Chemia ! Moze ktos mi pomoze?

lankru
Kontakt:

Chemia ! Moze ktos mi pomoze?

Post autor: lankru »

Witam.

No wiec mam problem z rozwiazaniem zadania z chemii, jest oni mi potrzebne gdyz mam cienka sytuacje wiec muszeje zrobic. Jezeli ktos studiuje z chemii lub jest dobry z tego przedmiotu to bylbym bardzo wdzieczny za jakas pomoc.
Oto tresc zadania:

W jaki sposob odroznisz:
a)eten od etynu
b)benzen od toluenu
c)naftalen od antracenu

Nie chodzi mi nawet o pisanie reakcji, tylko chociaz o podpowiedz jakie wlasnie trzeba przeprowadzic reakcje:/

Z gory dziekuje
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
pan_saper71
Kontakt:

Post autor: pan_saper71 »

z tego co moge ci powiedziec bez zerkania do fachowych zrodel i bez glebszego zastanowienia sie rozni sie to tylko albo az grupa wodorowa.znajdz wzory chemizcne tych substancji to bedziesz wiedzial dokladniej.pozatym jak nauczyciel dal ci takie zadanie to raczej to musisz miec w podreczniku albo w zbiozre zadan.a tak na amrginesie ten material jest do ktorej klasy??
pozdro
pinkbike-to nie smietnik...zanim dasz tam fote dokladnie to przemysl...
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Ale to chodzi chyba o sposób odróżnienia w praktyce, czyli że z jednym dana reakcja zachodzi, i to widać, a z drugim nie :) Niestety nie pomoge :/
http://dhcyc.pinkbike.com
Grzesiu
Kontakt:

Post autor: Grzesiu »

ehe :D chemia dla mnie to czarna magia :D jak w tym roku zdam z chemi na 2 to będzie dobrze :D u mnie nawet korepetycje nie pomagają :D
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
Mateo666
Kontakt:

Post autor: Mateo666 »

A ja tam lubie chemie, ciekawe co mi wyjdzie z farmacji... :D Jestem w 2kl. liceum ale takiego czegoś nie kojarzę. Niestety nie pomogę. :/
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=641699
Red Bull
Kontakt:

Post autor: Red Bull »

lankru eten od etynu odroznisz tak:

-eten jest alkenem (C2H4)
-etyn jest alkinem (C2H2)

a wiecej ci nei moge pomoc, bo do tej pory tyle zrobilismy na ten temat
dziulo88
Kontakt:

Post autor: dziulo88 »

eten . gaz, bezbarwny . nie ma zapachu , nie rozpuszcza sie w odzie , pali sie kopconcym plomieniem
nie wiem jak sie pali etyn ale mozliwe ze inaczej :P
ja zawsze jak mam cos odroznic od czegos to to spalic probuje i czesto w spalaniu sa diametralne roznice
ja nie myśle co mówie , ja mówie co myśle , talent daje iskre samoistnie zabłysne
lankru
Kontakt:

kazdy mowi dobrze ale najlepiej mowi dhcyc bo wlasnie o to chodzi

chodzi o jakas reakcja ktora udowodni co jest co
EVANGELION
Kontakt:

Post autor: EVANGELION »

Jestem chemikiem z wyksztalcenia ale dam leb uciąc ze takich ******* juz niepamietam sorka pomoglbym ci jak bym cos wiedzial ale dupa!!!!!!!!!1
jadzie !!
Kruk
Kontakt:

Post autor: Kruk »

Zdaje mi się że trzeba dodać coś do tych związków coś w stylu: oranżu metylowego (czy kwas czy zasada), raczej coś takiego tyle że podobnego. Te pierwsze węglowodany są nie nasycone i różnią się wiązaniami, nie wiem zresztą ale zdaje mi się że trzeba dodać jakiś związek, który pomoże nam w określeniu.
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
Kruk
Kontakt:

Post autor: Kruk »

Zdaje mi się że trzeba dodać coś do tych związków coś w stylu: oranżu metylowego (czy kwas czy zasada), raczej coś takiego tyle że podobnego. Te pierwsze węglowodany są nie nasycone i różnią się wiązaniami, nie wiem zresztą ale zdaje mi się że trzeba dodać jakiś związek, który pomoże nam w określeniu.

A i idź na forum chemiczne !
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
wd40
Kontakt:

Post autor: wd40 »

mialem to w ksiazce ktora juz na szczescie wyrzucilem!!! Nie cierpie chemii :]

Poszukaj reakcje addycji, substytucji, homologi- moze cos pomoze...
Breeder
Kontakt:

Post autor: Breeder »

tak jak napisał Red Bull eten to alken, a etyn to alkin....rozróżnisz oba dodając do nich wody bromowej....w etynie (alkinie) reakcja będzie przebiegała dużo szybciej i gwałtowniej, niż w etanie z uwagi na obecność nietrwałego wiązania potrójnego pomiędzy dwoma atomami węgla.... reszta to dla mnie czarna magia, bo gówniarz jestem

a własnie reakcja przylaczania wody bromowej do etynu bedzie wygladala mniej wiecej tak C2H2 + Br2 --> C2H2Br2 .... pamietaj, że podczas tej reakcji wiązanie potrójne w etynie pęka i pozostaje podwojne (najlepiej zobrazować to strukturalnie) i 2 atomy bromu przyłączają się bezpośrednio do atomu węgla (rozrysuj strukturalnie eten C2H4 i w miejsce 2 atomow H wjeb 2 atomy wodoru) otrzymany związek to dibromoeten!

reakcja przylaczania wody bromowej do etenu:

C2H4 + Br2 --> C2H4Br2

wiązanie podwójne (bardziej trwałe reakcja przebiega wolniej) peka i pozostaje pojedyncze! czyli strukturalnie bedzie to wygladało jak etan tylko, że w miejscu 2 atomów wodoru będą 2 atomy bromu...otrzymany zwiazek to dibromoetan

AMEN
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
Breeder
Kontakt:

gdyby ktoś nie wiedział wzó sumaryczny etanu to C2H6
Zychu-wawa
Kontakt:

Post autor: Zychu-wawa »

Mateo666 jak sie tak znasz na chemi to odpowiedz na pytanie
SPZREDAM STERY CHRS KINGA KOLOR CHROM UZYWANE CENA 300ZL GG4513876
npr
Kontakt:

Post autor: npr »

nie napisal ze sie zna napisal tylko ze lubi i ze jeszcze tego nie przerabial
TERRORYSTA!
lankru
Kontakt:

Breeder dzieki, za tak dlugo odpowiedz, zreszta wszytkim jednak reakcje powinny wygladac troszke inaczej, owszem, reakcja z bromem jest reakcja charakterystyczna dla weglowodorow nienasyconych jednak jak sami wiecie: eten i etyn to sa weglowodory nienasycone wiec przeprowadzajac reakcje z bromem nie uzyskamu jasnej odpowiedzi na pytanie, co jest co?

zadania juz rozwialzalem, nalezalo przeprowadzic reakcje z woda, w jednaj z nich powstanie keton a wdrugiej cos innego, czy jakos tak :P

pomagali mi chemiczka, znajoma :D

mimo wszystko dziekuje wszystkim:)
Breeder
Kontakt:

lankru wybacz nie mogłem napisać więcej albowiem szczyl jestem dopiero w 3 gim. ;)
ODPOWIEDZ