Myślicie ze o rowerach wiecei wszystkio ?? PRZEKONAMY SIE !!

XionC
Kontakt:

Post autor: XionC »

jezeli chodzi o odpowiedz do glownego watku posta jest to
NIEDOKLADNOSC POMIAROWA :P
hehe, nie ucieklem z pewnej lekcji i wiem :D
www.netbike.pl
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

no to tez mam takie zadanko moze innej tresci ale powinno wam zajac troche czasu:

bierzecie szesciokat foremny o dlugosci boku 1j. i zaznaczacie na jego wierzcholkach punkty. w srodku czyli punkcie symetrii rowniez punkt. nastepnie laczycie pobliskie ze soba punkty w taki sposob by powstaly male trojkaty (w szesciokacie o boku 1 powinno ich byc 6). nastepnie rysujecie kolejny szesciokat z punktem symetrii w tym samym miejscu co w pierwszym szesciokacie z tym ze o boku 2j. zaznaczacie punkty na wierzcholkach, i jeden pomiedzy odcinkami laczacymi wierzcholki (by powstaly 2 odcinki). nastepnie znow laczycie te punkty z punktami pierwszego szesciokata foremnego ktory jest wpisany w drugi tak by powstaly analogicznie identyczne male trojkaty (tych powinno byc teraz 18 + 6 z pierwszego szesciokata).
Zadanko jest takie, by ustalic wzor, ktory na podstawie dlugosci boku zewnetrznego szesciokata poda ilosc odcinkow z ktorych sklada sie figura. Zakladamy ze szesciokat o boku np. 10 ma wpisanych w siebie 9 innych szesciokatow + 1 srodek symetrii jako punkt.

Dla zobrazowania problemu krotkie "cos" w paincie (troche nieksztaltne ale trudno :D):
http://www.thc.j.com.pl/foxracer/nasze_ ... sz_for.jpg

wybaczcie nie potrafie tego opisac w inny sposob
www.trialshop.pl
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Inur:(liczba boków zewnętrznej figury^długość boku)+liczba boków zew figury :p
w skrócie (x^l)+x, ale to tak bez sprawdzania na innych przykładach :p

może zadanko ode mnie:

wyjaśnijcie dlaczego w rowerach stosuje się duże koła i jaki ma to wpływ na jazdę (szczególnie zauważalne w kolarzówkach).

buehehe, dziś pisałem maturę z fizy, wczoraj natknąłem się na coś podobnego, stąd to zadanko :p
Adams
Kontakt:

Post autor: Adams »

Motomysz. Jesli juz tak liczyc dokladnie (i szukac brakujacych minut i sekund) to nie mozna zalozyc ze predkosc jest stala w 1 czesci traski i w 2. Bo musi byc plynna zmiana predkosci, ktora zmniejsza srednia predkosc. Tu trzebaby wiedziec jak szybko kolarz potrafi przyspieszac czyli znac moc kolarza itp. :-)
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Jaca: wieksza predkosc przy zachowaniu mniejszej energii kinetyczniej ciala?

a co do odpowiedzi to jest bledna :) poprawna jest suma sumy dwoch sum ciagow arytmetycznych
www.trialshop.pl
Jaca
Kontakt:

inur, nie do końca, ale napiszę, jak kilka osób jeszcze spróbuje.

w odpowiedzi nie rozumiemczęści z ciągami arytmetycznymi. jakby nie patrzeć, oszystkie odcinki mają jednakową długość, więc średnia też by wynosiła 1j. pozostaje jeszcze fakt, że do maty się w liceum nie przyłożyłem :]
Jaca
Kontakt:

aha adams, można założyć, że prędkość jest stała przyjmując, że zjazdowiec dane odcinki pokonywał robiąc sobie przerwę pomiędzy i biorąc rozpęd przed przekroczeniem startu kolejnych odcinków.
ODPOWIEDZ