Chyba głupie pytanie na temat wolnobiegu
Chyba głupie pytanie na temat wolnobiegu
Zauwazyłęm żę w jednych piastch na tył jest gwint a w drugich sa takie dłuugie kreski idące równolegle do ośki (wiecie o co be) i nie wiem bo ja widziałem i mam kilka wolnobiegów (lub kaset nie wiem jaka róznica) Nakręcanych na gwint który jest na piaście a nie na to coś... I jaka jest różnica miedzy kaseta i wolnobiegiem. ? może glupie pytania ale ja na prawde nie wiem..
Wolnobieg jest nakręcany na piastę i różni się od kasety tym,że ma w sobie system zapadkowy,tzn jak pedalujesz do przodu to napędzasz koło,a jak do tylu pedalujesz to sie zapadki nie zazebiają.Kaseta to są same tryby,one pasują do tych dlugich piast,te dlugie maja w sobie system zapadkowy. Na taką piaste po prostu nasuwasz piaste i nakrętką kontrujesz(wielowpust).Generalnie system piast na kasety jest lepszy,bo jak część osób pewnie zauwazyla,na krótkich piastach(pod nakręcany wolnobieg) łamią się ośki.Związane jest to z tym ze w krótkiej piascie,lozysko od strony wolnobiegu jest bardzo daleko od miejsca gdzie rama sie opiera na ośce-większa dźwignia,łatwiej złamać.A z drugiej strony piasty jest moze 3 cm do ramy-zalezy od dlugosci konusów i dystansów.W takiej piaście z wielowpustem(tej pod kasete) lozysko masz duzo dalej niż kołnierz na szprychy tzn blizej końca tego dlugiego i dlatego w sumie ośki sie tak nie krzywia w piastach z wielowpustem.Zobacz sobie w takiej piascie na ktora trza nakręcać wolnobieg,jak daleko jest jeden kolnierz od ramy(oska sie opiera na lozyskach, w tych krótkich piastach lozyska są dokladnie pod kolnierzami),wieć siła jest tam zajebbista przy lądowaniu na takiej duzej odleglosci od punktu oparcia.Tak to mniej wiecej wyglada.