Chyba głupie pytanie na temat wolnobiegu

jo_jacek
Kontakt:

Chyba głupie pytanie na temat wolnobiegu

Post autor: jo_jacek »

Zauwazyłęm żę w jednych piastch na tył jest gwint a w drugich sa takie dłuugie kreski idące równolegle do ośki (wiecie o co be) i nie wiem bo ja widziałem i mam kilka wolnobiegów (lub kaset nie wiem jaka róznica) Nakręcanych na gwint który jest na piaście a nie na to coś... I jaka jest różnica miedzy kaseta i wolnobiegiem. ? może glupie pytania ale ja na prawde nie wiem..
Domo
Kontakt:

Post autor: Domo »

wolnobieg nakręca się na gwint a kasete montuje się na "takie dłuugie kreski idące równolegle do ośki "
fura: http://tiny.pl/hrc2
Breeder
Kontakt:

Post autor: Breeder »

jak jest gwint i się zebtaki nakręca to wolnobieg (wolnobieg ma zapadki "zintegrowane" z zebatkami), a jak są te równoległe kreski to wsadzisz do piasty kasete (w tym wypadku zapadki sa w piescie) :-)
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
Kondzio
Kontakt:

Post autor: Kondzio »

Wolnobieg jest nakręcany na piastę i różni się od kasety tym,że ma w sobie system zapadkowy,tzn jak pedalujesz do przodu to napędzasz koło,a jak do tylu pedalujesz to sie zapadki nie zazebiają.Kaseta to są same tryby,one pasują do tych dlugich piast,te dlugie maja w sobie system zapadkowy. Na taką piaste po prostu nasuwasz piaste i nakrętką kontrujesz(wielowpust).Generalnie system piast na kasety jest lepszy,bo jak część osób pewnie zauwazyla,na krótkich piastach(pod nakręcany wolnobieg) łamią się ośki.Związane jest to z tym ze w krótkiej piascie,lozysko od strony wolnobiegu jest bardzo daleko od miejsca gdzie rama sie opiera na ośce-większa dźwignia,łatwiej złamać.A z drugiej strony piasty jest moze 3 cm do ramy-zalezy od dlugosci konusów i dystansów.W takiej piaście z wielowpustem(tej pod kasete) lozysko masz duzo dalej niż kołnierz na szprychy tzn blizej końca tego dlugiego i dlatego w sumie ośki sie tak nie krzywia w piastach z wielowpustem.Zobacz sobie w takiej piascie na ktora trza nakręcać wolnobieg,jak daleko jest jeden kolnierz od ramy(oska sie opiera na lozyskach, w tych krótkich piastach lozyska są dokladnie pod kolnierzami),wieć siła jest tam zajebbista przy lądowaniu na takiej duzej odleglosci od punktu oparcia.Tak to mniej wiecej wyglada.
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

heh ta nakręcana to Wolnobieg zintegorwany z kasetą a te długie paski to poprostu sam wolnobiek n który możesz nałożyć kasete i jego sie wkręca w piaste..
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
donic
Kontakt:

Post autor: donic »

wolnobieg nakrecany na gwint piasty , kasete 'naklada' sie na piaste i dokreca pierscieniem dociskajacym =] , unikaj wolnobiegow!!
fuck the house music!

! death to vinyl !
cosin
Kontakt:

Post autor: cosin »

z tego co wiem to wolnobiegi sa w makrokeszach stosowane......glownie
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=454947
ŚwierQ
Kontakt:

Post autor: ŚwierQ »

i w BMX i w Streetówkach :D
roweru nie ma i nie bedzie... pogodzilem sie z tym. :|
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

a na korbe jest wolnobieg czy kaseta :D:D:D
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

wolnobieli są w sumie na max 7 biegów, a kasety do 9 czy tam więcej, są też chyba lżejsze i można wymieniać niektóre zębatki.......ale u mnie trwalsze były wolnobiegi.....
http://dhcyc.pinkbike.com
ODPOWIEDZ