Shimano 525 nie hamuje :/

Ganja_Farmer
Kontakt:

Shimano 525 nie hamuje :/

Post autor: Ganja_Farmer »

Witam wszystkich, próbowałem szukać ale to dość nietypowy problem, otóż kupiłem hampla używanego shimano 525 na tył oddałem rower do serwisu żeby mi go założyli i odpowietrzyli... Dzisiaj przychodze po rower a tu gościu mi mówi że hamulec LIPA... :/ i przejechałem się a on wogóle nie hamuje :/ Gorzej niz Vka w arkusie... Sądzicie że to wina klocków? Bo tylko to pozostało żeby to wytłumaczyć. A może jest jakaś wada na klamce albo tłoczkach (korpusie) ?? Przewód jest szczelny a klocki chyba te żywiczne... w sumie nie starte bardzo a hamuje tragicznie (nie hamuje). Czy opłaca sie wkładac kase w klocki? Czy już nic z tewgo nie będzie ? Może ktoś wie gdzie tkwi wada takiego hampla.
Prosze o pomoc... moje gg: 1065848

Pozdro!!!
<(=Ride or die=)>
kosmo
Kontakt:

Post autor: kosmo »

a takie podstawoowe pytanko ?? wogole ruszaja sie te klocki ???, jezeli tak to czy wykonuja duzy ruch ??, mysle ze jezeli byl to jakis kiepski serwis to mogli je zalc olejem najprawdopodobniej , albo chca cie wyruchac ipodmienili ci twoje na wlasnie jakies zalane, sproboj je wytrzec ekstrakcyjna przepalic nad gazem , i pojedz najakis dosc szybki zjazd , tak aby ostro rozgrzac hampel
http://www.pinkbike.com/photo/1133578/
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

lub też tłustymi łapskami obmacali tarcze
Ganja_Farmer
Kontakt:

Post autor: Ganja_Farmer »

no to mogłoby być możliwe z tym zalaniem bo one się suwają po tarczy a przedtem lepiej hamował o wiele... chociaż tez nie najlepiej ale miałem wtedy zamiast adaptera dużego to podkładki :/
Chociaż w sumie wątpie bo znam gości już duzo czasu i nie wydaje mi się zeby cos podmieniali...
<(=Ride or die=)>
czajnik dh
Kontakt:

Post autor: czajnik dh »

Kumpel mial zalanego 525 i wogule nie chamował!!A spadla na tarcze 1 kropelka oleju / tak jak mowil kosmo przepal tarcze , polecam tez nasmarowanie troszeczke tarczy blotem i jaazzda :] Od blota klocki sie troszeczke przytra i bedzie git:] A najlepiej wogule to nasmarowac troszke blotkiem i pojechac na jakis zajebisty stromy zjazd:] Powinno pomóc:]
kubawaldek
Kontakt:

Post autor: kubawaldek »

jaki ten serwis w rzeszowie?? zeby wiedziec gdzie uwazac??
http://allegro.pl/show_item.php?item=90325507 dj I 2005 qr20 new za 950 zeta
ZONK
Kontakt:

Post autor: ZONK »

to jest własnie servis ! placisz nie wiesz za co , nie wiesz co robia ci z rowerem , nie wiesz jak naprawiaja !
najlepiej jest samemu pokabinowac - spokojnie , ostroznie (jesli trzeba popytac sie kompli) i sprobowac naprawiac.....! ! ! i tyle :]
głupota nie boli...głupota kosztuje !...lecz prawda juz może zaboleć...!
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

moze bly oblane plynem hamulcowym sprobuj je troche przypilowac papierem sciernym
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

mi sie olal olej z tylu to u bola w serwisie robilem czyscil mi je woda pod cisnieniem na myjni potem nitro a potem tarcze blotem smarowal jakos hamuja ale sjkrzypia jak nieszczescie ;P
Ekarol
Kontakt:

Post autor: Ekarol »

Ja zawsze biore butle gazową, kombinerki i wypalam ten cały syf z klocków. Trzymam tak ze 2 minuty na ogniu, poźniej czekam zeby ostygły i czyszcze je drobnym papierem sciernym. Mi zawsze pomagało. Za każdym razem jak odbieram rower z serwisu to mam klocki zalane jakimś gównem.
Pozdrawiam
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

Ekarol to wez tych serwisantow za morde i kaz im dac ci nowe klocki, a jak nie to pozostaje UOK. trzeba walczyc o swoje jak by mi zalali klocki albo tarcze to bym zapierdolil a potem przypierdolil.
www.trialshop.pl
bloszek
Kontakt:

Post autor: bloszek »

Po pierwsze to:
odpowietrzanie 525 jest banalnie proste :D

Po drugie to:
przetrzyj tarcze rozpuszczalnikiem

Po trzecie to:
przetrzyj klocki rozpuszczalnikiem i nad gazówkę je aby siez deczka zfajczyły

Po czwarte to:
Lekko przeszlifuj klocki papierem ściernym.Broń Cie przed szlifowaniem tarczy papierem!!!

Jeśli to nie pomoże to oznacza że masz klocki do kitu i nic się nie da zrobić czyli kaplica (†). Czeka cie kupno nowych klocków ~55 PLN -> BBB® i będzie grała muzyka.
Stawiam że kolesie nie potrafili tak do końca odpowietrzyć i zalali Ci klocki olejem.
A tak mówiąc między nami robolami sprawdź ino czy wlali ci aby mineralny olej a nie syntetyka bo jak to drugie to Hamulcowi możesz powiedzieć <papapa> bo oszczelki szlag jasny trafi...

pozdrawiam i miłej i owocnej reanimacji klocków
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
daniello
Kontakt:

Post autor: daniello »

btw. oryginalne zywiczne okladziny nie nadaja sie do "podpalania, przepalania czy jak to tam nazwiecie" ;]

kup aceton TECHNICZNY on w przeciwienstwie do innych tego typu wynalazkow nie pozostawia tluszczu tzn. wysusza na wior powierzchnie
komornik
Kontakt:

Post autor: komornik »

bloszek pisze:Po pierwsze to:
odpowietrzanie 525 jest banalnie proste :D
To może mi ktos wytłumaczyć jak je w domu odpowietrzyć?? bo niechcący nacisnąłem klamke jak nie było tarczy :/ Napiszcie po kolei jak to zrobić.Z góry dziekuje.Chodzi o deorke 525 :]
johny
Kontakt:

Post autor: johny »

1 mozesz błotem tarcze i klocki przeleciec i hamowac przez jakis czas
2 mozesz wymienić klocki na "miękkie" bedzie lepiej

to dwa sposoby ktorych zawsze sie trzymam i skutkuje
pozdro
my movies --> http://johnyproductions.pinkbike.com/channel/Johny-Productions/
ODPOWIEDZ