Systemy zawieszen-marketingowe chwty (sciemy)
Systemy zawieszen-marketingowe chwty (sciemy)
Elo.mam pytanie do wszystkich, ktorzy jezdza troche dłużej i mieli wiecej niż 1 fulla.chodzi mi o to,ze sporo firm wymysla najróżniejsze systemy zawieszenia glownie po to,żeby zwabic klientow.kiedys moim marzeniem był 4 zawiasowiec z horstem linkiem (czy jakos tak|) i w koncu na takim jeździłem,potem troche na I-drive i co nieco na vpp.zawsze byłem zwolennikiem wymyślniejszych konstrukcji i sie smialem z 1 zawiasowcow,dopóki nie przejechałem się na 1 zawiasowcu i sobie pomyślałem „ja pierdole,po co to wszystko??? wszystko co pisali o ułomnościach tego systemu to nieprawda,albo prawda w 1 promilu ” przy dobrze zaprojektowanym 1 zawiasie wcale nie ma takiej wrażliwości na pedałowanie,jest lekki i przy tym prosty zawieszenie wszystko idealnie wylapuje.duzo istotniejsza sprawa jest geometria,odpowiednia wielkość a to ze np. w vpp jest zajebiscie oddzielony naped od zawieszenia to jest kwestia minimalnej, wrecz nieistotnej roznicy.90 % bikerow,gdyby dac im 1 zawias i vpp (i by tego bika nie widzieli) z taka sama geometria to by tego nawet nie odczula,oczywiście jest sporo osob,które będą mieć inne zdanie,a ja mogę być nieobiektywny,ale to fakt z autopsji.zreszta i tak każdy broni swojego.
Fakt jest taki,ze jednozawiasowce sa od początku i będę do konca-to inne projekty się zmieniaja na rzekomo „rewolucyjne” i ciagle ewoluluja,oraz na nowo wracaja do tego samego.
PS.chodzi mi oczywiście o dh,bo przy jakims enduro,to już troche inna kwestia.
Fakt jest taki,ze jednozawiasowce sa od początku i będę do konca-to inne projekty się zmieniaja na rzekomo „rewolucyjne” i ciagle ewoluluja,oraz na nowo wracaja do tego samego.
PS.chodzi mi oczywiście o dh,bo przy jakims enduro,to już troche inna kwestia.
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=558293
-
- Kontakt:
Mam 4 zawiasa z vpp rowniez. Damper avy dziala przezajebiscie. Na siedzaco nie drgnie. Na stojaco troche buja nio ale skoku ma duzo.
A i faktycznie akurat pedalowania toto specjalnie nie zmienia imo. Dla mnie jednak praca 4 zawiasow czesto jest duzo lepsza niz jednozawiasa. Zwlaszcza jak niektore ramy na rynku sa degresywne albo bo samej focie mozna juz pokazac co zjebali i gdzie jebnie ;/
A i faktycznie akurat pedalowania toto specjalnie nie zmienia imo. Dla mnie jednak praca 4 zawiasow czesto jest duzo lepsza niz jednozawiasa. Zwlaszcza jak niektore ramy na rynku sa degresywne albo bo samej focie mozna juz pokazac co zjebali i gdzie jebnie ;/
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
-
- Kontakt:
a tak apropos zobaczcie sobie kone stinky supreme i stab supreme.
rowerki roznia sie chyba tylko jakimis szczegolami typu opony a cena stinky jest nizsza o 3 patyki.
a jesli dokladniej sie przygladniemy mozna zobaczyc ze rama ma identyczna geo. w zasadzie rama jest identyczna. nawet w katalogu kona podaje te same wymiary rur katy etc. nie widzialem obu rowerow w tym samym czasie tzn widzialem kazdy z osobna i jakos nie zauwazylem wiekszych roznic.
moze sie myle ale jesli mam racje to ja dziekuje za taka marke. tal ludzi w h*** robic ...
rowerki roznia sie chyba tylko jakimis szczegolami typu opony a cena stinky jest nizsza o 3 patyki.
a jesli dokladniej sie przygladniemy mozna zobaczyc ze rama ma identyczna geo. w zasadzie rama jest identyczna. nawet w katalogu kona podaje te same wymiary rur katy etc. nie widzialem obu rowerow w tym samym czasie tzn widzialem kazdy z osobna i jakos nie zauwazylem wiekszych roznic.
moze sie myle ale jesli mam racje to ja dziekuje za taka marke. tal ludzi w h*** robic ...
mam 4ro zawiasowke z foxem (i mega miekka sprezyna ;>) jeszcze bez tego systemu niebujajacego i jak pedaluje na stojaco to troche buja, na siedzaco nic. dwie ramy wczesniej mialem jednozawiasa o malutkim skoku, ktory az slabo sie uginal dzieki za twardej sprezynie a bujal i na siedzaco i na stojaco.
ale ogolnie to wcale nie jestem jakims zwolennikiem duzej ilosci zawiasow i wymyslnych konstrukcji.
ale ogolnie to wcale nie jestem jakims zwolennikiem duzej ilosci zawiasow i wymyslnych konstrukcji.
--
http://www.GRBF.com ziom ;]
http://www.GRBF.com ziom ;]
Najgorsze jest to ze duuuzo luda myli 4-bar z 4- zawiasem - fakt polskie tlumaczenia sa dosc niefortunne, taki stinkacz to wcale nie jest 4'ro zawiasowiec tylko 4bar, 4zawiasowce posiadaja jeszcze jedno lozysko pomiedzy punktem obrotu w okolicach suportu a osia koła, a 4bar pozwala na bardziej progresywna harakterystyke ugiecia - co w obecnych czasam moze byc uzyskane w prostym jedno zawiasie z pozadnym damperem, sam smigalem na prostym jednozawiasie, na el-mariachi i tośce, czyli 4bar z fmp a teraz jedno zawias z 4barem (azonic eliminator) a ze pro's nie jestem to i wiekszej roznicy nie czuje w dzialaniu zawieszenia (nie liczac oczywiscie roznic w skoku)jak sie stanie na pedaly i buja cialem to tylko ten dlugasny damper z zaworkiem kolo piasty kola moglby wyeliminowac bujanie, tyle ze od do zabaw grawitacyjnych sie niezbyt nadaje :(
Choc z drugiej strony jak ktos z roweru wyciska wszystko na co go stac i dla niego utrzymanie wiekszej przyczepnosci daje na mecie 1s do przodu, to pewnie i w damper zainwestuje i w lzejsze koła i w jakis sensowniejszy system zawieszenia, opony dobrane do trasy etc. ... wply to wszystko jakis ma, ale sadze ze niewiele ludzi jest w stanie skozystac z kozysci jakie to niesie
Choc z drugiej strony jak ktos z roweru wyciska wszystko na co go stac i dla niego utrzymanie wiekszej przyczepnosci daje na mecie 1s do przodu, to pewnie i w damper zainwestuje i w lzejsze koła i w jakis sensowniejszy system zawieszenia, opony dobrane do trasy etc. ... wply to wszystko jakis ma, ale sadze ze niewiele ludzi jest w stanie skozystac z kozysci jakie to niesie
-
- Lokalizacja: Ze świata, kraju, miasta, dzielni gdzie nawet niebo jest *******...
- Kontakt:
-
- Kontakt:
a ja widzialem makrokesza ze srodkiem suportu w wachaczu... to jest to. buja chyba ylko na siedzaco :D
dla mnie najlepsze systemy to jednozawias i dobre vpp. Oczywiscie inne tez nie sa zle, ale wymagaja naprawde dobrego projektu i wykonania. Dlatego tez nie kupujemy 4 zawiasowych dunconow i zjazdowek z mielca :D
dla mnie najlepsze systemy to jednozawias i dobre vpp. Oczywiscie inne tez nie sa zle, ale wymagaja naprawde dobrego projektu i wykonania. Dlatego tez nie kupujemy 4 zawiasowych dunconow i zjazdowek z mielca :D
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
ja mam z kolei 4 zawiasa i coby nie mówić, to rzeczywiście ma jakiś wpływ na to jak mi działa zawieszenie.
moja nie buja jak kręcę na siedząco, a na stojąco lekko sie ugina, ale nie czuć na korbie zmian odległości suportu od osi koła (korba się nie cofa)
jeździłem na jednozawiasach (rb bandit dh - stara konstrukcja) podoba mi się praca, ale na stojąco nie umiałem dłużej pojeździć.
faktem jest też, że w dzisiejszych czasach wiele firm pierdoli głupoty, a robią syf, który sam bym poskładał mając odpowiednie narzędzia...
ale cóż, światowa globalizacja itp robią swoje, a ktoś musi zdominować rynek
moja nie buja jak kręcę na siedząco, a na stojąco lekko sie ugina, ale nie czuć na korbie zmian odległości suportu od osi koła (korba się nie cofa)
jeździłem na jednozawiasach (rb bandit dh - stara konstrukcja) podoba mi się praca, ale na stojąco nie umiałem dłużej pojeździć.
faktem jest też, że w dzisiejszych czasach wiele firm pierdoli głupoty, a robią syf, który sam bym poskładał mając odpowiednie narzędzia...
ale cóż, światowa globalizacja itp robią swoje, a ktoś musi zdominować rynek
max jakim cudem w karpielu masz vpp:> no ciekawe bardzo...
tak już zupełnie na maginesie to vpp montują tylko w sc i intense, a Twój karpiel różni się tylko, albo raczej aż tym, że w vpp ten górny element mocujący wachacz do ramy jest w stosunku do Twojego do góry nogyma :-)
peace
tak już zupełnie na maginesie to vpp montują tylko w sc i intense, a Twój karpiel różni się tylko, albo raczej aż tym, że w vpp ten górny element mocujący wachacz do ramy jest w stosunku do Twojego do góry nogyma :-)
peace
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
-
- Kontakt:
nom racja (bardziej zbliżone niż tosia:P), ale ruch wachacza jest inny...w vpp jakos przez czesc ugiecia podchodzi to przodu...
spojrzcie sobie na modele marinów do enduro o nazwie quad link tara...jak się dobrze przyjrzycie to zauważycie, że tam jest vpp tyle, że wachacz jest zamocowany bliżej przodu roweru...nie mam pojęcia jak marinowi udało się obejść patent sc :|
spojrzcie sobie na modele marinów do enduro o nazwie quad link tara...jak się dobrze przyjrzycie to zauważycie, że tam jest vpp tyle, że wachacz jest zamocowany bliżej przodu roweru...nie mam pojęcia jak marinowi udało się obejść patent sc :|
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
poniewaz wspomniane przez ciebie 90% nie zauwazy roznicy, to te wlasnie ramy sa skierowane do tych 10%. proste nie? ciezko oceniac profesjonalny sprzet jak sie jezdzi 5 lat albo krocej. moim zdaniem to nie sa bajery wystarczy ruszyc szarymi komorkami zeby zauwazyc jak to dziala. przeciez to nie jest magia tylko zwykla banalna fizyka na poziomie przedszkola.
www.trialshop.pl
-
- Kontakt: