surowy a pomalowany...nie rozumiem :P

peace133
Kontakt:

surowy a pomalowany...nie rozumiem :P

Post autor: peace133 »

powiedzcie jaka jest roznica miedzy ramami ns takimi jak suburban itd.pomalowanymi od nowosci na jakis kolor a miedzy surowymi ztym ze w niektorych sklepach surowy jest droższy o 100 zl...********
Dont worry Be Happy...:D :D :D
Bigmac
Kontakt:

Post autor: Bigmac »

ponieważ na pomlowanym spawy są zakrywane farbą i jakieś mniejsze niedociągnięcia są niewidoczne, a w surowym trezba się bardziej postarać przy spawach, te ramki tez sa pmalowane na pewno jakimś przeciw utleniaczem. Tak mi to w RB kiedyś tłumaczyli bo też miałem właśnie taki "surowy" kolor :D POZDRAWIAM
www.horniasty.com/wisla ZAPRASZAM
Zychu-wawa
Kontakt:

Post autor: Zychu-wawa »

Bigmac stal sie nie utlenia aluminium tak
ale zeby ramke ladnie wygladala surowa to tzreba ja wypolerowac a to jest pracochlonne i kosztuje
pozdro
SPZREDAM STERY CHRS KINGA KOLOR CHROM UZYWANE CENA 300ZL GG4513876
Garwol
Kontakt:

Post autor: Garwol »

stal sie nie utlenia? a rdza to niby co? tlenek żelaza - Fe2O3
twój stary i 40-stu rozbójników!!
www.freeride.swidnica.prv.pl
Zychu-wawa
Kontakt:

Zychu-wawa ale utleniania aluminium i utlenianie zelaza to zupellni dwa inne procesy utlenione aluminum zmina kolor a zelazo koroduje
i aluminiowa rama utlenia sie pod wplywem powietrza ( i jego skladnikow ) a zelazo od czegos tam innego wiec jak postawimy sobei np w pokoju nie pomalowana rame alu to sie utlenie a sta bedzie normalna....
forest guma
Kontakt:

Post autor: forest guma »

To zalezy od tego jaka wilgotnosc panuje w pokoju, z reszta nie ma miejsc idealnie suchych, z ktorych mozna korzystac na codzien wiec czy predzej czy pozniej surowa stal pokryje sie rdzą...

Z tego co mi wiadomo to surową stal pokrywa się bezbarwnym lakierem...
są ciekawsze rzeczy niż czytanie podpisów...
Surowy
Kontakt:

Post autor: Surowy »

W kazdym razie surowa to niemalowana na kolor.Kiedys byly fajne mostki firmy The (stalowe) wlasnie "surowe" - sprzedawane wlasnie przez 7anna i pewnie stad wzial sie pomysl na rame surowa :).Ma ktos taki mostek moze?
SCBMSTHP.PJBDJIHA
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

surowa = zabezpieczona bezbarwnym lakierem, bez farby, jest droższa, bo zapewne trzeba dać dużo lakieru, miałem kiedyś taką ramkę i było mało, to w miejscu każdej ryski robiłs ię nalot, ogólnie nie polecam, później brzydko to wygląda
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
pitikuku
Kontakt:

Post autor: pitikuku »

Zychu-wawa ty sie puknij w ceber jakie dwa inne procesy? utlenienianie to utlenianie i koniec. i wszystko sie utlenia pod wplywem tlenu a nie czegos tam. co za ciemnota? aluminium sie utlenia na powierzchni tylko - tworzy sie nieprzepuszczalna dla tlenu twarda warstwa tlenku glinu zabezpieczajaca przed dalszym utlenianiem a w zelazie tworzy sie tez warstwa tyle ze porowata i umozliwia dalsze utlenianie glebszych warstw.
a surowa rama to pewnie pacnieta podkladem tylko tak jak pointy sie sprzedaje.
Rząd cię olewa? Straciłeś żonę? Przestań pier..... pompuj oponę :)
Zychu-wawa
Kontakt:

pitikuku to sa te same procesy ale zachodza w innych waronkach wiec....
D@nielo
Kontakt:

Post autor: D@nielo »

prosty przyklad na NS Streetlegal..rama pomalowana tylko bezbarwnym dla zabezpieczenia przed korozja a opisuja ja jako stan surowy...zas np widelec Cmp tez niby surowy ale on nie jest niczym lakierowany...taki jak wyszedl spod spawarki taki sprzedaja :]
Wojtass
Kontakt:

Post autor: Wojtass »

Też miałem kiedyś surową ramkę, z wyglądu bardzo ciekawa, ale była psiknięta czymś takim, co palcem można było zetrzeć.
NSy są napewno porządniej wykonane, jeśli chodzi o ochronę. Z resztą nie tylko pod tym względem :)

Co do utleniania alu i stali to sa to identyczne procesy ale aluminium może być wystawione na deszcz, mróz itp warunki i gdy już stal latałaby sobie w atmosferze alu prawie nie miałoby oznak uszkodzeń, ewentualnie zmatowienie na powierzchni, co uchroniłoby przed dlaszym utlenianiem wgłąb.

Jednak i tak najlepszym jakościowo metalem będzie stal, ale tylko nierdzewna.
MaxPower1994
Kontakt:

Post autor: MaxPower1994 »

aluminium ulega pasywacji dzieci
!!!! MAX DH FREERIDER HARDCORE TO THE BONE TO JA !!!!
ODPOWIEDZ