi sie go szukac jest idealnie przedstawiona ewolucja jaka miala miejsce w kolarstwie gorskim. Juz nie mowie o tym ze kolesie na jakis sztywniakach zjezdzali po trasach po ktorych dzisiaj jezdza zawodnicy DH, ale o jednym ciekawym fakcie. Podoba mi sie tam porownanie XC wczesniejszego do terazniejszego. Sami spojzcie kiedys XC to bylo XC gory lasy konkret teren i ludzie sobie z tym radzili. A teraz ? Czasami ogladam relacje z zawodow MTB Langa i to na prawde jest smiech na sali - nie ujmuje nic zawodnikom respekt i w ogole. Ale starte meta i dobre kilkanascie o ile nie kilkadziesiat % wyscigu jest po plaskim zeby nie powiedziec po asfalcie. Malo tego jak patrze jak zawodnik sponsorowany podjezdza do na prawde malego zjazdu i krzyczy ratunku po czym zalicza glebe to smiac mi sie chce. Wydaje mi sie ze przez taki rozwoj technologi zapomina sie w duzej mierze o samej technice jazdy. Ktos ma kase mysli sobie aaa kupie sobie Speca Demo9 i bede skakal jak Bender po czym lezac na wyciagu w szpitalu zaczyna do niego docierac ze chyba sprzet to nie wszystko.
n0 ridE n0 fUN
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Sorry za offtopic - ale Piekara - masz wyjebanego letoya :) Piekny jest...

Wrzuc love seata , i czarny mostek :) Prooosze :D

hihihi sliczny
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

A dziekuje , dziekuje tez mi sie podoba. Faktycznie z czarnym mostkiem wygladalby lepiej ale to jest Race Face Diabolus i nie bede go zmienial na NSX, Tioge, DaBomba. Jak mi cos odbije to go przemaluje, sprzedam, albo zamienie sie na czarny. Poki co zostaje taki. A co do Love seata to szkoda mi kasy a poza tym i tak malo siedze na siodelku, to jest mega wypasione SDG wiec konkret. Jedyna rzecza ktora planuje zmienic sa pedaly i jutro sobie zrobie napinacz BMX :)
n0 ridE n0 fUN
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

3,143k4r2 pisze:A dziekuje , dziekuje tez mi sie podoba. Faktycznie z czarnym mostkiem wygladalby lepiej ale to jest Race Face Diabolus i nie bede go zmienial na NSX, Tioge, DaBomba. Jak mi cos odbije to go przemaluje, sprzedam, albo zamienie sie na czarny. Poki co zostaje taki. A co do Love seata to szkoda mi kasy a poza tym i tak malo siedze na siodelku, to jest mega wypasione SDG wiec konkret. Jedyna rzecza ktora planuje zmienic sa pedaly i jutro sobie zrobie napinacz BMX :)
no na le toja tez uwage zwrocilem... naprawde lsiczny rowerek :) chcesz czarny mostek.. ? mozemy sie zamienic ja Ci dam mojego zooma na 2 sruby a Ty mi tego rf :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ